Fără categorie

Invitație: „Biserica de mâine și tinerii, angajamente și noutăți”

Biserica de mâine și tinerii, angajamente și noutăți” este tema Colocviului Internațional organizat de Asociația Ziléos, în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, și departamentul orădean al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, care se va desfășura pe 10-12 martie a.c. la Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea. În cadrul Colocviului Internațional pentru tineri sunt invitați să conferențieze nume importante din viața academică universitară românească și internațională, care vor susține prelegeri dedicate problematicilor actuale ale tinerilor:

Preotul Conferențiar Doctor Habilitat Alexandru BUZALIC din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea care va susține luni, 11 martie a.c., de la ora 09.10, în Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic orădean conferința „Contextul antropologic al tinerilor, provocări”.

Tot aici, pe 11 martie a.c., de la ora 10.45, Părintele Profesor Teolog Gilles ROUTHIER, de la Facultatea de Teologie a Universității LAVAL din Québec (Canada), va susține conferința despre „Însoțirea tinerilor în drumul lor”. Pr. prof. Gilles Routhier a fost participant la Adunarea Generală a Sinodului Episcopilor din Vatican „Pentru o Biserică sinodală” (2021-2024) și a fost numit recent de Papa Francisc consultor al Secretariatului General al Sinodului pentru a doua sesiune a acestuia (care se va desfășura în perioada 2-27 octombrie 2024).

În după-amiaza aceleiași zile de 11 martie a.c.,  de la ora 16.00, Prof. univ. dr. Daniel DAVID, de la Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie și rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, va vorbi despre „Cum să ajutăm Biserica să participe la schimbările lumii și să fim interconectați cu tinerii?”.

Participanții vor avea numeroase discuții pe grupuri desfășurate potrivit metodologiei Ziléos și vor avea ocazia să discute cu fiecare dintre invitați. Ziua se va încheia cu participarea la concertul „Andrei Tudor & Orchestra – De dragul tău!”, la Teatrul de Stat „Regina Maria” din Oradea, eveniment organizat sub egida Enjoy Music.

Marți, 12 martie a.c., după participarea la Sfânta Liturghie din Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea și vizita la Primăria Municipiului Oradea, participanții Colocviului Internațional sunt așteptați să ia parte la o masă rotundă în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sf. trei Ierarhi” moderată de Pr. Prof. Univ Dr. Cristian Barta, decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, la care sunt invitați mai mulți episcopi greco-catolici. La final, Preasfinția Sa Virgil Bercea, eparhul gazdă al acestui eveniment internațional, va trasa concluziile Colocviului Internațional desfășurat la Oradea, împreună cu domnul Patrick François, fondator împreună cu soția sa  Beatrice, al Asociației internaționale Ziléos, care lua viață în anul 2012 la Québec.

Ziléos este o asociație de tineret activă în mai multe țări: Canada, Franța, Liban, Elveția, România (Oradea, Cluj-Napoca, Blaj). În toate programele sale, Ziléos are grijă să țină cont de patru dimensiuni: raportul cu sine, relația cu ceilalți, relația cu Isus Cristos, raportul cu lumea și angajamentul în societate. În țara noastră, asociația este prezentă în trei eparhii: Eparhia Greco-Catolică de Oradea, de Cluj-Gherla și Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș. Deoarece birourilor Ziléos sunt situate în școli, Ziléos intră în contact zilnic cu tinerii de toate vârstele. De asemenea, în toate eparhiile în care este prezentă, tinerii asociației sunt implicați ca voluntari în activitățile oferite de aceleiași eparhii. În acest mod, Ziléos se pune în slujba Bisericii universale.

Programul desfășurat al Conferinței Internaționale poate fi consultat AICI.

Sunteți așteptați cu bucurie!

Biroul de Presă EGCO


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Invitație: „Biserica de mâine și tinerii, angajamente și noutăți” apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita