Fără categorie

Prima Împărtășanie în Capela „Sf. Iosif” din Cluj-Napoca

Zi de mărturie despre Lumină: Prima Împărtășanie în Capela „Sf. Iosif” din Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, Piața Cipariu, Cluj-Napoca

Un grup de 30 de copii din Cluj-Napoca au primit Prima Sfântă Împărtășanie din mâna Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, duminică, 29 mai 2022, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești celebrată, cu participarea mai multor preoți și diaconi în Capela „Sfântul Iosif” din Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”, din Piața Cipariu. Sfânta Liturghie a fost animată de copiii Corului „Allegria”, dirijat de Cristina Nagy, la pian: Iulia Marțian și Andreea Alexievici.

În vederea întâlnirii cu Domnul, copiii au fost pregătiți în cadrul parohiei „Andrei Mureșanu”: la Centrul de activități, de catehetele Otilia David, Adriana Tușa, și în Atriumul Catehezei Bunului Păstor de Cristina Sechelea. De asemenea, mai înainte de această celebrare solemnă, copiii s-au spovedit pentru prima dată, primind dezlegarea de păcate de la preoții pr. Mircea Marțian, pr. Florin Isac, pr. Vlad Pupăză și pr. Florin Bozântan. Preasfinția Sa Claudiu, în introducerea cuvântului de învățătură, a spus: „Astăzi e o zi specială, și fiecare duminică e o zi specială fiindcă ne aducem aminte de Învierea Domnului, venim să îi dăm mărire lui Dumnezeu și toți suntem frați și surori, o mare familie. Dar astăzi e o zi mare și pentru că acești copii pe care îi aveți în față îl vor primi în mod solemn pe Domnul lor și Domnul nostru Isus Cristos.”

Evanghelia zilei (Ioan 9, 1-38), în care Isus vindecă un orb din naștere și pe care a meditat-o în continuare, a numit-o „Evanghelie a întâlnirii fiecăruia dintre noi cu Isus”, pentru că „astăzi, privind la acești copii trebuie să ne aducem aminte de momentul în care noi l-am primit, pentru prima dată, în mod solemn, pe Isus în viața noastră. Fiind o întâlnire de taină între Isus și sufletul nostru, o întâlnire care schimbă viața noastră, dar avem nevoie să mărturisim încontinuu adevărul și bucuria acestei întâlniri. Deci, privind la ei, să ne aducem aminte că haina lor este haina noastră de Botez și că suntem datori, de-a lungul întregii noastre vieți să o păstrăm albă, imaculată, așa cum este haina copiilor de astăzi.” A invitat, așadar, ca acest moment să fie o ocazie la a trece de la credința teoretică, la cea practică: „de la întâlnirea despre care citim, la întâlnirea care se întâmplă în viața noastră”.

Preasfinția Sa Claudiu a amintit că în această duminică, Biserica Catolică sărbătorește ziua Comunicațiilor Sociale, iar în mesajul cu ocazia acestei zile Papa Francisc „vorbește de inimă ca fiind centrul spiritual al vieții noastre și de felul în care trebuie să îl ascultăm și pe Dumnezeu și pe frații noștri, surorile noastre, cu inima”. Invitația la a asculta cu inima se regăsește și în mesajul evanghelic al zilei, „care este tot despre o întâlnire, între Isus și un om din timpul vieții Sale, un om care era orb”. A arătat că modul în care Isus îl vindecă pe acest orb este o trimitere spre Botezul creștin de azi: „până la botez toți am fost orbi, supuși păcatului. Momentul Botezului este, la fel ca în această Evanghelie, cel în care fiecare dintre noi am fost spălați în apa Botezului și am început să vedem”. A subliniat: „Odată ce am primit lumina, suntem datori să ne asumăm responsabilități și să mărturisim lumina”.

A explicat, apoi, că nu este ușor a da mărturie: „Într-adevăr, trăim, ca și creștini, momente în care ne gândim de două ori dacă să spuneam ceva, sau nu. Ne întrebăm dacă vom fi judecați, sau nu. Cum ne vor vedea ceilalți? Cum ne va vedea lumea în care trăim? Aceasta este și problematica Evangheliei pe care am ascultat-o.” Și în fața reacțiilor diverse pe care le produce vindecarea orbului de către Isus, Preasfinția Sa Claudiu vorbește despre coerența mărturiei omului care a fost vindecat: „Vedem o coerență continuă în răspunsul și atitudinea celui vindecat. Cel vindecat nu încearcă să convingă pe nimeni, el dă o mărturie. Spune simplu: «omul care se numește Isus a venit, a uns ochii mei cu tină, m-a trimis să mă spăl, nu vedeam și acum văd.» El a văzut lumina și continuă să vorbească despre lumină. Vedem ce înseamnă să fii om liber: aproape că îi ironizează pe farisei.”

De aceea, și noi, „cei care am primit Lumina, care suntem liberi, nu avem de ce să ne temem de puternicii acestei lumi, fiindcă noi suntem cu Cel cu adevărat puternic, cu Dumnezeul Cerurilor, cu Cel care a creat toată lumea și ne-a creat pe noi toți”. Dar, „pentru a face acest lucru, trebuie să credem, trebuie să luptăm, trebuie zi de zi să ne asumăm această lumină pe care am primit-o” și trebuie să dăm mărturie, „fiindcă toți suntem în această situație: omul a văzut, dă mărturie și, la sfârșit, există acest moment sublim în care se închină în fața lui Isus și îi spune: «Cred, Doamne». Este o luptă și o mărturisire continuă cea pe care și noi trebuie să o facem.”

A arătat apoi că, pornind și de la acest mesaj al Sfintei Evanghelii, „avem o responsabilitate față de copiii pe care îi vedeți în față. Fiindcă ei, astăzi, încep un nou drum. Întâlnirea de astăzi va marca în mod clar viața lor. E un moment în care Isus vine în viața lor, drept cel mai bun prieten al lor. Astăzi ei trăiesc o întâlnire cu Isus pe care și noi am avut-o și trebuie să privim la haina albă a acestor copii pentru a redobândi haina noastră. Întunericul încearcă, într-un fel sau altul să intre în sufletele noastre, în familiile noastre, în lumea în care trăim. Dar, noi suntem «lumina lumii». Noi suntem «sarea pământului», cei care trebuie să dăm gust, sens acestei lumi. Și, dacă credința creștină, Botezul pe care l-am primit, lumina pe care am primit-o este un dar enorm pe care nu îl putem cuprinde cu mintea, acest dar implică și o responsabilitate. Suntem responsabili de darul pe care l-am primit. Trebuie să mărturisim despre lumină. Nu e ușor întotdeauna. Poate de multe ori ne e frică, dar, cerând ajutorul lui Dumnezeu, cerând ajutorul Maicii Sfinte trebuie să mergem înainte, să privim la Maica Sfântă.”

„Maica Sfântă este modelul vieții noastre și împreună cu ea, sub ocrotirea ei putem da mărturie despre lumină. Și, dacă mergem împreună cu ea pe urmele lui Isus, nu există putere a întunericului care să ne învingă. Orice suferință am avea, orice persecuție am trăi, știm că Isus este biruitor și că Maica Sfântă este ocrotirea noastră. Să îi purtăm în rugăciunea pe acești copii și, purtându-i pe ei, să ne purtăm unii pe alții, așa cum spunem la Sf. Liturghie: «Pe noi înșine, unii pe alții și toată viața noastră lui Cristos Dumnezeu să o dăm!» Să ne dăruim unii pe alții lui Cristos și atunci vom fi cu adevărat Familia lui Dumnezeu! Cristos a Înviat!”

La încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa Claudiu a înmânat fiecărui copil care s-a împărtășit pentru întâia oară câte o diplomă de amintire, iar catehetele care s-au ocupat de pregătirea copiilor, le-au oferit cadouri din partea parohiei. După un moment de mulțumire din partea părintelui paroh Mircea Marțian, în primul rând față de Dumnezeu, pentru frumoasa sărbătoare a credinței, dar și față de Preasfinția Sa Claudiu, căruia i-a oferit o icoană realizată în atelierul de pictură Virgil Fulicea, dar și față de preoții, diaconii prezenți, față de întreaga comunitate, în mod particular față de cei care s-au ocupat, cu grijă părintească, de pregătirea și Prima Spovadă a copiilor, dar și pe copiii mai mari, din grupurile din cadrul parohiei, care i-au primit pe cei mici alături de ei. Părintele i-a invitat pe cei mici, care, primind Prima Împărtășanie, au devenit membri activi ai Bisericii, să se înscrie la grupurile de copii, pentru a continua programul cu copiii în anul catehetic următor.

A adus mulțumiri invitaților fiecărui copil în parte, cu mențiunea că sunt invitați sosiți și de departe, unii din capitală, între ei fiind și un secretar de stat. Părinților, bunicilor, celor ce îi însoțesc pe acești copii, le-a transmis: „Sunteți părinți, nași, bunici, sunteți modele. Vreau să rămâneți în continuare modele și mă bucur că ați cinstit acest moment, să vadă copilașii că este foarte important. Sunteți persoane importante în activitatea dvs. Vă rog să duceți mesajul Episcopului și al Bisericii noastre: Biserica rămâne o școală în favoarea construirii unei lumi mai frumoase și fraterne, a unei Românii europene. Duceți acest mesaj pentru a putea să continuăm să colaborăm împreună cu școala și să oferim lumină și să putem spera la o lume mai bună.”

Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit, de asemenea, tuturor, și a invitat: „Aș vrea să ne aducem aminte de Preasfințitul Florentin, fiindcă suntem atât de mulți, de bogați în daruri, dar să nu uităm că noi ne simțim astăzi bine, ca o familie, și mulțumim lui Dumnezeu, fiindcă cineva a pregătit acest teren. De aceea, aș vrea să avem un gând astăzi, așa cum am avut și în zilele trecute, pentru Preasfințitul Florentin și pentru toți cei care ne-au ajutat să ajungem aici. Aceasta este Biserica, lumea: fiecare dintre noi punem câte o cărămidă și următorii vor continua. De aceea suntem o Biserică, care dăinuie, pe care întunericul nu o poate birui! Cristos a Înviat!” Copiii au continuat apoi bucuria acestei zile, o zi a întâlnirii cu Isus și a unora cu alții ca fii ai Bisericii, la o mare agapă fraternă, cu peste 200 de participanți, majoritatea din familia parohiei Andrei Mureșanu.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-button.button-1 {border-radius:2px;}Galerie imagini

.fusion-body .fusion-builder-nested-column-0{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-nested-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-2 {border-radius:2px;}Video

.fusion-body .fusion-builder-nested-column-1{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-nested-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-nested-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-nested-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Prima Împărtășanie în Capela „Sf. Iosif” din Cluj-Napoca apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita