Fără categorie

Sfințirea noii biserici cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Balda

În Duminica a IV-a după Paști (a Slăbănogului), 15 mai 2022, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a celebrat slujba de sfințire a noii biserici cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Balda, Protopopiatul Sărmașu, județul Mureș.

Parohia greco-catolică din Balda a fost reînființată în anul 1992, iar actuala biserică construită este vechea capelă, cumpărată de credincioșii parohiei.

În cadrul slujbei de sfințire a bisericii, Părintele Aurel Dan, Protopop de Sărmașu, a dat citire Hrisovului semnat de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan. În Sfânta Masă a Altarului au fost așezate moaștele Fericiților Episcopi Martiri ai Bisericii Greco-Catolice: Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu, care, împreună cu ceilalți patru Episcopi Martiri, Valeriu-Traian Frențiu, Tit-Liviu Chinezu, Ioan Suciu și Alexandru Rusu, au fost ridicați la cinstea altarelor de Sfântul Părinte Papa Francisc, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii pe Câmpia Libertății de la Blaj, din 2 iunie 2019.

A urmat Sfânta Liturghie Arhierească, la care au concelebrat, alături de Preasfințitul Cristian, Protopopul locului, Părintele paroh Alin Dorel Moldovan și un sobor de preoți. Răspunsurile au fost oferite de corul credincioșilor din Balda, Miheșul de Câmpie și Sărmașu.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Cristian a subliniat că în cadrul rugăciunii de sfințire a bisericii a fost invocată prezența lucrării lui Dumnezeu, care vine să sfințească toate și să schimbe inimile credincioșilor. De asemenea, Episcopul auxiliar a afirmat că adevărata „casă” a noastră, a tuturor, este în ceruri și de aceea trebuie să încercăm să ne apropiem cu credință, cu frică și cu dragoste de casa pământească a Tatălui, ca să primim pacea ce ne este oferită prin preot, spentru a o trăi în viețile noastre de zi cu zi și să ne rugăm ca aceasta să se reverse peste întreaga comunitate.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.

I Accept

La final, Părintele  paroh Alin Dorel Moldovan le-a mulțumit Preafericiri Sale Cardinal Lucian Mureșan și Preasfințitului Cristian, preoților aflați de față, oficialităților locale, binefăcătorilor comunității și tuturor celor prezenți. La acest eveniment a fost prezent din partea autorităților locale Domnul Botezan Valer, Primar al Orașului Sărmașu.

Vizita pastorală s-a încheiat cu o agapă frățească, organizată la Căminul Cultural din localitatea Balda.

 

Biroul Arhieparhial de Presă

Articolul Sfințirea noii biserici cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Balda apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita