Fără categorie

Congregația Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021)

În zilele de 19 și 20 noiembrie 2022, surorile din Congregația Maicii Domnului au celebrat, în mijlocul comunității Eparhiei de Oradea, Hramul Mănăstirii, marcând, prin lansarea Monografiei Comunității și prin Sfânta Liturghie Arhierească celebrată în Catedrala Sfântul Nicolae, un secol de existență.

Congregația Surorilor Maicii Domnului a luat naștere în anul 1921 la Blaj, sub blânda păstorire a mitropolitului Vasile Suciu. Congregația a fost înființată cu scopul de a se îngriji de copiii rămași orfani după primul război mondial. În acest sens, mitropolitul Vasile Suciu a pus la dispoziția surorilor Castelul Wesselenyi din Obreja, cumpărat în anul 1916. De asemenea, surorile conduceau și internatul pentru fete din Blaj, dar și mai multe comunități umanitare. La Cluj au înființat și condus Institutul ,,Sfânta Tereza” și Liceul ,,Sfânta Maria” – în prezent corpuri de clădire ale Colegiului Național George Coșbuc. Surorile s-au ocupat de școli, grădinițe și internate pentru tineri.

În anul 1948, odată cu scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite cu Roma, toate bunurile și proprietățile congregației au fost naționalizate. Surorile au fost scoase forțat din casele lor și deportate la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea. Superioara generală, alături de alte 20 de surori au fost arestate.

Până la căderea regimului comunist, în decembrie 1989, surorile au trăit dispersate. După căderea regimului, Congregația a fost reînființată. În momentul de față, Congregația există pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, pe teritoriul Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, pe teritoriul Eparhiei de Maramureș și recent și pe teritoriul Eparhiei de Oradea.

Congregația administrează astăzi orfelinatul Casa de Tip Familial ,,Maica Domnului” din Cluj Napoca și o casă pentru surorile în vârstă și bolnave la Sighetul Marmației. Surorile sunt implicate și în învățământul universitar și liceal la Cluj, Blaj și Oradea, se ocupă de îngrijirea bolnavilor în spitale la Blaj și, în cadrul Caritas Blaj, una dintre surori desfășoară apostolatul de slujire prin îngrijire la domiciliu a celor vârstnici, singuri și imobilizați.

Multe se pot spune despre roadele Congregației Maicii Domnului în acest secol de existență, cu atât mai mult cu cât au înfruntat persecuția regimului ateist comunist, prin care Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii și cei care nu au dorit să-și schimbe dreapta credință au fost bătuți, închiși și chiar uciși. Din nefericire, foarte multe informații s-au pierdut și sunt cunoscute astăzi doar de către Dumnezeu, însă mult mai important decât toate cuvintele sunt faptele, care au rămas oricât de mult potrivnicul a încercat să le schimbe sau să le atribuie altcuiva. Faptele vorbesc. Prin fapte putem să ne regăsim identitatea, putem să găsim acel ceva care până ieri părea pierdut. Poate din acest motiv suntem atât de încurajați de Scriptură să vorbim mai puțin și să facem mai multe fapte, căci credința fără fapte moartă este! Așa se face că, în timpul regimului comunist Biserica a rezistat.

Având în vedere acest aspect tragic al suferinței, dar și binecuvântat al martirului, sora Letiția Crihălmeanu și Părintele Fabian Doboș au reușit să compună o carte impunătoare intitulată ,,Surorile Congregației Maicii Domnului – Un veac de mărturie catolică”, care ne amintește nu atât de  mult un fapt istoric, cât identitatea noastră, cine suntem noi, care sunt rădăcinile noastre, care este credința noastră, reflectată prin viețile simple ale surorilor din congregație. Nu trebuie să uităm niciodată că noi avem rădăcini adânci, avem roade. Congregația Maicii Domnului este un exemplu, printre atât de multe altele. Este un exemplu viu, care continuă să existe și astăzi. Este un exemplu prin care Dumnezeu a lucrat și continuă să lucreze. Un veac de mărturie catolică, nu un deceniu, nu 40 de ani, pentru că mărturia a existat și chiar a fost mult mai puternică în perioada persecuțiilor. Unitatea Bisericii se testează în suferință.

În cadrul acestui eveniment, care s-a decis să aibă loc la Oradea, comunitatea Seminarului Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” a avut marea bucurie de a organiza evenimentul centenar, cu atât mai mult cu cât a fost organizat sub egida ,,Seminarul la 230 de ani de la înființare”. Două instituții care, de-a lungul anilor, au dat mărturie despre credința catolică, care au dat mărturie despre viața în Hristos și care au dăruit vocații importante la preoție și la viață consacrată.  Astfel că, Părintele Anton Cioba, rectorul seminarului, a avut marea plăcere de a găzdui lansarea volumului în Aula Magna a Seminarului, pe data de 19 noiembrie 2022, sâmbătă.

Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic din Oradea a fost arhiplină. Sala s-a dovedit cu adevărat neîncăpătoare pentru publicul mare care a venit să participe la momentele de bucurie din cadrul lansării de carte, care a început la ora 17:00, însă asta nu a oprit pe nimeni să ocupe un loc în picioare și să urmărească cu mare atenție detaliile despre carte, mărturiile prezentate despre Congregația Maicii Domnului și, în cele din urmă, să achiziționeze volumul.

În deschidere a avut loc un intermezzo, având ca interpreți pe prietenii comunității noastre, Bogdan Cocora, Artur și Ester, care s-au bucurat de invitația oferită de a ne delecta auzul cu câteva piese la vioară și violoncel, prin care s-a intrat în atmosfera fină a evenimentului și prin care ne-am detașat pentru un moment de cotidian. Cineva spunea cândva că maicile sunt îngerii Domnului de pe Pământ. Acest scurt moment muzical ne-a transpus în acest paradis pierdut pe care-l căutăm și așa cum am început evenimentul, așa l-am încheiat, însă printr-un recital al surorilor, care ne-au mângâiat pe fiecare în parte cu vocile blânde.

Momentul următor deschiderii, Preasfințitul Virgil Bercea, păstorul Eparhiei Greco-Catolice din Oradea, a avut un cuvânt de deschidere, prin care a dorit să salute întreaga comunitate a Congregației Maicii Domnului adunată în aceste două zile la Oradea, precum și să le mulțumească pentru toată activitatea avută, pentru toate roadele aduse de-a lungul anilor și a dorit să le încurajeze să continue în vocația lor specială, pentru că sunt un exemplu pentru noi toți, pentru că au adus roade și roadele lor se văd, pentru că au rădăcini atât de puternice.

În cele din urmă, după salutul Preasfințitului Virgil Bercea, Părintele Alexandru Buzalic, preot al Eparhiei de Oradea și profesor doctor al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Cadrul UBB, departamentul Oradea, a făcut o scurtă prezentare analogică a Congregației Macii Domnului, punând accentul pe rădăcinile mult mai vechi ale acestei instituții de viață religioasă, care a fost fondată de mitropolitul Vasile Suciu. Părintele Alexandru Buzalic a vorbit în mod special despre contextul istoric în care această congregația a luat ființă.

Următoarea prezentare a venit din partea sorei Letiția Crihălmeanu, vicara generală a Congregației din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, care ne-a vorbit mai multe despre rolul surorilor de la fondarea Congregației și până astăzi, punând foarte mult accent pe perioada imediat următoare momentului 1948, prin care a existat o nesupunere față de regimul comunist din partea comunității mănăstirești.

Într-un final, Părintele Fabian Doboș, preot romano-catolic din Dieceza de Iași, care a sprijinit foarte mult și a contribuit enorm la adunarea informațiilor și dovezilor istorice și care a devenit un co-autor al acestui volum, a vorbit despre rădăcinile, importanța și motivația Congregației Maicii Domnului, nu atât din trecut, cât astăzi.

După prezentarea volumului, Preasfințitul Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar de Lugoj, prezent la această lansare, a dorit să mulțumească surorilor și să amintească acestora importanța pe care o au și astăzi în societate.

Totodată, în cadrul evenimentului de sâmbătă salutăm prezența Părintelui Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei de Oradea, a Părintelui Antoniu Chifor, vicar general cu preoții, a Părintelui Vasile Tofană, vicar general al Eparihiei de Cluj-Gherla, a Părintelui Cristian David, capelanul Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj Napoca și rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major închinat cinstirii Maicii Domnului, a Părintelui Marius Cerghizan, capelanul comunității de la Casa de copii a Congregației Maicii Domnului din Cluj Napoca, a Părintelui Alexandru Fiț, capelanul comunității din Oradea, a Preacuvioasei Maici Teodorina Birtoc, superioara generală a Congregației, a Sorei Ștefania, superioara locală a comunității mănăstirii, a Sorei Antoaneta, superioara comunității din Blaj, a Sorei Adriana, superioara comunității din Sighetul Marmației, a Sorei Claudia Butaș, superioara comunității din Oradea, dar și tuturor călugărițelor prezente.

Acest moment aniversar a continuat cu Sfânta Liturghie Arhierească de duminică, 20 noiembrie 2022, când ne-am reunit toți în rugăciune la invitația Preasfințitului Virgil Bercea în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea. La Sfânta Liturghie au celebrat preoții capelani, părinții vicari generali de Oradea și de Cluj, părintele protopop Gavril Buboi, părintele paroh Ovidiu Duma, ieromonahul Tarciziu Roman de la Șumal și părinții formator ai Seminarului din Oradea. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de surorile Congregației.

În cuvântul de învățătură rostit de către Preasfințitul Virgil Bercea, în cadrul Evangheliei care ne vorbește despre bogatul căruia i-a rodit țarina, Preasfinția sa a subliniat importanța roadelor în viața omului, făcând o paralelă cu adevăratele bucurii, cu adevăratele preocupări, cu adevăratele sacrificii. Preasfinția sa a remarcat că roadele adevărate se pot vedea în ele, persoanele consacrate din congregația Maicii Domnului. Ele sunt opusul bogatului care i-a rodit țarina. Ele sunt neînțelese, pentru că lumea are altfel de preocupări. Însă, ele sunt cele care aduc roadele pe care trebuie să le căutăm.

La finalul Sfintei Liturghii a fost rândul surorilor să mulțumească Preasfințitului Virgil Bercea și comunității greco-catolice din Oradea pentru găzduire și, în semn de apreciere și de respect și ca semn viu al ,,prezenței în rugăciune”, Preacuvioasa Maică Teodorina Birtoc a acordat Preasfințitului Virgil, medalia Vasile Suciu și o icoană cu Sfânta Fecioară Maria, maica Bisericii.

Dorim să mulțumim Congregației Maicii Domnului pentru roadele aduse, pentru tot ceea ce au făcut pentru noi, pentru Biserică, dorim să le mulțumim pentru exemplul lor, pentru că ,,avem de unde să alegem”. Dar dorim să le mulțumim și pentru alegerea locației, pentru că au dorit să organizeze acest eveniment atât de important în Oradea, un oraș care doar de 4 ani are surori ale Congregației, dar a căror roade deja se pot vedea. Dorim să adresăm o invitație fiecărei surori în parte ca, atunci când este posibil, să ne viziteze, pentru că orice timp petrecut alături de o trăire autentică a vocației este un model pentru noi, este o inspirație, este o roadă din care putem să ne hrănim.

Andrei ALEXA

Anul IV

Sursa: seminaroradea.ro


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Congregația Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021) apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita