Fără categorie

Un nou protopop greco-catolic la Lugoj după ieșirea le pensie a Preaonoratului Părinte Teodor Baba

Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj, din grijă pentru buna păstorire a credincioşilor greco-catolici ai Eparhiei de Lugoj, a aprobat – începând cu data de 1 decembrie 2022 – cererea de retragere din funcția de Protopop al Protopopiatului de Lugoj şi de Consilier Eparhial a venerabilului şi vrednicului Părinte Protopop Teodor Baba.

În acelaşi timp, Preasfinţia Sa Alexandru a decretat numirea ca Protopop al Protopopiatului Greco-Catolic de Lugoj şi Consilier Eparhial a Preaonoratului Părinte Iconom stavrofor Inocenţiu Lung, paroh de Coştei şi administrator parohial de Valea Lungă, pe o perioadă de trei ani. Părintele Inocenţiu Lung va prelua oficial atributiile de Protopop începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Această numire de protopop s-a făcut în conformitate cu canoanele 276, 277 şi 278 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale (CCEO) şi cu Dreptul Particular al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Născut la Chereluş, județul Arad la 30 septembrie 1949, P. On. Pr. Teodor Baba a fost timp de 26 de ani, Protopop de Lugoj şi Consilier Eparhial. În anul 1992, Preasfinţitul Părinte Ioan Ploscaru, Arhiepiscop emerit, de vrednică pomenire, fost Episcop eparhial de Lugoj, l-a numit ca paroh I la Lugoj. Tot în acea perioadă i s-a acordat distincţia de Protopop Onorific. Părintele Teodor Baba s-a ocupat de reactivarea mai multor parohii greco-catolice din judeţul Timiş, în primii ani de după redobândirea libertății Bisericii Greco-Catolice, fiind o perioadă grea de refacere a acesteia. Tot în acei ani a celebrat Sfânta Liturghie, duminica şi în sărbători în parohiile reînființate, până la numirea de noi preoţi pentru aceste parohii.

La 11 ianuarie 1996, Preasfinţitul Alexandru îl numeşte responsabil eparhial cu problemele de vocaţii.

La 12 martie 1996, este numit Consilier Eparhial, iar la 12 noiembrie, acelaşi an, este numit Protopop de Lugoj.

La 21 iunie 1999, PS Alexandru i-a încredinţat misiunea de a administra parohia Racoviţa, iar la 16 iulie, acelaşi an, a primit misiunea de a administra şi parohia Hitiaş.

La 19 octombrie 2005, PS Alexandru i-a conferit Crucea Pectorală „pentru râvna şi constanta preocupare în activitatea pastoral-misionară şi pentru devotamentul faţă de Biserica lui Cristos” – se arată în decretul nr. 266/2005 al Preasfinției Sale.

Concomitent cu misiunea de Protopop şi Consilier Eparhial, Părintele Teodor Baba a desfăşurat în toţi aceşti ani, o bogată activitate pastorală ca preot slujitor la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj. S-a implicat în proiectul de restaurare a picturii Catedralei din anii 1998-2000, lucrare realizată de către marii artiști pictori restauratori Ludovic Miltaller senior și Ludovic Miltaller junior, din Arad. A celebrat zi de zi Sfânta Liturghie; a acordat Taina Mărturisirii şi a fost mereu la dispoziţia credincioşilor catedralei pentru nevoile spirituale.

Părintele Teodor a ieșit recent la pensie, după ce a împlinit venerabila vârstă de 73 de ani. Este căsătorit, are doi copii şi un nepot. Este bine cunoscut faptul că ieșirea la pensie a unui preot nu presupune întreruperea slujirii, deoarece el rămâne preot pentru întreaga viață.

Instalarea festivă noului Protopop greco-catolic de Lugoj va avea loc în Catedrala Lugojului în cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti de duminică, 8 ianuarie 2023, ora 10.30.

Raimondo-Mario Rupp

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Un nou protopop greco-catolic la Lugoj după ieșirea le pensie a Preaonoratului Părinte Teodor Baba apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita