Fără categorie

Comemorarea lui Iuliu Maniu, 71 de ani de la moartea Sfinxului de la Bădăcin

Pe 5 februarie 2024 s-au împlinit 71 de ani de la trecerea în eternitate a uneia dintre personalitățile marcante al istoriei României a secolului trecut, Iuliu Maniu, care se stingea din viață într-o celulă a închisorii din Sighet. Comemorarea Sfinxului de la Bădăcin a fost marcată în Eparhia de Oradea printr-o Sfântă Liturghie celebrată sâmbătă, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea de Preasfințitul Virgil Bercea, la finalul căruia a fost înălțat Parastas și au fost depuse coroane de flori la statuia marelui om politic amplasată în fața Catedralei. În după-amiaza aceleiași zile, a avut loc la Oradea lansarea volumului „Iuliu Maniu în jurnalul lui Corneliu Coposu. O reinterpretare a istoriei”, scris de prof. Dan Pavel. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Fundația „Corneliu Coposu”, împreună cu Episcopia Greco-Catolică Oradea și Fundația „Academia Civică”, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea. Duminică, 4 februarie 2024, cartea care a văzut lumina tiparului la finele anului 2023, a fost prezentată și „acasă” la Iuliu Maniu, la Bădăcin, unde prezența marelui om politic greco-catolic este veșnic vie, iar data trecerii sale la Domnul aduce împreună pelerini din întreaga Eparhie din dorința de a-și manifesta recunoștința și memoria față de acest „martir eroic al neamului românesc” (Ioan Gherasim). Printre aceștia, un omagiu cu totul deosebit a fost adus în aceste zile de elevii și cadrele didactice ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, însoțiți de eparhul de Oradea, preoți formatori și spirituali, care și-au adus aminte la Oradea și în dealul Țarinei din Bădăcin de mentorul lor spiritual. La toate aceste evenimente au luat parte mulți reprezentanți ai instituțiilor locale, oameni de cultură, scriitori și credincioși.

Cel care va răbda până la sfârșit se va mântui” – a spus PS Virgil la începutul predicii din cadrul Sfintei Liturghii de sâmbătă, pe marginea Evangheliei zilei (Mt 24, 1-13) care vorbea despre căderea zidurilor Ierusalimul.  „Celebrăm astăzi această Sf. Liturghie în mod cu totul special pentru a-l comemora pe Iuliu Maniu, cel care a crezut până la capăt și s-a mântuit, cu certitudine. (…)Este foarte important ca în aceste ocazii să ne aducem aminte. Evanghelia, constant și în fiecare zi, ne ajută să ne aducem aminte lucruri care constituie fundamentul vieții creștine. Dincolo de ismele secolului XX, care au fost construite pe nisip și care s-au spulberat – cum spunea Sf. Papa Ioan Paul al II-lea –, dincolo de proorocii mincinoși și dincolo de căderea zidurilor Ierusalimului din Evanghelia de astăzi, rămâne credința în Domnul. Această personalitate a neamului românesc, și nu doar al lui, o personalitate care a marcat istoria secolului trecut, rămâne cu adevărat în amintirea noastră nu doar ca om politic, ci și pentru conștiința dânsului în materie de credință.”, a subliniat episcopul greco-catolic de Oradea, îndemnându-ne pe toți să ne întrebăm astăzi dacă noi ne legăm în viața noastră de ceva fundamental, care niciodată nu piere? „Dacă da, atunci rămânem în memoria celorlalți, devenim oameni adevărați, oameni cu coloană vertebrală. Ceea ce l-a format pe acest om a fost credința lui.”

Bucurându-se de prezența elevilor Liceului Greco-Catolic care îi poartă numele, a studenților teologi ai Seminarului orădean, a profesorilor formatori, a invitaților veniți de la București și a personalităților locale, ierarhul a reiterat „cât este de important în viață să avem modele. Modelul suprem rămâne Isus Cristos, dar în același timp, trecând prin viață îi avem pe profesorii noștri, pe părinții noștri, unii dintre prietenii noștri, mari personalități ale artei și ale culturii, dar inclusiv mari personalități ale politicii care au avut un crez înrădăcinat în credință.”

În urmă cu 71 de ani, Iuliu Maniu a murit în condiții înspăimântătoare la Sighet, în frig, fără mâncare, într-o mizerie cruntă, dar a rămas cu aceeași credință și același crez în poporul român și în viitorul lui. Cu toate acestea, după cum mărturisea Cardinal Alexandru Todea despre acel moment, Iuliu Maniu a fost până în ultima clipă „o coloană de lumină”. „Reușim noi astăzi să îl avem pe Iuliu Maniu ca model? Reușim să luăm puțină lumină, e adevărat Lumina o luăm de la Domnul, dar și de la aceste modele? Atunci, vom reuși să facem ceva în viața, să rămâne și noi peste ani. Dacă nu, totul trece… Dragi tineri, aveți curajul să credeți și să vă formați! Cum spunea Sf. Ap. Pavel, Priviți la înaintașii voștri!, luându-le exemplul, urmați-le credința… ” –  a încheiat PSS Virgil Bercea cuvântul de învățătură în cadrul Sfintei Liturghii, la finalul căruia eparhul împreună slujitorii Catedralei Greco-Catolice, mai mulți preoți din Oradea și o prezență numeroasă de credincioși s-au rugat pentru sufletul lui Iuliu Maniu.

În aceeași zi, a avut loc la Oradea „o întâlnire despre și cu două personalități ale istoriei contemporane a României”, cum deschidea prof. univ. dr. Gabriel Moisa, director al Muzeului Țării Crișurilor evenimentul de lansare al volumului semnat de domnul Dan Pavel, în care îl regăsim pe Iuliu Maniu în jurnalul lui Corneliu Coposu.

„Unul a murit în pușcărie, celălalt a trecut pe acolo… Pe de o parte, ne amintim cele auzite de noi la școală despre Iuliu Maniu ca fiind declarat drept «cel mai mare trădător de țară», pe de altă parte, l-am auzit pe Cardinalul Todea vorbind despre Iuliu Maniu într-o terminologie extraordinar de respectuoasă, dânsul fiind cel care i-a dat ultima binecuvântare la Sighet, în pușcărie…” – a spus cu acest prilej episcopul greco-catolic de Oradea, reamintindu-și totodată unul dintre momentele cele mai impresionante la care a participat, înmormântarea lui Corneliu Coposu. „Sunt două mari personalități ale României și este mare lucru să știm să avem respect față de înaintașii noștri, să vedem cum Maniu s-a logodit cu ideea de România, fiind prințesa lui de suflet, iar Corneliu Coposu i-a fost secretar. În această carte, scrisă după un jurnal al celui din urmă vom afla lucruri inedite”, a subliniat Preasfinția Sa.

Într-un turneu de lansare, care a început tocmai de la Sighet, acolo unde Iuliu Maniu Maniu se stingea din viață pe 5 februarie 1953, cartea „Iuliu Maniu, în jurnalul lui Corneliu Coposu. O reinterpretare a istoriei” scrisă de prof. univ. Dan Pavel a ajuns la Oradea, oraș cu care Iuliu Maniu are nenumărate legături. Politolog, profesor de științe politice, scriitor, eseist și membru al Uniunii Scriitorilor din România, domnul Dan Pavel a scris această carte, a zecea din cariera dumnealui, pornind de la idea care se năștea în anul 2014, atunci când a primit din partea surorilor Coposu un jurnal „pierdut oarecum” confiscat de Securitate, din care au rămas însă fișe, documente datând din 1936, care au putut fi recuperate după un periplu evenimențial deloc liniștit – cum a subliniat doamna dr. Cristina Pușcaș, profesor și muzeograf, cu prilejul lansării acestui volum la Oradea.

Domnul Dan Pavel se raportează la aceste mărturii cu o istorie vie, empatică, din care extrage mare parte din informațiile legate de Iuliu Maniu, reinterpretare de autor  tocmai datorită unor aspecte controversate din viața marelui om politic asupra cărora a dorit să aducă lămuriri fondate pe mărturia vie a acestor momente. „Toate aceste momente au fost puse negativ în spinarea lui Iuliu Maniu, existând anumite controverse. În acest context, domnul Dan Pavel vine să ne ofere informații ca să înțelegem decizii importante pe care «Iuliu Maniu nu s-a ferit să le ia», cum spunea Corneliu Coposu, ci să le pună în aplicare treptat, alte ori șovăielnic sau să le amâne.”, a mai spus doamna Pușcaș.

La rândul său, domnul Ioan-Andrei Gherasim, președintele Fundației Corneliu Coposu, care împreună cu doamna Ana Blandiana a avut o contribuție importantă în realizarea acestui volum, și-a exprimat onoarea de a reveni în orașul de pe Crișul Repede după mai bine de două decenii, când Oradea arăta complet diferit.

„Împreună, maestrul și discipolul”, într-un mod inedit, asemeni pozei de pe coperta volumului prezentat publicului, „poate singura în care îl vedem pe Iuliu Maniu că schițează un zâmbet”, cum remarca episcopul greco-catolic de Oradea, domnul Ioan Gherasim mărturisește că „cei doi se aflau la Parastasul lui Nicolae Titulescu din decembrie 1944”. De-a lungul vieții, „momentul în care Iuliu Maniu i-a predat lui Corneliu Coposu ce i-a predat, a fost mai presus de orice lucru. Sunt fericit și onorat că prof. Dan Pavel a făcut posibilă scrierea acestei cărți speciale. Este specială, pentru că este istoria altfel, pe care tineretul de astăzi trebuie să o cunoască, să o aplice. (…)”, a mai spus președintele executiv al Fundației Coposu, subliniind că este un volum care „în fiecare capitol al său analizează și reinterpretează istoria așa cum nu a făcut-o nimeni până acum”, evitând ceea se poate numi „cultul personalității lui Iuliu Maniu”.

„Jurnalul Coposu este o istorie complementară și alternativă a lui Iuliu Maniu. În momentele sale publice, private, chiar intime, în momentele sale confidențiale, semi-confidențiale, ba chiar secrete. (…) este o altfel de istorie decât cea din manuale sau de studiile făcute de istorici, este o istorie bazată pe mărturie directă, empatie și încredere deplină în principalul cursor istoric, iar fără ea de cele mai multe ori este imposibilă înțelegerea acestui personaj unic, inconfundabil , controversat, admirat, adulat și tragic. Iar înțelegerea personajului este indispensabilă pentru înțelegerea alternativă a perioadelor istorice trăite de el și de tânărul său discipol devenit peste ani «Seniorul». Este o istorie pe care Maniu a sfidat-o prin faptul că încerca să se opună față de enorme forțe și tendințe istorice considerate inevitabile și ireversibile. Iată de ce sub titlul cărții este «o reinterpretare a istoriei». Tocmai de aceea, îndrăznesc să afirm că natura volumului pe care l-am scris este diferită de tot ceea ce s-a scris anterior. Este o carte originală despre un subiect în legătură cu care, chiar și eu credeam la un moment dat că s-a spus și s-a scris totul…”, subliniază autorul Dan Pavel, care invită cititorii să confirme aceasta prin lectura volumului Iuliu Maniu în jurnalul lui Corneliu Coposu. O reinterpretare a istoriei, publicat la Editura Fundației „Academia Civică”, în decembrie 2023.

Comemorarea lui Iuliu Maniu a continuat duminică, 4 februarie a.c., în locul său natal, prin Sfânta Liturghie celebrată de PSS Virgil Bercea în biserica greco-catolică „Întâmpinarea Domnului” din Bădăcin, urmată de un parastas în memoria familiei Maniu. În cadrul celebrării liturgice, la care a luat parte un numeros sobor de preoți, Pr. Cristian Borz, custode al Casei Memoriale „Iuliu Maniu” și neobosit mesager al spiritului Maniu în întreaga țară și în străinătate, a primit din partea episcopului de Oradea crucea pectorală a jubileului de argint, la împlinirea a 25 de ani de preoție.

La Bădăcin, lansarea acestei cărți a fost organizată de parohia greco-catolică Bădăcin și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean, în colaborare cu Fundația „Corneliu Coposu”. Au luat cuvântul, autorul Dan Pavel, președintele executiv al Fundației, dr. Corina Bejinaru, manager al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, dr. Marin Pop, șef secție Muzeografie-muzee locale din cadrul aceleiași instituții și pr. Cristian Borz, gazdă a evenimentului, unde, la ceas de comemorare numeroși reprezentanți ai institușiilor locale, enoriași ai locului, pelerini și tineri ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea au ajuns împreună cu alți oaspeți din țară, pentru a-l omagia pe Sfinxul de la Bădăcin pe locul unde ar fi trebuit să se odihnească în veci.

,,Noaptea am auzit căruța poposită în curtea închisorii, uruiala roților, nechezatul cailor, zgomotul ușor frecat al șleaurilor. Apoi toate s-au liniștit. Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă. Păstrez imaginea lui pe improvizatul catafalc al patului de fier, atunci când i-am închis pleoapele, și când pentru întâia oară a putut să-l vadă cineva cu capul plecat.”, scria Nicolae Carandino în Nopți albe, zile negre, despre trecerea în eternitate a lui Iuliu Maniu.

Cu toate acestea, cel care a fost erou martir al neamului, de trei ori prim-ministru al României, strălucește pentru totdeauna ca o lumină în întuneric…

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Comemorarea lui Iuliu Maniu, 71 de ani de la moartea Sfinxului de la Bădăcin apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita