Fără categorie

Zi de reculegere cu preoţii din Protopopiatul de Orăştie

La invitaţia Părintelui Silviu Lucian Bindea, Protopop de Orăştie, în ziua de 8 aprilie, Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj, a efectuat o vizită în parohia „Sfântul Ilie Tezviteanul” Orăştie, unde a ţinut o zi de reculegere pentru preoţii din Protopopiatul de Orăştie. Datorită contextului creat de pandemia Covid 19, întâlnirea s-a desfăşurat atât cu prezenţă fizică dar şi online. Astfel, prima parte a întâlnirii – Sfânta Liturghie – a fost transmisă în direct pe Youtube şi Facebook, credincioşii neputând participa în biserică, din cauza restricţiilor în timp de carantinare locală, iar în partea a doua – cea a meditaţiilor – preoţii din protopopiat, care din diferite motive nu au putut participa, au fost în comuniune cu cei prezenţi prin platforma online Zoom.

Întâlnirea a început cu celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti, în biserica protopopială. Alături de Preasfinţitul Ioan, au concelebrat: Părintele Silviu Lucian Bindea, Protopop de Orăştie, Părintele Dr. Viorel Codrea, Paroh la Cugir, Părintele Aurel Rafiliu, paroh la Romos, Părintele Ioan Stănculeţ, paroh la Şibot şi Părintele Marius Borza, paroh la Geoagiu.

Preasfinţitul Ioan a transmis salutul şi binecuvântarea Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop Eparhial de Lugoj. A împărtăşit confraţilor preoţi şi celor care au urmărit transmisiunea online, temele propuse: despre comuniune şi despre Bunul Păstor.

„Motivaţia pentru care ne găsim aici este dublă” a spus Preasfinţia Sa; „Suntem aici împreună cu preoţii din acest protopopiat pentru a ne cunoaşte mai bine, unii pe ceilalţi şi suntem aici şi pentru că şi noi ca şi preoţi, avem nevoie de pregătire sufletească pentru Sărbătoarea Învierii Domnului”.

„Datorită condiţiilor care există în această perioadă de pandemie”, a continuat Preasfinţitul Ioan, „suntem determinați să ne întâlnim în grupuri foarte mici, păstrând astfel toate normele sanitare prescrise”. PS Ioan a amintit de întâlnirea cu preoţii celibatari din Eparhia de Lugoj, care a avut loc la Deva la începutul lunii martie şi de asemenea a amintit de întâlnirea cu preoţii din Protopopiatul de Oraviţa ce a avut loc la 20 martie.

După Sfânta Liturghie, în sala mare a oficiului protopopial, s-au ţinut cele două meditaţii. Părintele Silviu a deschis a doua parte a întâlnirii cu un cuvânt de salut.

În prima meditaţie, Preasfinţitul Ioan a propus preoţilor o reflexie pe tema comuniunii. Pornind de la etimologia cuvântului „comuniune”, Preasfinţitul Ioan a prezentat modelul prin excelenţă al comuniunii: Preasfânta Treime.

A oferit exemplul din Evanghelia Sfântului Ioan, capitolul 17,20-21: „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis”.

„Aceasta e maxima referinţă şi provocare a acestei teme a comuniunii” a subliniat Preasfinţitul Ioan: „Isus se răgăseşte prezent în Tatăl, îl regăseşte prezent pe Tatăl în Sine. Tatăl este în Mine, mă vedeţi pe Mine îl vedeţi pe Tatăl, ne spune Isus în capitolul 14 al Evangheliei după Ioan. Isus doreşte ca după acest model şi noi preoţimea, presbiteriul, să fim Una şi să-l regăsim pe Dumnezeu în noi, între noi, şi pe noi să ne regăsim în Dumnezeu”.

În continuare fiecare preot a împărtăşit câte o mărturie pe tema propusă şi câte un gând din experienţa de preoţie.

După pauza de prânz, a avut loc cea de-a doua meditaţie în care Preasfinţitul Ioan a vorbit despre o temă potrivită pentru preoţi, aceea a Păstorului.

Redăm căteva gânduri împărtăşite în această meditaţie:

  • Isus însuşi se prezintă ca Bunul Păstor, şi ne dă de înţeles că şi noi suntem trimişi să păstorim Turma care ne este încredinţată şi ce anume trebuie să facem.
  • Ce face un păstor? Care este misiunea Păstorului? În primul rând un păstor hrăneşte turma, adică o conduce, o călăuzeşte acolo unde există hrană bună, hrană sănătoasă, hrană bogată. În mod particular noi hrănim turma prin Cuvântul lui Dumnezeu, prin Sfintele Taine. Păstorul asigură securitatea turmei, adică o păzeşte, o apără de răpitori şi de cei care vor să-i facă rău turmei. Şi preotul – cu harul şi cu puterea pe care Dumnezeu i-a dat-o – are misiunea de a vindeca sufletele rănite de păcat.
  • „Bucuraţi-vă împreună cu mine, căci mi-am găsit oaia care era pierdută!” (Luca 15,6).
  • Când este nevoie păstorul „oblojeşte”, îngrijeşte oile atunci când acestea se îmbolnăvesc şi mai face încă un lucru important: le călăuzeşte spre păşunea bogată, pe drum, în cazul nostru preotul conduce Poporul lui Dumnezeu spre Împărăţia cerurilor.

Au urmat concluziile. Părintele Silviu a mulţumit Preasfinţitului Ioan pentru oferirea acestei zile de reculegere.

Programul s-a încheiat cu un moment de rugăciune personală în biserică.

A consemnat,

Ipod. Raimondo-Mario Rupp

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Zi de reculegere cu preoţii din Protopopiatul de Orăştie apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita