Fără categorie

Bursa ”Episcop Vasile Hossu„

Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” înseamnă tradiție,  devotament, moralitate, libertate de gândire și de exprimare, educație, conștiința apartenenței la învățământul creștin.

Școala noastră a fost înființată în 1784 și reînființată în 1992, din dorința de a relua o veche tradiție legată de susținerea învățământului greco-catolic,  în timpul Episcopului Vasile Hossu.

Activitatea Episcopului Vasile Hossu  a stat  sub semnul spiritualității profunde, al dragostei infinite față de Dumnezeu, față de semeni și neam, al credinței catolice vii și puternice.

Preasfințitul Vasile Hossu și-a păstrat libertatea credinței și verticalitatea în fața unui regim totalitar și opresiv, punând binele comun al Bisericii și al neamului deasupra propriei vieți. Este un exemplu  de credință și iubire, de iertare și de înțelegere a oamenilor și a vremurilor, de  demnitate și de  speranță neîncetată în triumful adevărului.

În semn de recunoștință, începând din acest an, când se împlinesc 25 de ani de la trecerea în eternitate a celui căruia îi  datorăm reluarea tradiției învățământului greco-catolic în comunitatea noastră,  toate cadrele didactice, precum și colaboratori ai școlii  vor oferi, cu mare bucurie și cu inima deschisă,  Bursa Episcop Vasile Hossu.

Această bursă  reprezintă o speranță a continuării idealurilor și valorilor creștine definitorii pentru familia – dascăli, elevi, părinți, colaboratori – aflată în interiorul școlii și dincolo de zidurile ei.  Bursa va fi acordată  elevilor care fac dovada excelenței  în formarea  intelectuală,  care au o  înaltă motivație pentru studiu, obținând rezultate la învățătură foarte bune, dar  care sunt și  modele de comportament responsabil, fiind preocupați  pentru formarea lor ca buni creștini.

Contextul în care se va înmâna această bursă specială este prilejuită de un eveniment cu tradiție în școala noastră Bursele Italia, proiect a două asociații din Italia Progeto Arcobaleno din Florența și Familie e Solidarieta din Brescia, cu sprijinul Asociației Charitatis Sfântul Nicolae prin părintele Gavril Buboi, ce durează deja din anul 2008. Întâlnirea cu prietenii și binefăcătorii noștri din Italia va avea loc online, joi 17 februarie începând cu ora 18.

Bursa PS Vasile Hossu, această inedită inițiativă demonstrează o dată în plus că Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”  reprezintă educație,  bunătate, empatie,  respect, altruism, încurajare  a  realizării personale prin muncă,  o bogată învățătură sufletească, dragoste, în concordanță cu profunzimea îndemnului adresat de Sf. Augustin:” Iubește și spune-o cu viața ta”.

Prof. Emilia Haș

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Bursa ”Episcop Vasile Hossu„ apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita