Celebrare liturgică solemnă la încheierea anului universitar al Facultății de Teologie Greco-Catolică, la Cluj
Sfânta Liturghie Arhierească celebrată în mod solemn, în capela Sf. Iosif a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, a marcat, vineri, 26 iunie 2021, încheierea anului universitar a Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș Bolyai, Departamentul Cluj, la nivelele licență și master. Au luat parte la celebrare absolvenții împreună cu profesorii lor. Între participanți s-au aflat Maica Teodorina, Superioara generală a Congregației Surorilor Maicii Domnului și Maica Veridiana, Superioara provincială a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare.
Liturghia a fost pontificată de către Preasfinția Sa PS Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, având alături pe pr. Cristian Barta, decan al Facultății de Teologie Grego-Catolică, pr. Marius Cerghizan, Vicar general, preoți cadre universitare – pr. Florin Bozântan, pr. Cristian Langa și pr. Marius Furtună, rector al Seminarului Teologic Eparhial “Sf. Ioan Evanghelistul”. Diaconi au fost dc. Marius Cîmpean și dc. Vlăduț Pupăză. Răspunsurile liturgice au fost oferite de studenții seminariști.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Claudiu i-a felicitat și încurajat pe “cei care astăzi ați ajuns la un final de parcurs și ați ales să aprofundați știința Teologiei, misterele Sfintelor Scripturi, pentru a merge mai departe, mai adânc, în voi, dar și pentru a putea da o mărturie în lumea în care trăim”. Conturând două părți care există în “minunata artă a vieții spirituale cu Dumnezeu, în știința Teologiei: un demers rațional, o formare pe parcursul unor etape, dar și o altă parte, pe care doar lumina Spiritului Sfânt ne-o poate da”, a îndemnat: “cred că ar trebui să retrezim capacitatea de a ne minuna în sufletul nostru. Să nu așteptăm doar momentele «tari», «puternice» din viața noastră, pentru că acelea sunt un fel de borne care ne indică strada, dar, între ele, noi trebuie să mergem înainte pe urmele Mântuitorului, împreună cu Sfânta Familie din Nazaret, poate luni, poate ani, Domnul știe, El cunoaște pașii următori.”
Preasfinția Sa a mulțumit în special profesorilor pentru dedicarea lor și efortul de a continua “într-o lume care, aparent, pune pe un plan secundar partea teologică, științifică, de pregătire individuală”. I-a încurajat, pentru că, și în contextul actual istoric, ca în trecut, “Biserica trăiește misterul drumului necunoscut, dar pe acest drum există momente «tari», așa cum a fost beatificarea Episcopilor martiri greco-catolici, vizita Sfântului Părinte în România… și, dacă suntem atenți la «semnele timpului», nu disperăm. Fiindcă, nu facem decât să mergem așa cum Domnul ne cheamă. Noi suntem chemați să îl urmăm pe Cristos. Știm cu siguranță că Dumnezeu are un plan cu Biserica noastră și cu fiecare dinte noi. E ceea ce ne spune Sfânta Scriptură și, de aceea, într-o lume ca și cea de astăzi, suntem chemați să dăm un timp lui Dumnezeu. De aceea, cred că este extrem de important demersul pe care l-ați făcut, acela de a aprofunda o știință care îmbină rațiunea și credința, o știință pe care nu o epuizăm niciodată, o știință care se va împlini doar în Împărăția Cerurilor.”
“Dar, până atunci, știința, cunoștințele pe care le-ați acumulat, să fie un suport pentru ca darurile Spiritului Sfânt, roadele Spiritului Sfânt să lucreze în voi. Și aici mă gândesc în special la rodul bucuriei, la care nu ne gândim suficient de mult. Noi, ca și creștini, suntem chemați la bucurie. Mântuitorul, în rugăciunea ultimă pe care o face, acea lungă rugăciune către Tatăl, în care suntem și noi cuprinși, cei care ascultăm cuvântul Lui prin Apostoli, se încheie cu acea bucurie: ca bucuria lor să fie deplină. Avem de luptat pentru bucurie, în sufletele noastre și în sufletele celor de lângă noi! Darul Spiritului Sfânt să împlinească în voi tot ceea ce ați acumulat în acești ani și să fie un dar pe care îl faceți Bisericii și lumii în care trăim!”
Pr. prof. dr. Florin Bozântan, l-a invitat pe pr. prof dr. Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie, să adreseze un cuvânt. Pr. Cristian Barta a mărturisit emoția de a participa la festivitățile din finalul Anului academic și de a fi martor la bucuria și la starea de spirit pe care absolvenții FTGC o transmit. A mulțumit pentru invitația de a se afla în această zi la Cluj. “Este un privilegiu de a fi Decanul unei Facultăți de Teologie cu trei departamente, pentru că în fiecare an sărbătoresc de trei ori darul întâlnirii cu absolvenții noștri: la Oradea, Blaj și Cluj”. Și-a exprimat bucuria de a se afla în această zi alături de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, cu care a colaborat mai mulți ani la Blaj și care a sprijinit întotdeauna FTGC: “Prezența Dvs, în mod cert reprezintă pentru noi un îndemn de a fi plini de încredere și de speranță în puterea lui Dumnezeu”.
A mulțumit cadrelor didactice, Directorului de departament și rector al Seminarului, pr. Marius Furtună, prodecanului Sorin Marțian și fiecărui cadru didactic și angajat al FTGC care a fost alături de absolvenți. În al doilea rând, a mulțumit absolvenților “pentru faptul că ați împărtășit împreună cu noi în acești ani care au trecut atât de repede, momente frumoase și importante din viața dvs., în care, împreună, am încercat să ne apropiem de Dumnezeu, să adâncim tainele credinței, să dobândim o cunoaștere teologică ce ne conduce pe o cale a sfințirii, a apropierii de Dumnezeu”. A încheiat îndemnând la speranță: “Privindu-vă pe dvs., absolvenții Facultății noastre, am convingerea că ați ales să priviți viața ca pe o torță care luminează puternic: credința. Și ați venit aici din rațiuni inspirate de credință, inspirați de harul lui Dumnezeu. Rațiunea, cunoașterea noastră, susține această flacără a credinței. Pentru noi, ca profesori, este un lucru extraordinar de frumos gândindu-ne că am contribuit cu ceva pentru ca flacăra din sufletul dvs. să fie mai puternică. Dar nu trebuie să uităm, că luminăm cu atât mai mult cu cât iubim mai mult și ne dăruim mai mult. De aceea, să aveți încredere, să fiți purtători de speranță!”
Mesaje de bucurie, speranță în credință și recunoștință, din partea absolvenților, au adresat reprezentantul nivelului licență, medicul Petre Mureșan și, din partea nivelului master, sr. Mihaela Mic, din Congregația Surorilor Maicii Domnului. Petre Mureșan a vorbit despre libertatea pe care a dăruit-o Dumnezeu, libertate care, dacă este folosită în sensul de a împlini voința lui Dumnezeu, devine salvatoare, salvând pentru Împărăția lui Dumnezeu multe suflete. “Consider că și noi, cei care am studiat și studiem Teologia, după mai mulți ani de studii, putem și trebuie să spunem: «Doamne, toți suntem aici și venim să împlinim voia Ta!»” În numele colegilor, a adus un pios omagiu și Preasfințitului Florentin, care i-a însoțit timp de trei ani și jumătate, pe parcursul anilor de studii. A mulțumit Preasfințitului Claudiu “că ați primit să fiți Episcopul nostru” și că ați văzut în acest lucru chemarea și voința lui Dumnezeu. A invitat pe toți să strângă rândurile în jurul Episcopului, pentru că, așa cum spunea Ignatie Teoforul: “unde este Episcopul acolo este Biserica”. A mulțumit profesorilor, cărora le-a mărturisit: “de multe ori îmi venea să ascult cursurile în genunchi, în rugăciune, pentru că pentru mine cunoașterea este o sărbătoare”. A încheiat prin cuvintele: “Doamne, toți suntem aici pentru a împlini voia Ta!”
Sora Mihaela Mic CMD a spus: “cred că sunt în asentimentul dvs., stimați colegi, spunând că acești doi ani de studii, ghidați de erudiția dascălilor noștri, au fost cu adevărat o experiență frumoasă de cercetare și aprofundare a Scripturilor, de apropiere de Cuvântul lui Dumnezeu, izvor de viață. Este adevărat că religia creștină catolică nu este o religie a cărții, dar este la fel de adevărat că doar Sfintele Scripturi și mai cu seamă Evangheliile permit cunoașterea lui Isus Cristos, centrul și inima creștinismului. Noi, dragi colegi, datorită contextului pandemic pe care îl trăim și care ne-a determinat profund existența și modul de a relaționa, cu excepția primului semestru, nu am avut posibilitatea de a participa în mod nemijlocit la cursuri. Cu toate acestea, consider că suntem o generație privilegiată, pentru că, datorită platformelor digitale de comunicare am putut valorifica acest timp de restricții și de distanțare socială, dedicându-ne studiului Sfintelor Scripturi în care se află rădăcinile credinței noastre.
A amintit cuvintele Sf. Pavel, rostite și de dr. Petre Mureșan: «știm Cui am crezut!» “Cred, că putem să facem ale noastre aceste cuvinte”. “Cu toții suntem chemați să fim semne de speranță într-o lume marcată de descurajare. (…) Ne doresc nouă, tuturor, curajul de a conlucra cu harul lui Dumnezeu, pentru a fi, în orice împrejurare și loc, ceea ce suntem: fii ai lui Dumnezeu și mlădițe roditoare în sânul Bisericii și al societății.” În numele și împreună cu colegii absolvenți ai ciclului licență și ai ciclului master din cadrul FTGC, Departamentul Cluj, a mulțumit Preasfințitului Claudiu, a mulțumit și a omagiat memoria Preasfinției Sale Florentin “și ne considerăm binecuvântați, pentru că am avut privilegiul de a-l avea profesor în cadrul cursului de Simbolică Biblică”; a mulțumit dascălilor și formatorilor, tuturor celor care s-au susținut reciproc în timpul anilor de studii.
A fost o celebrare de mulțumire adusă lui Dumnezeu, de încredere, speranță, de recunoștință a unora față de alții pentru drumul de formare parcurs împreună, sub privirea lui Dumnezeu, în străduința de a-l cunoaște mai bine pentru a-l sluji mai mult, pentru a se lăsa modelați de Mâna Sa pe drumul spre desăvârșire, spre adevărata fericire. În încheiere, prof. dr. Sorin Marțian, prodecan al FTGC a strigat încă o dată catalogul, în timp de Preasfinția Sa Claudiu a decernat diplomele de absolvire și a dat binecuvântarea sa fiecărui absolvent în parte.
.fusion-gallery-3 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}
.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}
.fusion-body .fusion-builder-column-6{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-6 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-6{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-6 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-6{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-6 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}
.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}
Sursa: eparhiaclujgherla.ro
.fusion-body .fusion-builder-column-8{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-8 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-8{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-8 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-8{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-8 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}
.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}
Articolul Celebrare liturgică solemnă la încheierea anului universitar al Facultății de Teologie Greco-Catolică, la Cluj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
Source: Biserica Romana Unita