Fără categorie

Programul omagial “Fericitul Iuliu Hossu, Episcop martir, la 135 de ani de la naștere”

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și Asociația “Cardinal Iuliu Hossu”, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, organizează, în perioada 31 ianuarie – 2 februarie 2020, Programul omagial: “Fericitul Iuliu HOSSU, Episcop martir, la 135 de ani de la naștere”.

În cadrul evenimentului va fi prezentată și audiată, în premieră, o înregistrare rară cu Cardinalul Iuliu Hossu: timp de peste o oră participanții îl vor putea asculta cuvântând pe Fericitul Episcop martir și vor putea primi în suflet, nemijlocit, mărturia credinței sale! Înregistrarea a fost pusă la dispoziție de Societatea Română de Radiodifuziune, prin grija doamnelor Silvia Iliescu și Carmen Ionescu, și a fost procesată de Gelu Hossu și Viorica Sabo. Mai exact, este vorba despre un interviu realizat de către pr. Mircea Todericiu din Statele Unite, în ultima perioadă a vieții Cardinalului (anii 1968-1969), în timp ce acesta se afla cu domiciliul obligatoriu la mănăstirea ortodoxă Căldărușani.

Vor conferenția: prof. dr. Ruxandra Cesereanu, prof. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a UBB, ing. Iuliu Hossu, ing. Gelu Hossu și PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. Audiția interviului (vineri, 31 ianuarie), celebrarea liturgică și conferințele (sâmbătă, 1 februarie), se vor desfășura în Aula “Cardinal Iuliu Hossu” și în Capela “Sf. Iosif” din Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea, Piața Cipariu f.n., Cluj-Napoca.

De asemenea, duminică, 2 februarie 2020 – sărbătoarea Întâmpinării Domnului, va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească, în Catedrala “Schimbarea la Față”, Catedrală în care, între 1930-1948, Arhiereul Iuliu Hossu (Episcopul de Cluj-Gherla de atunci), aducea mărire lui Dumnezeu; sfânt locaș pe care, în cartea “Memoriilor”, îl numea: “scumpa catedrală a sufletului meu, a scumpei Eparhii”. La încheierea celebrării se va ieși într-o procesiune condusă de Episcopul eparhial PS Florentin la statuia Cardinalului Iuliu Hossu, unde se va rosti o rugăciune.

Aniversarea nașterii Arhiereului român-unit reprezintă o invitație pentru fiecare participant de a-și însuși, precum și de a rosti ferm în fața provocărilor lumii contemporane, crezul vieții Fericitului Episcop martir: “credința noastră este viața noastră!”.

Vă așteptăm cu drag!

Programul omagial "Fericitul Iuliu Hossu, Episcop martir, la 135 de ani de la naștere"

Articolul Programul omagial “Fericitul Iuliu Hossu, Episcop martir, la 135 de ani de la naștere” apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita