Fără categorie

Comemorarea Seniorului Corneliu Coposu în Catedrala din Cluj-Napoca

@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-title.fusion-title-1{margin-top:0px!important; margin-right:0px!important;margin-bottom:31px!important;margin-left:0px!important;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-title.fusion-title-1{margin-top:0px!important; margin-right:0px!important;margin-bottom:20px!important; margin-left:0px!important;}}

Comemorarea Seniorului Corneliu Coposu și prezentarea cărții Memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu (ediția a III-a) la Catedrala greco-catolică din Cluj

Asemenea unei zile de duminică, zi a Învierii, a fost la Cluj-Napoca ziua de 11 noiembrie 2022 – de fapt, zi de vineri, aflată sub semnul crucii. Bucurie a Învierii și memorie a Crucii Domnului această zi, dedicată, în Catedrala „Schimbarea la Față”, cinstirii a doi giganți ai neamului românesc, amândoi oameni de credință care s-au jertfit sub regimul comunist: omul politic Corneliu Coposu (1914-1995), promotor al principiilor creștin-democrate în viața „Cetății” și Cardinalul martir Iuliu Hossu (1885-1970), episcop greco-catolic încununat cu cununa Fericiților, conducător al sufletelor la mântuire.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla, și Preasfinția Sa Cristian, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș – prezent la Cluj în calitate de delegat al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan -, au celebrat Sfânta Liturghie arhierească, având alături zeci de preoți – protopopi, parohi, preoți din întreaga Biserică Română Unită – și cu participarea a sute de credincioși. Răspunsurile liturgice le-au dat studenții Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca.

Au fost de față invitați speciali, reuniți la Cluj cu ocazia celei de-a V-a ediții a Galei Corneliu Coposu (10-11 nov. 2022) – personalități din mediul cultural, universitar, reprezentanți ai autorităților. O onoare pentru gazdele celebrării a fost prezența Anei Blandiana, a Doinei Alexandru („voce” a postului de radio Europa liberă), a secretarului personal al lui Corneliu Coposu – Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv și a numeroși membri al Fundației „Corneliu Coposu”. De asemenea, în catedrală s-au aflat membri ai Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”, cu președintele, Gelu Hossu și cu președintele de onoare al acestei asociații, Iuliu Hossu, nepot al Cardinalului Iuliu Hossu. Surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, surori din Congregația Maicii Domnului, Părinți Bazilieni și alte persoane consacrate, tineri – între ei, tineri din ASTRU-Cluj și din mișcarea Lux Mundi -, s-au unit în rugăciune în această zi cu întreaga comunitate din catedrală, dar și în speranță și bucurie.

***

Preasfinția Sa Claudiu a vorbit, la predică, despre modelul pe care-l oferă Corneliu Coposu – Seniorul și, împreună cu el, „alți oameni mari, ai țării, ai Bisericii” și despre „felul în care acești oameni, prin viața pe care ei au dus-o, au ceva să ne spună nouă”. Privind la ei, „să ne aducem aminte că și noi suntem chemați la lucruri mari, prin Botezul nostru, prin numele și identitatea pe care am primit-o”. Dar, a continuat, „lumea în care trăim pare că ne spune că nu contăm, că suntem prea slabi, prea puțini, că avem prea puține relații… Asta încearcă lumea să ne spună de ceva timp, să ne trimită în colțul nostru, să stăm liniștiți… Ei bine, oamenii aceștia nu stau liniștiți, fiindcă ei cred în ceva cu mult mai mare decât lumea în care trăim. De aceea, este extrem de important să citim viețile lor și viețile noastre la lumina Evangheliei. Fiindcă, dacă ne limităm doar la această lume, nu există soluție de continuitate. Dacă ne limităm la această lume, ei sunt niște perdanți. Ne gândim la Corneliu Coposu și la acele zâmbete de care se vorbea, zeflemitoare, care spuneau, și spun astăzi: «nu ai reușit nimic!». Aceleași zâmbete zeflemitoare erau probabil și în fața Episcopilor noștri martiri, a Episcopului Iuliu Hossu și a celorlalți. Atunci când mureau în temniță sau în domiciliul forțat, din nou, spuneau: «n-ai reușit». Dar sunt aceleași zâmbete care erau în fața Crucii Mântuitorului. În fața Crucii, unii spuneau: «dacă ești cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, dă-te jos de pe Cruce!”

Corneliu Coposu și ceilalți împreună cu el, credeau însă în ceva dincolo de această lume, și, de aceea erau senini. Cu toții au rostit, împreună cu Episcopul Iuliu Hossu: «Credința noastră este viața noastră. Nu putem negocia, nu putem să renunțăm la credința noastră, decât dacă renunțăm la viața noastră», ceea ce s-a și întâmplat. De aceea, este important să înțelegem că, dacă nu găsim o soluție de continuitate în această lume, ea vine prin lumina Evangheliei, care ne spune că această lume este doar o parte din viața noastră. Și că putem rămâne liniștiți și zâmbi în fața suferințelor și a morții, nu fiindcă iubim suferințele și moartea, ci fiindcă știm că există Cineva care ne iubește, dincolo de suferință și de moarte”. Pentru că, „noi, cu toții, suntem făcuți, nu pentru această lume ci pentru viața veșnică”.

Privind și la mesajele Preasfintei Fecioare Maria de la Fatima, Ierarhul a descris persecuția din perioada comunistă ca fiind „o problemă spirituală, mult mai mult decât o problemă politică”. De aceea, și astăzi, „este extrem de importantă misiunea noastră în Biserică. Fiindcă, e adevărat că nu facem politică în adevăratul sens al cuvântului, dar noi facem «politica» lui Dumnezeu. Ne rugăm pentru noi înșine, pentru familiile noastre, pentru țara și pentru lumea în care trăim. Ne rugăm pentru polis – cetatea noastră, la fiecare Sfântă Liturghie, atunci când ne rugăm în cămara sufletului nostru.” Și, prin această rugăciune, „cu adevărat suntem parte activă a lumii acesteia. Noi vorbim și cerem ajutorul Celui care stăpânește lumea și care poate schimba lumea.”

„În această lume, ne spun: și Corneliu Coposu, și Iuliu Maniu, și Episcopii noștri martiri, și toți ceilalți, că bucuria noastră va fi tot timpul amestecată cu durere și cu suferință. Și doar dincolo vom trăi adevărata noastră viață.” Și, din rugăciunea Parastasului „știm ce nu va fi acolo: nu va fi durere, nici întristare, nici suspin.” De aceea, „privind la exemplul lor, să ne aducem aminte că și noi suntem chemați la aceleași lucruri mari pe care ei le-au făcut. Și, mai ales, să ne aducem aminte în momentul în care rugăciunea Parastasului va fi rostită, că nu ne rugăm doar pentru Corneliu Coposu, ne rugăm împreună cu el. Fiindcă el este viu lângă Dumnezeul cel viu. Dumnezeu nu este al morților, ci al viilor.”

***

La încheierea celebrării liturgice a fost oficiat Parastasul de pomenire pentru Seniorul Corneliu Coposu la împlinirea – în această zi de 11 nov. 2022 – a 27 de ani de la trecerea sa la veșnicie. În cele ce au urmat, pr. Daniel Avram, director al Editurii Viața Creștină și membru al Asociației Cardinal Iuliu Hossu, a prezentat noua apariție editorială, „o carte”  a spus, „care ar trebui să își găsească loc în casa fiecărui credincios greco-catolic, în casa fiecărui român, dar mai ales în sufletele noastre: «Iuliu Hossu, Credința noastră este viața noastră. Memorii». Este a treia ediție pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, la Editura Viața Creștină, reușim să o publicăm”.

Pentru că s-a ocupat de tipărirea aceste cărți, pr. Daniel Avram a adus mulțumiri, „în primul rând Preasfințitului Părinte Claudiu, pentru cuvântul înainte, apoi Asociației Cardinal Iuliu Hossu, care a contribuit financiar pentru ca această frumoasă și importantă lucrare să vadă lumina tiparului”. A mulțumit, de asemenea, lui Gelu Hossu, președintele Asociației Cardinal Iuliu Hossu, care a scris și notele acestei ediții „adnotata și adăugită, în sensul că, acolo unde s-a considerat necesar s-au adăugat note la subsol, în fiecare pagină, pentru ca să ne regăsim mai bine în lectura acestui text și să putem să recunoaștem toate personalitățile, sau personajele pomenite de către Arhiereul Iuliu Hossu.”

Pr. Daniel Avram a dat cuvântul autorului notelor de subsol, Gelu Hossu, care a început cu mențiunea că a primit, în urmă cu mai bine de un an, această misiune, din partea Preasfințitului Claudiu și a pr. Daniel, a spus: „am primit cu bucurie și cu onoare misiunea de a pune notele acestei minunate cărți de memorii a Cardinalului Iuliu Hossu”. A mărturisit: „Citind, pentru a nu știu câta oară memoriile Cardinalului, de această dată căutând personajele din această carte, am intrat în panică, pentru că mi-am dat seama că sunt extrem de multe – sunt peste 250 de personaje. Și este o sarcină foarte dificilă aceea de a scrie, în note de subsol, în câteva cuvinte, o prezentare biografică a personajului respectiv. Datele biografice, care se găsesc foarte greu, sunt de multe ori contradictorii… Sunt peste 120 de laici prezenți în această carte de memorii, sunt peste 120 de clerici prezenți în această carte.”

A amintit că Episcopul Iuliu Hossu și-a scris caietele de memorii în timp ce se afla în detenție la Căldărușani, în domiciliu obligatoriu, ceea ce înseamnă că și-a asumat o mare responsabilitate, pentru că, „dacă Securitatea ar fi găsit caietele, cu siguranță Securitatea ar fi fost prima care să scrie notele de subsol… I-ar fi luat pe rând pe cei notați în caiete, le-ar fi făcut biografia, pe unii i-ar fi închis, pe alții i-ar fi făcut informatori”. A continuat: „Sunt laici, sunt foarte mulți politicieni din perioada interbelică pe care Episcopul i-a cunoscut înainte de închisoare, i-a cunoscut în timpul închisorii, sunt politicieni care i-au greșit foarte mult, sunt politicieni în această carte care au girat campanie de presă împotriva lui – și, aici nu pot să nu amintesc că sunt trei persoane în istoria României care au «beneficiat» de aceste campanii dure, chiar abjecte, de presă: Episcopul Iuliu Hossu în anii ‘20, Corneliu Coposu și Regele Mihai în anii ‘90 (nu în perioada comunistă, ci în timpul așa-ziselor democrații!).”

„Sunt personaje pe care le-a menționat, pe fiecare cu numele lor, le-a iertat, și pe care le-a pomenit pentru că a dorit să meargă împreună cu ele pe acest drum al suferinței. Sunt clerici pe care i-a respectat, sunt Episcopi care au murit în închisoare, sunt clerici greco-catolici, sunt clerici ortodocși, greco-catolici care au trecut la cealaltă Biserică pentru care s-a rugat, dar nu i-a uitat pe niciunul. I-a menționat în această carte. Cu toate riscurile de atunci. M-am întrebat: oare de ce oare a ținut atât de mult Iuliu Hossu să îi menționeze pe toți? Nu am un răspuns, nu știu, probabil, dintr-o eleganță a sfințeniei lui.”

În încheiere, la invitația pr. Daniel Avram, prof. univ. Ruxandra Cesereanu, membră a Asociației Iuliu Hossu, „cunoscătoare în detaliu a cărții Memoriilor”, a rostit câteva cuvinte despre carte: „Această ediție adăugită și adnotata este foarte importantă pentru că ea este un instrument de lucru util, mai ales pentru cei foarte tineri. Modelul etic, religios, uman al lui Iuliu Hossu, mie mi-a fost transmis de bunicul meu patern, Vasile Cesereanu [preot greco-catolic și el urmărit de Securitate]… Am încercat să transmit mai departe modelul lui Iuliu Hossu studenților, întrucât, în fiecare an, vreme de trei luni de zile, semnez un curs numit «Literatură și totalitarism», unde discut cu studenții memorialistică de detenție. Una dintre cărțile despre care discut este cartea de memorii a Cardinalului Iuliu Hossu, «Credința noastră este viața noastră».”

A continuat: „Elementul central pe care noi discutăm este felul în care această carte de memorii, construită ca o Liturghie continuă, ca o arhipăstorire pe care Episcopul, pe vremea aceea, o face din detenție în ceea ce privește credincioșii săi, pe felul în care Biserica distrusă și interzisă de comuniști este de fapt rezistentă și supraviețuitoare în închisori și lagăre”. Surpriza pe care Ruxandra Cesereanu a dorit să o aducă în fața credincioșilor, a fost lecturarea unor fragmente referitoare la Episcopul Iuliu Hossu, din patru dintre eseurile studenților pe care i-a îndrumat, tineri de 21-22 de ani: două studente de la «Literatură comparată și universală – Literatură română», o studentă la Coreeană – Literatură comparată; un student maghiar, la Maghiară – Literatură comparată. După momentele de lectură, care au ilustrat profunzimea gândirii tinerilor, a adăugat: „Eu sunt foarte recunoscătoare acestor tineri care au moștenit modelul lui Iuliu Hossu”.

Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit călduros Ruxandrei Cesereanu, lui Gelu Hossu și pr. Daniel Avram „pentru ceea ce au făcut pentru Episcopul Iuliu Hossu și pentru că memoriile sale să fie la dispoziția noastră”.  Ierarhul a adresat mulțumiri Preasfințitului Cristian Crișan, care, „din încredințarea Preafericitului Părinte Lucian a fost astăzi împreună cu credincioșii clujeni”, și-a exprimat bucuria pentru prezența în Catedrală și a mulțumit Anei Blandiana, „pentru că astăzi ne-ați făcut onoarea ca împreună să îl celebrăm pe Bunul Dumnezeu prin oamenii Lui mari”, lui Ionuț Gherasim și Fundației Corneliu Coposu, pentru tot ceea ce a realizat în zilele Galei Corneliu Coposu la Cluj, și „pentru activitatea de-a lungul anilor pentru memoria neamului nostru”. A mulțumit tuturor pentru comuniune.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-button.button-1 {border-radius:2px;}Galerie imagini

.fusion-body .fusion-builder-nested-column-0{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-nested-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-2 {border-radius:2px;}Video

.fusion-body .fusion-builder-nested-column-1{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-nested-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Comemorarea Seniorului Corneliu Coposu în Catedrala din Cluj-Napoca apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita