Fără categorie

Vizită pastorală a Preasfințitului Alexandru în parohia Bocsig

Sâmbătă, 23 octombrie 2021, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, a efectuat o vizită pastorală în parohia Bocsig, Protopopiatul de Chişineu-Criş.

Există deja o tradiţie ca în fiecare an în cursul lunii octombrie, asociaţiile laicale din Eparhia de Lugoj, AGRU, ASTRU, Reuniunea Mariană şi Terţiarii Bazilieni să participe cu ocazia „Zilelor Acţiunii Catolice” în parohia greco-catolică din Bocsig la un program religios. S-a ales această localitate deoarece aici a trăit Rafila Găluț (1910-1939), fecioară stigmatizată, care a purtat periodic Rănile Domnului între anii 1931-1939.

În acest an, din motive de pandemie COVID-19, participarea s-a făcut cu prudenţă şi cu respectarea condiţiilor impuse. Anul trecut 2020 acest pelerinaj n-a avut loc din aceleaşi motive.

La sosire, Preasfinţitul Alexandru a fost întâmpinat în faţa bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de Părintele Gheorghe Tomoioagă, parohul locului, de Părintele Vasile Dănuţ Ciuban, Protopop de Chişineu-Criş, Părintele Silviu-Lucian Bindea, Protopop de Orăștie și de reprezentanții Primăriei Bocsig: doamna primar Felicia Teodora Abrudean, și dl. viceprimar Teodor-Dorin Roșu, precum şi de credincioşi. Copiii i-au oferit Ierarhului buchete de flori.

Programul a început cu rugăciunea sfântului Rozar, apoi a urmat Sfânta Liturghie Arhierească. Alături de Preasfinţitul Alexandru, au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general; pr. protopop Dănuţ Ciuban, pr. protopop Silviu-Lucian Bindea; pr. Mirel Lucian Lazie, paroh la Ineu și pr. paroh Gheorghe Tomoioagă. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bărbătesc parohial.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a atins mai multe subiecte. Primul subiect a fost pe marginea evangheliei zilei, vindecarea slugii sutaşului.

În continuare Preasfinţitul Alexandru a prezentat câteva puncte despre figura Servei lui Dumnezeu, Rafila Găluţ. Pentru a înţelege mai bine gradul de perfecţiune creştină la care Serva lui Dumnezeu, Rafila Găluţ a ajuns, Preasfinţitul Alexandru a prezentat credincioşilor cele trei grade ale perfecţiunii creştine în viziunea Sfinţilor Părinţi ai Bisericii:

Calea de curăţire, sau începătorii, care au de luptat cu păcatul de moarte şi cu patimile;
Calea iluminativă: Cei care au înaintat în viaţa de curăţire, practică virtuţile, se feresc chiar de păcatele uşoare, Îl urmează tot mai aproape pe Isus şi acceptă cu bucurie suferinţa, încercările şi umilirile;
Calea unitivă: Sunt sfinţii care s-au apropiat de unirea lor cu Dumnezeu, caută cu bucurie suferinţa, umilirile şi dispreţul. Ei se bucură de graţii speciale, cum sunt: extazele, viziunile, comunicările interioare, stigmatele.
Trecerea de la o stare la alta nu se face brusc, ci în mulţi ani de lupte, ba mai mult, cu cât se apropie sufletul mai mult de Dumnezeu, cu atât îşi vede propriile mizerii şi păcate, tot mai mari, considerându-se cel mai păcătos.

Serva lui Dumnezeu, Rafila Găluţ, a ajuns la un grad înalt de sfinţenie, care s-a apropiat de Dumnezu prin rugăciune, extaz, viziuni, stigmate, etc.

Preasfinţia Sa a subliniat importanţa procesului de beatificare al servei lui Dumnezeu, Rafila Găluţ, care în acest moment se află în desfăşurare la Roma. A făcut o paralelă între modelele de sfinţenie ale Fericiţilor Episcopi martiri români care şi-au dat viaţa pentru credinţă ca martiri şi modelul de sfinţenie pe care l-a trăit Serva lui Dumnezeu, Rafila Găluţ. Preasfinţia Sa a afirmat că: „Dacă noi avem aceste modele de martiriu ale Fericiţilor Episcopi, cât de bine şi de necesar ar fi pentru toată lumea să avem şi modelul de trăire al sfințeniei, sub forma obișnuită. Fiecare creştin trebuie să facă progrese şi în viaţa spirituală. Să ne rugăm bunului Dumnezeu ca să se termine cât mai curând procesul de beatificare pentru a-l preamări pe Dumnezeu şi a-I aduce mulţumiri”.

„Pentru noi, Serva lui Dumnezeu, Rafila Găluţ ar fi un model de trăire a vieţii spirituale aşa cum cei şapte Fericiţi Episcopi martiri sunt modele de credinţă în Isus Cristos şi Biserica Sa, Una, Sfântă, Catolică şi Apostolică”, a spus P.S. Alexandru.

Preasfinţitul Alexandru a subliniat importanţa pe care autorităţile locale o oferă în parcursul acestui proiect privind popularizarea Servei lui Dumnezeu, Rafila Găluţ. Un astfel de moment a constituit acordarea, din partea Consiliului local al primăriei din Bocsig prin Hotărârea nr. 64/13.10.2017 titlului de Cetățean de Onoare Preasfinţitului Alexandru, pentru implicarea activă în promovarea comunei Bocsig, prin publicarea cărții „Rafila Găluț, fecioara stigmatizată de la Bocsig” și pentru activitățile desfășurate pentru dezvoltarea spirituală a comunității locale. Acest titlu i-a fost înmânat în ziua de 21 octombrie 2017 cu ocazia celei de a noua vizite pastorale în parohia din Bocsig.

P.S. Alexandru a mulţumit pr. paroh Gheorghe Tomoioagă paroh la Bocsig, autorităţilor locale pentru sprijinul acordat parohiei greco-catolice din Bocsig.

Părintele paroh Gheorghe Tomoioagă a mulţumit Preasfinţitului Alexandru pentru grija părintească ce o are faţă de comunitatea din Bocsig.

A mulțumit oficialităților locale prezente: d-nei primar Felicia Teodora Abrudean, d-lui viceprimar Teodor-Dorin Roșu și respectiv, Consiliului Local pentru participarea la serviciile religioase.

După Sfânta Liturghie, în cimitirul din sat aflat la aproximativ un km distanţă, la mormântul Rafilei Găluţ, s-a oficiat un Parastas pentru sufletul Servei lui Dumnezeu şi pentru toți cei înmormântaţi în acel cimitir.

Ipod. Raimondo-Mario Rupp

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Vizită pastorală a Preasfințitului Alexandru în parohia Bocsig apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita