Fără categorie

Hramul Mănăstirii “Sfânta Macrina” – primirea și venerarea moaștelor Episcopilor Martiri

Hramul Mănăstirii “Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca a Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare, celebrat duminică 28 iulie 2019, a fost o nouă ocazie pentru sute de credincioși de a-l preamări pe Dumnezeu și a se ruga împreună cu surorile OSBM împărtășind bucuria și primind în suflete harul.

În acest an sărbătoarea s-a desfășurat în lumina puternică a cununii Episcopilor Martiri pentru credință care a împodobit de curând Biserica Română Unită. Nu într-o lumină nouă, pentru că raza sa a însoțit și până acum fiecare pas al acestei Biserici mult prigonite, dar o lumină făcută în acest an cunoscută lumii întregi la vizita Suveranului Pontif, Papa Francisc, prin ceremonia de beatificare de la Blaj. Un rod al mijlocirii Fericiților Episcopi martiri la Tronul Tatălui Ceresc a fost și alegerea, cu ocazia Capitlului general desfășurat la Roma (8-19 iulie 2019), pentru prima dată în istorie, a unei surori din România, din Cluj și chiar din Mănăstirea “Sf. Macrina”, Maica Marcela – Emilia Runcan (până acum superioara Provinciei OSBM din România) la conducerea unui ordin internațional răspândit azi în țări din întreaga lume, Ordo Sancti Basilii Magni – Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, fondat în urmă cu peste 1 mileniu și jumătate, în jurul anilor 400, de către Sfântul Vasile cel Mare și de sora sa, Sfânta Macrina.

Pentru a face semnul sfințeniei și al sărbătorii acestei duminici mai vizibil și în semn de recunoștință pentru bogatul apostolat desfășurat de Surorile Baziliene și în Eparhia de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Ierarhul de Cluj-Gherla a hotărât să aducă la această celebrare moaștele Fericiților Episcopi Martiri Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu împreună cu un relicvariu cu Moaște ale Episcopului Iuliu Hossu (cu oseminte din mâna dreaptă, “mâna cu care binecuvânta Arhiereul nostru”). Un alt mic relicvariu cu moaște ale Cardinalului Iuliu Hossu a fost încredințat în această zi Surorilor OSBM, Maicii Superioară generală Marcela, și va rămâne de acum și la această mănăstire spre venerare. Purtând sfintele oase pe care Hristos a clădit Biserica Sa Greco-Catolică din România, de dimineață, s-a mers în procesiune din biserica mănăstirii până în curte, la altarul de vară, unde a fost celebrată Sfânta Jertfă Liturgică.

Cuvântul de învățătură al Ierarhului de Cluj-Gherla a cuprins meditarea evangheliei duminicii (Mt 9, 1-8), a vindecării slăbănogului din Capernaum, despre vindecare și iertare, despre puterea lui Isus de a ierta păcatele, o putere pe care doar Dumnezeu o poate avea. “De fapt, misiunea Mântuitorului este aceasta: de la înălțimea Crucii, El a îmbrățișat întreaga omenire cu iubirea Sa iertătoare, o dată pentru totdeauna, pentru noi, toți.” Preasfinția Sa a făcut un îndemn și o încurajare la trăirea angajamentelor asumate și “cuvioaselor Surori ale Comunității OSBM, acelea care au ales, prin viața lor, să fie mirese ale lui Hristos, să spună «da» urmării lui Hristos după modelul Sfintei Macrina”, model de trăire a virtuților creștine pe care apoi l-a prezentat după biografiile care s-au păstrat, mai ales biografia semnată de către un alt frate al ei, Sf. Sfântul Grigorie de Nyssa. PS Florentin a vorbit în continuare despre viața consacrată în lumina cuvintelor Sfântului Părinte Francisc, rememorând istoria OSBM în România, o istorie începută la Gherla în 1948, în urmă cu 71 de ani: “Comunitatea OSBM și-a început activitatea practic în timpul persecuției Bisericii și își împletește istoria cu istoria Bisericii pe care a dorit să o slujească”.

O participare demnă de o mare sărbătoare a fost salutată în cadrul cuvintelor de mulțumire rostite de Ierarh și de pr. capelan OSBM Ioan Pop la finalul celebrării. Zeci de preoți, între care preoți vicari, consilieri eparhiali, preoți călugări au concelebrat Sfânta Jertfă Liturgică. Amintim pe pr. Călin Bot, Vicar general, pr. vicar Anton Crișan, pr. vicar Marius Cerghizan, pr. Cristian-Arinel Sabău protopop de Cluj I, pr. ierom. Ioan-Laurian Daboc, superior provincial al călugărilor OSBM, pr. Henryk Urban superior local al Ordinului Societății lui Isus, pr. Virgil Florian mărturisitor al credinței și spiritual al Surorilor Baziliene. Au fost de față, de asemenea, Surori din Congregația Maicii Domnului (CMD) cu Maica superioară generală Teodorina, Călugări Bazilieni, Frați Iezuiți, membri ai Ordinului Terțiar Bazilian, membre ale Reuniunii Mariane, alți invitați profesori universitari și personalități clujene.

La fel ca în seara precedentă, cu multă măiestrie au cântat și acompaniat instrumental cântările la momentul Sfintei Împărtășanii, cei trei copii ai fam. Opreanu, alături de care au cântat și fiii părintelui gazdă, capelan și consilier eparhial Ioan Pop. Răspunsurile liturgice au fost date de surorile OSBM și CMD, corul fiind condus de sr. Lucia OSBM, profesoară la Liceul greco-catolic clujean. PS Florentin a felicitat-o cu acest prilej pe noua Superioară generală OSBM, Maica Marcela, oferindu-i și câteva daruri simbolice: – pentru OSBM o medalie “care a fost imprimată cu ocazia recentei vizite a Pontifului Roman în România, pe o parte este înscris Visit Romania și pe cealaltă parte este Stema Pontificală”, de asemenea, o icoană a Sfântului Vasile cel Mare, cartea Pastoralelor de Paști ale Episcopului Iuliu Hossu și volumul “Geniul greco-catolic românesc”, ediție coordonată de Cristian Bădiliță și Laura Stanciu. Pentru ca Preasfânta Fecioară Maria să o susțină și inspire pe IPc. Maică Marcela în misiunea pe care acum o începe, PS Florentin i-a dăruit un Rozariu de perle primit de la Sfântul Părinte Francisc.

Maica Marcela a răspuns darului cu dar. Mai întâi a mulțumit Preasfinției Sale Florentin pentru întreaga susținere și, ca semn de recunoștință, i-a dăruit icoana Preasfintei Fecioare ocrotitoarea Provinciei Surorilor Baziliene din România. A dorit totodată să mulțumească “tuturor prietenilor”, tuturor participanților la această zi de împreună-rugăciune. A rostit câteva cuvinte despre momentul alegerii din cadrul Capitlului general de la Roma: “mă simt o persoană mică și neînsemnată, dar doresc ca Domnul să scrie o istorie frumoasă în Ordinul nostru prin viața mea, cu multă dragoste și cu multă bucurie”. Pentru aceasta, a cerut sprijinul și rugăciunea celor prezenți.

Lumina Fericiților Episcopi Martiri nu ar fi putut să fie primită în suflete în deplina-i strălucire fără acordurile la vioară, chitară, pian și alte instrumente, ale celor trei copii ai fam. Opreanu: Benedict, Camelia și Francisc, care în seara precedentă au susținut un înălțător miniconcert în biserică. Reamintind că fam. Opreanu a dăruit, prin trăirea profundă a credinței, Bisericii, un Imn al Episcopilor Martiri ce a fost intonat solemn cu ocazia Ceremoniei de beatificare de la Blaj din 2 iunie 2019, Preasfinția Sa Florentin a invitat în față și pe părinții celor trei tineri, Carmen și Florin și fiecărui membru al familiei, părinți și copii, le-a oferit, în semn de mulțumire și apreciere, medalia din partea Pontifului Roman care amintește de vizita în România și câte un Rozariu de la Papa. Semne de recunoștință au fost apoi oferite familiei Opreanu și din partea Surorilor Baziliene, de către Maica Marcela.

Sărbătoarea OSBM a fost completată și cu alte două sărbători: pentru doi preoți, pr. Virgil Florian și pr. Ierom. Laurian Daboc, s-a cântat “La mulți ani” cu ocazia aniversării zilei de naștere în preajma datei de 28 iulie. Pe acordurile Imnului Martirilor intonat de Corul surorilor, la primele ore ale zilei s-a făcut procesiunea cu Moaștele Martirilor din biserică până în curte. La fel, la ceasul prânzului, toate cele rânduite fiind săvârșite, aceleași moaște au fost purtate, în timp ce corul acompaniat de copii intona Imnul Episcopilor Martiri, înapoi în biserică, unde au fost apoi venerate de către credincioșii care au primit și câte o iconiță, ce avea incorporată o mică relicvă de gradul al II-lea. Surorile s-au îngrijit și de această dată de toți credincioșii participanți la serbarea hramului, invitându-i, prin pr. capelan Ioan, și la o agapă fraternă de comuniune în curtea mănăstirii, în bucuria zilei luminoase de sărbătoare.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;}

Articolul Hramul Mănăstirii “Sfânta Macrina” – primirea și venerarea moaștelor Episcopilor Martiri apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita