Fără categorie

Întâlnirea Ecumenică a episcopilor prieteni ai Mișcării Focolarelor – Augsburg, 27 februarie – 1 martie 2024

Preasfinția Sa Ioan participă în aceste zile la Întâlnirea Ecumenică a Episcopilor prieteni ai Mișcării Focolarelor (IEF) la Augsburg, în Germania, alături de Excelența Sa József Csaba Pál, episcopul romano-catolic de Timișoara, care are meritul de a fi semnalat și facilitat participarea la acest eveniment.

Întâlnirea este găzduită de Episcopul Romano-Catolic de Augsburg, Bertram Meier, un binefăcător vechi al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, prin intermediul căruia eparhia a fost sprijinită substanțial în proiectele sale.

Întâlnirea Ecumenică internațională a Episcopilor prieteni ai Mișcării Focolarelor a căpătat un ritm anual, ajungând la a patruzecea ediție; acest tip de întâlniri internaționale fiind acompaniat și susținut de întâlniri regionale ale episcopilor. Ei se reunesc pentru a reflecta și a se ruga împreună pentru obiectivul unității creștinilor dorite de Hristos Isus.

Reuniunea de la Augsburg este destinată doar episcopilor de diferite tradiții creștine sau liderilor religioși echivalenți acestui rang în Biserica Catolică. Participă peste 60 de episcopi (lideri religioși) provenind din 22 de țări și 29 de confesiuni diferite.

România este reprezentată de Excelența Sa József Csaba Pál, episcopul Romano-Catolic de Timișoara, de Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, de Episcopul Bisericii Unitariene István Kovács din Cluj-Napoca și de PS Ioan, Episcop Greco-Catolic de Lugoj.

Tema întâlnirii este: „Îndrăznește să fii unul! O chemare din partea lui Isus de a trăi viitorul, acum.”

„Îndrăznește să fii unul”, are sensul de a îndrăzni nu doar să visăm la unitatea în credință a diferitelor confesiuni creștine, ci de a îndrăzni să promovăm, să construim și să facem pași spre unitatea dorită de Hristos Isus și cerută arzător de El, Marele Arhiereu în rugăciunea sacerdotală: „Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem și Noi.” (Ioan 17,11).

Chemarea la unitate vine de la Isus. Mântuitorul a dorit unitatea tuturor celor ce vor crede în El, și nu pot exista îndoieli asupra acestui fapt. Drumul spre unitate nu poate fi parcurs decât cu harul lui Dumnezeu, implorat în rugăciune, o rugăciune a durerii, rănirii și sfâșierii unității de care am fost capabili prin păcatul nostru; un drum de parcurs prin gesturi și demersuri concrete.

La una dintre conferințe s-a afirmat:

Imperativele ecumenice care ghidează Adunarea noastră sunt:

  • Acum să luăm inițiativa;
  • Acum, în misiunea noastră de evanghelizare să creăm relații și astfel vom descoperi semințele Învierii;
  • Acum, să observăm faptul că recunoașterea dificultăților cu care ne confruntăm poate fi o rampă de lansare pentru unitate;
  • Acum să ne iubim unul pe altul.

Preasfinția Sa Ioan este însoțit în călătoria sa de Părintele Consilier Leontin-Ovidiu Cosmuța, Protopop greco-catolic de Oravița, acesteia asociindu-i-se și obiectivul promovării relațiilor cu diferiți binefăcători ai Eparhiei de Lugoj din regiune, binefăcători care au fost sau urmează să fie vizitați.

Preasfinția Sa cere harul lui Dumnezeu peste obiectivele pe care la are în aceste zile, încredințându-le rugăciunii clerului și credincioșilor eparhiei.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Întâlnirea Ecumenică a episcopilor prieteni ai Mișcării Focolarelor – Augsburg, 27 februarie – 1 martie 2024 apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita