Fără categorie

Sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Fericitul Arhiereu Iuliu Hossu” din Parohia Mesteacăn

„Să ne ajute pe toți Bunul Dumnezeu și Maica Sfântă ca această biserică să fie un semn de reconciliere, de împăcare, de milostivire”.

Preasfințitul Claudiu la sfințirea pietrei de temelie a bisericii din Mesteacăn, Maramureș

Duminică, 28 august 2022, a fost sfințită de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla piatra de temelie pentru o nouă biserică în parohia recent reînființată în loc. Mesteacăn, Maramureș, localitatea de obârșie a neamului Fericitului Iuliu Hossu, Păstor al Eparhiei de Gherla și de Cluj-Gherla între 1917-1970, cel dintâi Cardinal al românilor, și, din 2 iunie 2019, Fericit Episcop martir pentru credință.

Odată cu așezarea pietrei binecuvântate peste care se va ridica o frumoasă biserică de lemn, în stil maramureșean, purtând hramul „Fericitul Arhiereu Iuliu Hossu”, Preasfinția Sa Claudiu a numit un nou preot paroh în această parohie veche, dar acum aflată la un nou început de drum, pe pr. Simion Mesaroș.

Pr. paroh Simion, pr. Iacobhazi Gheorghe, protopopul de Ileanda, preoții și credincioșii, primarul din Valea Chioarului Burde Ioan – toți cei adunați la eveniment din Eparhiile de Cluj-Gherla și Maramureș –, l-au întâmpinat pe Episcopul de Cluj-Gherla cu pâine și sare în curtea reședinței parohiale unde va fi ridicat și lăcașul de cult. Au fost de față, în rugăciune, sute de credincioși și numeroși preoți. Ceremonia sfințirii pietrei de temelie a bisericii a fost celebrată de Preasfinția Sa Claudiu împreună cu un sobor de preoți. A fost apoi celebrată, în aer liber, Sfânta Liturghie Arhierească, cu răspunsurile liturgice date teologi și laici.

„Este o bucurie enormă să fim aici, în primul rând ca să ne împărtășim din harul lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa Claudiu în cuvântul de învățătură, pe parcursul căruia a prezentat motivele pentru care această zi, în care s-au pus bazele unei noi biserici, este o zi foarte de importantă: „Cu toții, nu doar preoții, ați pus o bază de rugăciune, de credință, aceste biserici, prin prezența voastră. Fiindcă, iubiți credincioși, dacă o biserică este făcută doar din pietre, la ce folosește? O biserică este puternică dacă este făcută din voi, din pietrele vii. Și temelia de astăzi este o temelie importantă fiindcă, ceea ce am făcut noi, preoții, voi întăriți prin prezența voastră, prin rugăciunea voastră, prin credința voastră.”

De asemenea, „este important acest moment fiindcă biserica pe care astăzi am început-o ne aduce aminte cine suntem cu adevărat. Fiindcă, noi construim biserici ca să ne aducem aminte de bisericile din sufletele noastre. Vă invit pe toți, ca, așa cum astăzi ați fost aici, la fel să faceți și în continuare, fiindcă, pe măsură ce biserica se va înălța, voi sunteți chemați să priviți la biserica din sufletele voastre. Oare se înalță în fiecare zi și biserica din sufletele voastre?”

Preasfinția Sa Claudiu a purtat, cu ocazia acestei vizite pastorale, crucea pectorală a Fericitului Arhiereu Iuliu Hossu, a spus: „Astăzi, cu emoție, port pe piept crucea Cardinalului Iuliu Hossu, și, nu întâmplător, fiindcă voi sunteți frații, prietenii Cardinalului Iuliu Hossu. Aici, familia Cardinalului Iuliu Hossu a trăit, deci, suntem la noi acasă gândindu-ne la Fericitul Cardinal Iuliu Hossu.” Totodată, Episcopul de Cluj-Gherla a oferit celor de față binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. A transmis și cuvintele Preafericirii Sale, care, la aflarea veștii despre acest eveniment în localitatea legată de numele Fericitului Iuliu Hossu, a mărturisit că s-a bucurat foarte mult și a spus: „Mi-ați făcut, Preasfințite Claudiu, o bucurie atât de mare! Vă rog să transmiteți tuturor salutul meu și binecuvântarea mea.”

Un alt motiv pentru importanța momentului, este legat de iertare: „Fiindcă o biserică este întotdeauna un loc de iertare, de împăcare. Și aș vrea din tot sufletul să ne rugăm cu toții, ca biserica din Mesteacăn să fie un loc în care oamenii să se împace cu Dumnezeu și între ei.”

Preasfinția Sa Claudiu s-a oprit și la Evanghelia duminicii, despre omul care avea o datorie enormă și a fost iertat, dar el s-a arătat neiertător cu unul dintre slujbașii săi care îi datora o sumă mică. A spus: „Așa suntem noi atunci când Dumnezeu ne iartă păcatele. Ce datorie avem noi față de Dumnezeu? Păcatele noastre. Ori păcatele noastre reprezintă o datorie atât de mare încât nici un om nu le poate plăti. De aceea a trebuit să vină Fiul lui Dumnezeu și să ia asupra Lui păcatele noastre. Știți cum vedem noi prețul păcatelor noastre? Privind la Crucea Mântuitorului înțelegem cât de mare este datoria noastră. Când îl privim pe Fiul lui Dumnezeu murind pe Cruce pentru noi, când vedem acest spectacol al iubirii, al îndurării, cum să nu iertam și noi greșiților noștri?” Dar, la fel ca în fragmentul evanghelic, se întâmplă ca „noi, care am fost iertați de păcatele noastre prin Crucea Mântuitorului, să nu fim capabili sau să nu vrem să iertăm o ofensă, o greșeală față de noi, față de cei din familia noastră”. Și vorbind despre iertare, a îndemnat la iertare.

A mai evidențiat un motiv pentru care momentul sfințirii pietrei de temelie a unei noi biserici este foarte important: „Fiindcă de fiecare dată când celebrăm Sfânta Liturghie, astăzi, acum, retrăim Jertfa Mântuitorului pentru păcatele noastre”. A încheiat, îndemnând: „Să ne ajute pe toți Bunul Dumnezeu și Maica Sfântă ca această biserică să fie un semn de reconciliere, de împăcare, de milostivire. Toți sunteți responsabili pentru asta, fiecare dintre dvs. să își aducă partea de contribuție și cea mai importantă contribuție este rugăciunea și credința pe care să o trăiți în fiecare zi.”

La încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Simion Mesaroș s-a adresat, mai întâi, cu recunoștință, Preasfințitului Claudiu, i-a spus: „Comunitatea greco-catolică din Mesteacăn vă mulțumește pentru că astăzi ați venit să ne binecuvântați locul de biserică. Transmitem mulțumirile noastre Preafericitului Arhiepiscop Mitropolit Cardinal Lucian pentru binecuvântarea pe care ne-a transmis-o.” A continuat: „Cel mai mare eșec în construcții a fost turnul din Babilon iar acest eșec s-a datorat faptului că oamenii au crezut că pot ei să construiască ceva. Noi vrem să construim ceva, dar ne raportăm la ceea ce Mântuitorul nostru Isus Cristos a spus: «Fără de Mine nu puteți face nimic». De aceea, pentru a duce la bun sfârșit lucrarea începută astăzi, nădăjduim în ajutorul Bunului Dumnezeu, cu binecuvântarea Ierarhilor noștri și cu multă milă și îndurare a Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, că în satul lui se mai construiește o biserică.”

Răspunzând, Preasfinția Sa Claudiu a spus: „Vă mulțumesc și eu pentru entuziasmul cu care ați primit misiunea atunci când v-am propus-o, pentru dăruirea cu care vă ocupați de împlinirea acestei misiuni, mulțumesc prim-curatorului, tuturor celorlalți curatori, vouă tuturor și, așa cum aducea aminte și părintele paroh Simion, mulțumim în primul rând Bunului Dumnezeu și Maicii Sfinte și Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, fiindcă toate au venit așa cum vin lucrurile de la Dumnezeu: ca un vânt blând și cald de primăvară. Așa ne-am adunat astăzi, aici, așa, cu ajutorul lui Dumnezeu vom fi tot timpul împreună. Vă asigur de tot sprijinul meu, în primul rând de sprijinul spiritual, de rugăciunea mea, de ajutorul meu. Oricând aveți nevoie voi fi prezent și, cu ajutorul Domnului, să ne vedem cât mai repede la sfințirea acestei biserici. Dar, pe măsură ce construim biserica, să nu uităm de biserica din sufletele noastre. Atunci va fi cu adevărat o construcție pe placul Domnului.”

A mai luat cuvântul prim-curatorul Adrian Pop, care, „din partea mestecănenilor”, i-a dăruit Preasfințitului Claudiu un tablou, cu proiectul noii biserici. A spus: „Vă mulțumim frumos! Iată cum, după 87 de ani, din 1935, de când Episcopul Iuliu Hossu a sfințit biserica din satul Mesteacăn, avem azi un moment atât de frumos: ați sfințit locul bisericii care se va construi aici în memoria Episcopului Iuliu Hossu, a cărui familie este din Mesteacăn și avem onoarea să-l cinstim cum se cuvine.” Au fost aduse mulțumiri preoților, primarului, credincioșilor care au venit din întreaga regiune: din toate satele învecinate, din județele Sălaj și Maramureș, din Oradea – de unde au venit doi credincioși care au pus la dispoziție terenul pentru construirea bisericii – care a fost achiziționat și apoi donat Bisericii de către primul curator.

Mulțumiri au fost adresate „consiliului parohial de la Breb pentru clopotul pe care l-au donat”, preotului Hossu Călin din localitate, părintelui Pop Grigore, de asemenea fiu al satului, care, după încercări insistente, a reușit redeschiderea parohiei greco-catolice Mesteacăn. A încheiat Preasfinția Sa Claudiu, spunând: „Știm cum a început biserica, știm și cum va fi. Rămâne să punem cu toții din darul nostru, din credința noastră, rugăciunea noastră și să ne revedem cu bine la sfințirea acestei biserici!”

În continuare, toți cei prezenți au fost invitați să primească din partea Ierarhului ungerea cu mir, binecuvântarea arhierească și iconițe – cu chipul Fericitului Iuliu Hossu, cu Maica Sfântă și Fericiții Episcopi martiri –, în amintirea acestui eveniment de bucurie sfântă. Credincioșii au trecut pe rând prin fața Episcopului și a preoților, primind darurile, mulțumind lui Dumnezeu, în timp ce corul dădea glas unor frumoase pricesne. În aceste momente, a fost reînviată și o veche tradiție – ce se regăsește în relatările, din presa vremii, despre vizitațiile canonice ale Episcopului Iuliu Hossu –, a recitării de versuri populare ce dau expresie credinței din popor și iubirii față de Biserică. Mița Vișovan, din satul Hărnicești, a recitat poezii culese la care a adăugat și versuri din creația proprie.

Sărbătoarea a continuat cu păstrarea unui alt obicei: participarea tuturor la agapa fraternă pregătită de gazde. A fost o zi luminată de har și de prezența spirituală a Fericiților Episcopi martiri, a Arhiereului fericit Iuliu Hossu mult îndrăgit și venerat în aceste locuri.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-button.button-1 {border-radius:2px;}Galerie imagini

.fusion-body .fusion-builder-nested-column-0{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-nested-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-2 {border-radius:2px;}Video

.fusion-body .fusion-builder-nested-column-1{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-nested-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Fericitul Arhiereu Iuliu Hossu” din Parohia Mesteacăn apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita