Fără categorie

Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine 2024

Sunteți cu adevărat cele care puteți să schimbați fața lumii”: le-a spus Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, femeilor de diferite culte și confesiuni creștine din Oradea, care au participat vineri, 1 martie 2024, la Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine. Anul acesta, inițiativa a fost găzduită de Biserica Reformată din Oradea [str. Primăriei, colț cu str. Jean Calvin] și a avut ca motto versetul biblic „Vă îndemn… să vă îngăduiți unii pe alții în iubire” (Efeseni 4, 1-7). Tema și rugăciunile au fost pregătite de femeile creștine din Palestina, fiind dedicate tuturor femeilor care nu încetează niciodată să depună mărturie despre dragostea nemărginită a lui Isus Cristos. Ultima dată când această țară a fost aleasă să pregătească Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine a fost în urmă cu 30 de ani, când alegeau ca temă „Mergi, vezi, acționează”, anul acesta invitându-ne să ne conectăm cu locurile unde începe credința noastră comună. Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine  s-a desfășurat în aceeași primă zi de vineri a lunii martie în 186 de țări ale lumii. Inițiativa a fost fondată în 1887 de ONU, pentru a promova egalitatea și justiția pentru femei prin rugăciune, slujire și celebrare liturgică.

La Oradea, momentul de rugăciune a fost oficiat de doamna pastor Judit Vincze, președinte al Forumului Ecumenic al Femeilor Creștine din România, iar predica a fost susținută de doamna Pastor Gyunghi Herdean, paroh la Parohia reformată Orașul Nou din Oradea. Din partea Bisericii Greco-Catolice au participat PSS Virgil Bercea și ipod. Eugen Ivuț, secretar episcopal, doamna Laura Ologu, reprezentanta Episcopiei Greco-Catolice de Oradea în Forumul Ecumenic al  Femeilor Creştine din România,  doamna Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea, alături de alte credincioase greco-catolice. Din partea Bisericii Romano-Catolice a fost prezent Pr. dr. Kovács F. Zsolt, paroh în Oradea Orașul Nou.

„Este 1 martie și Domnul ne-a lăsat poruncă nouă: să ne iubim unii pe alții. Frați și surori creștine, trăim vremuri foarte grele, cu multe probleme și nu suntem conștienți să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că la noi este pace. Femeile din Palestina au pregătit în acest an tema acestei Zile Mondiale de Rugăciune, dar ne gândim oare la ceea ce se întâmplă acolo astăzi? Ce fac acum acele femei? Toate și toți trăiesc o dramă pentru că, probabil, ne-am îndepărtat prea mult de Dumnezeu… Știți cât de multă nevoie este de rugăciune, pentru ca Dumnezeu să ne dea pace pe Pământ și să trăim conștienți de acest Dar. Aproapele meu – a continuat Preasfinția Sa Virgil – este un dar al Domnului pentru mine, azi, aici și acum, pentru a ști să ne rugăm împreună, să mulțumim pentru pace, să cerem iertare pentru greșelile noastre, prea multe poate, pentru care astăzi se întâmplă atâtea în lume… Vă sfătuiesc să vă mai adunați din când în când și să vă uniți în rugăciune!”.

În pofida tendințelor care se acumulează în lumea contemporană, a ideologiilor care încearcă să distrugă ceea avem mai sfânt – familia – eparhul de Oradea le-a îndemnat pe toate femeile participante să aibă curajul de a rămâne frumoase și luminoase, transmițând credința prin tot ceea ce fac:

„Credința se manifestă nu doar cu mâinile în rugăciune, ci având cu adevărat tăria de a exprima valorile, iar valorile noastre le știm și încercăm să le trăim. Credința se exprimă nu doar atunci când îngenunchem înainte de a ne culca, ci se exprimă inclusiv prin acțiunea noastră, prin comportamentul nostru, prin felul nostru de a fi, al dumneavoastră. (…) Repet, sunteți cele mai frumoase ființe pe care Bunul Dumnezeu le-a creat pe Pământ. Vă mulțumesc din suflet pentru că vă adunați, vă rugați și doriți să aduceți schimbarea! Așa să ne ajute Dumnezeu și Maica Sfântă!”, a încheiat PS Virgil.

La momentul predicii, doamna Pastor Herdean Gyunghi Herdean, a citit în ambele limbi citatul biblic din Efeseni, predicând apoi, alternativ, în limba maghiară și română.

„Ce frumos se adresa apostolul neamurilor spunând «din suflet vă rog», adică vă încurajez, vă rog să aveți curaj să vedeți ce înseamnă Cuvântul lui Dumnezeu, ce înseamnă că sunteți  într-o Biserică, care este trupul Domnului nostru Isus Cristos. După oamenii păcătoși nu ar mai exista biserici, dar este voia Sa să ne simțim mereu binecuvântați că avem comunitățile noastre creștine. Cuvântul Sfântului Apostol Pavel este o încurajare permanentă în viața noastră, pentru momentele în care simțim mai multă frică decât curaj. Aceste cuvinte folosite: SMERENIA, CURAJUL, BUNĂTATEA, BLÂNDEȚEA, RĂBDAREA, PERSEVERENȚA ȘI IUBIREA sunt roade ale sufletului nostru, și așa cum fiecare trăim din roadele pământului și așteptăm să fie roade, dacă nu ne place un pământ fără roade, nu se poate să nu oferim și noi roade, iar prin Dumnezeu nu va fi prea greu.”, a subliniat dumneaei.

„Nu pot fi creștin dacă mă uit doar la Dumnezeu și nu-l văd pe semenul meu, la fel cum nu pot fi creștin dacă mă uit doar la semenul meu și nu-L văd pe Dumnezeu. În acest sens, Crucea este și un simbol, este și loc al mântuirii noastre, având o orientare verticală și una orizontală, care ne încurajează atât să-l slujim pe Dumnezeu, prin modalitățile sugerate de Ap. Pavel, având grijă și de semenul care este aproape.” Deși suntem diferiți, totuși putem construi Împărăția lui Dumnezeu, mărturisind aceeași credință, botez, muncind și pentru roadele credinței – a mai spus doamna pastor, îndemnându-ne „Să folosim ‘ochelarii’ primiți prin credință, pentru a-l vedea pe semenul nostru”.

Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine 2024 a cuprins momente de  rugăciune rostite de participantele de diferite confesiuni creștine care s-au rugat împreună, au citit mărturii ale femeilor palestiniene, au cântat și au primit la final binecuvântarea reprezentanților prezenți la eveniment.

Biroul de Presă EGCO


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine 2024 apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita