Fără categorie

PS Cristian la înmormântarea Părintelui Călin Mihălțan

Credincioșii greco-catolici din Alba Iulia l-au condus pe ultimul drum pământesc pe părintele Călin Mihălțan, trecut la Domnul în data de 5 ianuarie 2022. Slujba de înmormântare a avut loc vineri, 7 ianuarie, la biserica parohiei greco-catolice „Spiritul Sfânt” din Alba Iulia și a fost oficiată, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România, de către Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Un gând de comuniune a fost transmis de Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcop al Eparhiei de București.

S-au unit în rugăciune Pr. Protopop Radu Roșu, Pr. Protopop Liviu Negrea, Pr. Protopop Cristian Rus și numeroși preoți ai Arhieparhiei, îndeosebi foști colegi din prima generație de absolvenți ai Institutului Teologic din Blaj, în numele cărora Pr. Florin Gatea, Paroh al Parohiei Sebeș I, a prezentat un cuvânt de omagiu.

La slujba de înmormântare au participat reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Reformate și ai Bisericii Evanghelice din Alba Iulia.

Preasfinția Sa Cristian a evocat activitatea Părintelui Călin Mihălțan ca preot paroh, protopop și persoană implicată activ în viața socială a Bisericii și a comunității din Alba Iulia și Cetea, unde  Părintele Mihălțan a slujit ca Paroh, și a transmis binecuvântarea și gândul Preafericirii Sale Cardinal Lucian. Episcopul a invitat familia și credincioșii prezenți să privească acest moment de tristețe ca o bucurie a veșniciei la care suntem cu toții chemați.

„Cu sfinții odihnește, Cristoase, sufletul adormitului robului Tău, unde nu este durere nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit”.

 

Necrolog

Părintele Călin Mihălțan s-a născut în anul 1968, fiind al doilea copil al familiei Ioan și Maria Mihălțan. A început școala la Alba Iulia și a absolvit Liceul „Horea, Closca și Crisan” în anul 1986. Studiile universitare le-a făcut la Blaj, în cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică, pe care a absolvit-o în anul 1994. Ulterior a făcut un master în teologie pastorală la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. S-a căsătorit cu Dana în 1994 și au avut trei copii.

A fost hirotonit preot în Catedrala Mitropolitană din Blaj, în 25 martie 1994, de către Preasfințitul George Guțiu și a fost numit preot la Alba Iulia. A slujit ca viceparoh, lângă părintele Totoian, până în anul 1997, construind împreună cu acesta biserica parohială, ulterior primind misiunea de paroh al Parohiei Greco-Catolice „Spiritul Sfânt”. A fost protopop al Protopopiatului Greco-Catolic de Alba Iulia până în anul 2017.

În această perioadă a avut o activitate pastorală intensă, concretizată în deschiderea unei grădinițe în subsolul bisericii, organizarea de întâlniri săptămânale cu tinerii parohiei și susținerea activităților sociale pentru copii monoparentali. A realizat diferite activități pastorale și catehetice, a fost alături de tinerii parohiei, a susținut familiile, credincioșii singuri și a acordat o deosebită importanță copiilor, preocupându-se de educația acestora în cadrul organizațiilor de tineret din Biserică. Totodata a reînființat Reuniunea Mariană și a fost părinte spiritual al ASTRU și AGRU. În fiecare primă zi de vineri din lună își vizita bolnavii cu conștiinciozitate, spovedindu-i și împărtășindu-i cu Trupul și Sângele Domnului.

A avut o vorbă bună pentru fiecare, iar după fiecare Sfântă Liturghie se oprea ca să asculte nevoile credincioșilor. A fost iubit de toți credincioșii, cărora, pe lângă vorbele de mângâiere sufletească, le transmitea, la finalul fiecăriei Sfinte Liturghii, cuvintele: „Vă iubesc și vă îmbrațișez pe toti și pe fiecare în parte!”

Veșnica lui pomenire!

Nicu Goga

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba  Iulia și Făgăraș

 

Articolul PS Cristian la înmormântarea Părintelui Călin Mihălțan apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita