Fără categorie

Sărbătoare in Parohia Greco-Catolică din Perugia (Italia)

Duminică, 25 februarie 2024, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa Occidentală, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Perugia (Italia). 

La masa Sfântului Altar a concelebrat Excelența Sa Ivan Mafeis, Arhiepiscop de Perugia – Città della Pieve. Prin această solemnă celebrare, s-au sărbătorit trei ani de la înființarea Parohiei personale „Sfântul Apostol Ioan” pentru credincioșii români greco-catolici rezidenți în Arhidieceza de Perugia – Città della Pieve (Italia).

Au participat credincioși însoțiți de capelanii greco-catolici din Firenze, Pisa, Bolzano, Lugo, Imola și Recanati, răspunsurile la Sfânta Liturghie fiind oferite de studenții Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Cristian, după ce a transmis tuturor binecuvântarea Preafericitului Părinte Card. Lucian, a îndemnat la trăirea rodnică a perioadei de pregătire pentru Postul Mare, prin fapte bune, pocăință și rugăciune sinceră, urmând pilda vameșului din Evanghelia rânduită în duminica respectivă. De asemenea, Episcopul Cristian a subliniat prezența comunităților românești din întreaga Europă, în mod particular a celor din Italia.

Excelenta Sa Ivan Mafeis i-a mulțumit Episcopului Cristian, asigurându-l de apropierea sa în rugăciune și de importanța prezenței Parohiei Personale românești greco-catolice în structura Arhidiecezei locale. Totodată, Arhiepiscopul Ivan a îndemnat comunitatea credincioșilor la o mărturie autentică a vieții creștine.

Parohia personală „Sfântul Apostol Ioan” pentru credincioșii români greco-catolici rezidenți în Arhidieceza de Perugia – Città della Pieve a fost înființată prin decretul semnat în anul 2021 de Cardinalul Gualtiero Bassetti, Arhiepiscop și Mitropolit emerit al acestei Arhidieceze, fiind încredințată spre păstorire Părintelui paroh Lucian Cordiș.

Prin decretul semnat de Episcopul locului, comunitatea a dobândit personalitate juridică distinctă. Astfel, Parohia „Sfântul Apostol Ioan” fiind subordonată direct Arhiepiscopiei de Perugia – Città della Pieve, are propriile matricole unde sunt înregistrate Sfintele Taine și Ierurgiile pentru credincioșii greco-catolici români care locuiesc pe teritoriul respectivei Arhidieceze.

Parohia din Perugia se alătură celorlalte patru Parohii personale înființate canonic pentru credincioșii catolici români din Italia: la Bologna în 2015, de către Arhiepiscopul din acea vreme al Arhidiecezei de Bologna, Eminența Sa Card. Carlo Caffarra, la Livorno în 2016, de către Episcopul diecezan de Livorno, Excelența Sa Simone Giusti, la Mantova, în 2022, de către Episcopul diecezan de Mantova, Excelența Sa Marco Busca și la Cesena în 2023, de către Episcopul diecezan de  Cesena-Sarsina, Excelența Sa Douglas Regattieri.

Totodată, în Europa Occidentală mai există trei Parohii personale: cea din Paris (Franța) înființată în anul 1954, cea din Calahorra (Spania) înființată în anul 2008 și cea din León (Spania) înființată în anul 2022. Acestea se află sub jurisdicția Ordinariatelor pentru credincioșii orientali din Franța, respectiv din Spania.















Articolul Sărbătoare in Parohia Greco-Catolică din Perugia (Italia) apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita