Fără categorie

Întrunirea eparhială a Reuniunilor Mariane parohiale din Eparhia de Cluj-Gherla, la Cluj-Napoca

Întrunirea eparhială a Reuniunilor Mariane din Eparhia de Cluj-Gherla s-a desfășurat sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, cu tema: „Sfânta Fecioară Maria, Regina familiei” și motto-ul: „Sufletul meu mărește pe Domnul” (Lc 1,46). Prima parte a zilei a fost dedicată rugăciunii în capela „Sf. Iosif” din incinta Catedralei: a început cu recitarea Rozariului, și apoi, la ora 11:00, a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească.

Au participat membri și delegați ai Reuniunilor Mariane parohiale din întreaga Eparhie, cu Monica Culea, președinta Reuniunii Mariane eparhiale, pr. Florin Pop, asistent spiritual eparhial și preoți asistenți spirituali ai reuniunilor parohiale, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, împreună cu pr. Florin Isac și pr. Marius Cîmpean, gazde ale evenimentului, cu toții avându-l în mijlocul lor pe Păstorul eparhiei, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla. Răspunsurile liturgice au fost oferite de diaconul Mihai Roman împreună cu credincioși și membri ai Reuniunii Mariane „Regina Martirilor și Mărturisitorilor” din Parohia „Andrei Mureșanu”, afiliată capelei.

* * *

În cuvântul de învățătură din cadrul celebrării liturgice, Preasfinția Sa Claudiu s-a adresat membrilor Reuniunii Mariane și preoților care îi însoțesc spiritual, încurajându-i, relevând importanța pe care Reuniunea Mariană o are pentru întreaga Biserică, asigurându-i de toată susținerea și cerându-le, la rândul său, ajutorul prin rugăciune. A spus: „Când sunt cu Dvs, membri și membre ale Reuniunii Mariane, e ca și cum am fi în «cămara de taină» a casei, pentru că suntem împreună cu Maica Sfântă. Vreau să vă mulțumesc pentru misiunea pe care ați acceptat să o primiți – mă adresez și celor care astăzi vor primi această misiune, fiindcă este o misiune ce se desfășoară tainic, nu în fața camerelor de luat vederi, dar o misiune esențială pentru Biserică. Maica Sfântă își întinde mantia protectoare asupra Bisericii, iar dvs. faceți în așa fel încât această mantie să ajungă la toată lumea, o întindeți deasupra tuturor.”

„Prezența Maicii Sfinte, discretă, tainică, este o prezență esențială pentru Biserică. Adevărata Biserică este Biserica în care Maica Sfântă își are un loc de cinste. În Reuniunea Mariană, voi, toți, urmați calea Maicii Sfinte, aceea a discreției. Fiindcă, dacă ne uităm în Sfânta Scriptură vedem puține momente în care se vorbește despre Maica Sfântă, sau momente în care Maica Sfântă spune ceva, dar Maica Sfântă îl însoțește pe Isus peste tot până la picioarele Crucii. Este singura, împreună cu sfintele femei și cu unul dintre ucenici, care rămâne cu Isus până la sfârșit. O prezență care susține suferința lui Isus, care îl întărește pe Isus – ne amintim, pe calea Crucii, acel moment minunat în care Maica Sfântă îl întâlnește pe Isus, Isus o întâlnește de Maica Sa și Isus este întărit de prezența Maicii Sfinte. Cât de important este pentru Isus, atunci când suferă, când este batjocorit, când este insultat, lovit, să aibă câteva persoane care îi mărturisesc încontinuu iubirea. Și persoana care mărturisește prin excelență iubirea este Maica Sfântă. Este lângă El, știe iubirea ei și iubirea ei îl întărește.”

„În multe mărturii ale sfinților și ale misticilor se vorbește despre această legătură tainică dintre Isus și Maica Sfântă și de multe ori ne gândim la Isus doar din prisma dumnezeirii Lui, ca și cum ar însemna că este impasibil la suferința umană. Ori, Isus este Dumnezeu adevărat și om adevărat. Să nu uităm că Isus poartă pe Calea Crucii acea cămașă făcută dintr-o singură bucată de către Maica Sfântă. Cu siguranță, această prezență, chiar indirectă, îl încălzește, îl înfășoară, îl mângâie. Aici trebuie să găsim misiunea extrem de importantă a acestei Asociații, Reuniunea Mariană.” Episcopul a mărturisit apoi: „În anii în care vocația mea începea să se cristalizeze, a fost extrem de importantă mărturia despre Maica Sfântă a surorilor din Congregația Maicii Domnului și a membrelor din Reuniunea Mariană. Cu toții avem nevoie, nu doar să știm că luptăm, că suntem împreună cu Isus, dar că prezența Maicii Sfinte ne ocrotește încontinuu, că iubirea Maicii Sfinte ne înconjoară. Toți sfinții și misticii vorbesc de această prezență esențială despre care voi dați mărturie.”

„Știu dificultățile în care de multe ori vă desfășurați activitatea. Dar, este important că sunteți astăzi aici, moment în care celebrăm iubirea lui Isus și prezența Maicii Sfinte, în care celebrăm existența acestei minunate Asociații, Reuniunea Mariană, de-a lungul timpului, în anii persecuției, și acum, mereu o prezență constantă”. Ierarhul a vorbit despre lupta dintre bine și rău, reală, aici, pe pământ, le-a spus: „cumva, sunteți în centrul acestei lupte” Dar, a atras atenția, „aceasta nu e o luptă personală. Noi nu luptăm direct cu cel rău, fiindcă nu am avea nici o șansă de câștig. Noi luptăm apropiindu-ne de Isus, apropiindu-ne de Maica Sfântă. Noi luptăm cerându-i Maicii Sfinte să ne ocrotească, «acum și în ora morții noastre». Dar, prezența Maicii Sfinte este esențială pentru timpul pe care îl trăim. Fiindcă, Maica Sfântă se opune celui rău prin însăși ființa ei, prin misiunea ei. Maica Sfântă este un «Da» continuu în fața lui Dumnezeu. Cel rău este un «Nu» continuu, un «Nu voi sluji» – asta este esența celui rău.”

„Maica Sfântă este: «Fie mie după cuvântul Tău!». Deja acest lucru este o luptă și o înfrângere pentru cel rău. Prezența Maicii Sfinte spulberă prezența celui rău prin lumina ei, prin deschiderea ei, prin transparența ei. Cel rău nu poate suporta lumina Spiritului Sfânt care prin Maica Sfântă se răsfrânge. De aceea, este extrem de importantă prezența Maicii Sfinte în Biserică și în viața noastră a tuturor. Fiindcă Maica Sfântă ne învață să ne deschidem în fața lui Dumnezeu. […] Maica Sfântă ne învață că Dumnezeu nu vrea să ne ia nimic, ci vrea să ne dăruiască, încontinuu. Și prezența Maicii Sfinte și locul ei, astăzi, ca Regină a îngerilor și a sfinților, ne vorbește despre acest lucru. Atunci când ne deschidem în fața lui Dumnezeu intrăm cu adevărat în Împărăția Cerurilor, în Familia lui Dumnezeu.”

„Vă invit să credeți în misiunea voastră și să continuați să ocrotiți Biserica, aducând-o pe Maica Sfântă tot mai aproape de fiii ei. Eu, ca Episcop, preoții aici prezenți, atâția credincioși, avem nevoie de ajutorul vostru. Avem nevoie să continuați să întindeți mantia ocrotitoare a Maicii Sfinte asupra tuturor. O faceți, știu, cu discreție. O faceți în cămara caselor, sau în cămara sufletului. De multe ori nu apare misiunea voastră, nu sunt vești sau știri despre ceea ce faceți. Dar este o misiune esențială în vremurile pe care le trăim: a fost o pandemie, un război are loc la mică distanță de țara noastră, sunt crizele care se conturează… Este o zonă și o perioadă de frică, de cutremur, de teroare. Și în această teroare și frică, doar Maica Sfântă cu lumina ei, cu zâmbetul ei, poate să aducă speranță! Și ne aduce speranță în primul rând spunându-ne că pentru noi nu se joacă totul la nivel uman, terestru. Și că noi suntem în această lume cu misiunea noastră, dar noi ne pregătim pentru viața veșnică, noi construim în această lume pentru frații și surorile noastre, pentru Biserică, pentru ca toți împreună să împlinim bucuria noastră în viața veșnică. Și atunci știm că cel rău nu are putere asupra iubirii lui Dumnezeu și mai ales asupra iubirii lui Dumnezeu manifestată prin Maica Sfântă.”

„Pe muntele Schimbării la Față Isus se arată ucenicilor, le spune care este adevărata realitate și o voce din Cer îi invită pe ucenici să facă tot ceea ce El le va spune. «Acesta este Fiul meu, pe El să îl ascultați!» – «Faceți tot ceea ce vă va spune». De ce ne aduce aminte acest îndemn? De nunta din Cana Galileii. Atunci când vinul se termină, Maica Sfântă mijlocește pentru tinerii căsătoriți în fața lui Isus și, după aceea, le spune tuturor: «Faceți tot ceea ce El vă va spune!» Iată ce avem de făcut, care este misiunea voastră, ca și membri și membre din Reuniunea Mariană, care este misiunea noastră a tuturor. Să ascultăm glasul Maicii Sfinte, fiindcă Maica Sfântă ne îndeamnă încontinuu să mergem înspre Isus, să ascultăm cuvântul Lui. Și atunci, muntele Schimbării la Față va face parte din viața noastră. Acolo îl vom putea contempla pe Isus încontinuu. Dacă ne uităm în icoane, Maica Sfântă tot timpul are o mână înspre Isus, ni-l arată, ni-l prezintă: «Faceți tot ceea ce El vă va spune!»”

„Vă invit ca în felul acesta să se desfășoare misiunea minunatei Asociații Reuniunea Mariană. Vă felicit pe cele care vă pregătiți să intrați în această nobilă misiune, pentru felul în care vă dăruiți și vă puneți la dispoziția Maicii Sfinte, nu doar pentru voi, ci pentru întreaga Biserică, pentru întreaga omenire și vă asigur de tot sprijinul meu, cerându-vă rugăciunea, ajutorul, pentru misiunea mea și pentru cea a preoților din toată Episcopia de Cluj-Gherla și din întreaga Biserică.”

* * *

În cadrul celebrării, nouă noi membre din parohiile: „Andrei Mureșanu” – „Sf. Iosif”; Mănăștur 1 – „Coborârea Spiritului Sfânt” și Grigorescu – „Neprihănita Zămislire”, au fost primite solemn în Reuniunea Mariană. După Sfânta Împărtășanie, Preasfinția Sa Claudiu a binecuvântat cu apă sfințită însemnele Reuniunii – medaliile, eșarfele albastre – care, în cadrul ceremoniei primirii noilor marianiste au fost înmânate de către Ierarh fiecăreia, împreună cu o diplomă care să ateste calitatea de membru al Reuniunii Mariane. Apoi, întreaga comunitate a rostit rugăciunea de consfințire Preasfintei Fecioare Maria. La Sfânta Liturghie s-a făcut și pomenirea membrilor Reuniunii Mariane trecuți în veșnicie în timpul ultimilor ani.

În încheiere, pr. Mircea Marțian a adus calde felicitări candidatelor, și-a exprimat bucuria „pentru fiecare și îndeosebi pentru cele tinere”, exprimându-și, totodată, recunoștința față de organizatorii și participanții la întâlnire. A urmat o pauză de prânz – de asemenea timp de comuniune și fraternitate -, după care s-a trecut la partea a doua a programului, în Aula alăturată, „Cardinal Iuliu Hossu”. Mai întâi, Monica Culea a prezentat Reuniunea Mariană din Eparhia de Cluj-Gherla și activitățile principale ale ultimului mandat, după care s-a trecut la alegerea unui nou consiliu de conducere a Asociației. În urma exprimării voturilor de către cei în drept, Monica Culea a acceptat, și pentru următorul mandat, misiunea de președintă a Reuniunii Mariane din Eparhia de Cluj-Gherla.

Întrunirea eparhială s-a încheiat cu mulțumire și adorație în fața Sfântului Sacrament expus în capelă, și apoi, cu o agapa fraternă, care a fost și sărbătorire a noului început de drum pentru Reuniunea Mariană din Eparhia de Cluj-Gherla, un drum de rugăciune, apostolat și trăire a credinței sub îndrumarea Maicii Sfinte.

.fusion-gallery-2 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-button.button-3 {border-radius:2px;}Galerie imagini

.fusion-body .fusion-builder-nested-column-2{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-nested-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-4 {border-radius:2px;}Video

.fusion-body .fusion-builder-nested-column-3{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-nested-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Întrunirea eparhială a Reuniunilor Mariane parohiale din Eparhia de Cluj-Gherla, la Cluj-Napoca apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita