Fără categorie

„Concert pentru pace” în Parohia Greco-Catolică „Spiritul Sfânt” din Alba Iulia

Protopopiatele greco-catolice Alba Iulia și Sebeș au organizat, duminică, 17 aprilie 2022, un „Concert pentru pace” în Parohia Greco-Catolică „Spiritul Sfânt” din Alba Iulia, în sprijinul poporului ucrainean.

La acest eveniment a participat Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, care a transmis un mesaj de speranță și pace din partea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major a Bisericii Greco-Catolice din România. Au participat, de asemenea, reprezentanți ai autorităților publice: prefectul județului Alba, Nicolae Albu, vicepreședinții Consiliului Județean Alba, Dumitru Fulea și Marius Hațegan, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Alba Iulia, numeroși credincioși din mai multe confesiuni și un număr mare de ucraineni care în această perioadă locuiesc în orașul Alba Iulia.

Concertul a fost susținut de patru muzicieni: Marius Beteag, Antonia Beteag, Maria Beteag și Ovidiu Pârjol. Au fost interpretate opere bine cunoscute de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Franz Schubert, W.A. Mozart, Domenico Scarlatti, Antonio Vivaldi și César Franck.

Marius Beteag a studiat la Liceul Militar de muzică din București și ulterior la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Actualmente este profesor de trompetă la Liceul de Muzică și Arte „Regina Maria” din Alba Iulia. A participat la multe concerte și a colaborat cu numeroase instituții de cultură, dintre care amintesc Filarmonica Transilvania, Opera Română și Opera Maghiară din Cluj Napoca.

Antonia Beteag este studentă în anul al III-lea la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, secția canto clasic, sub îndrumarea mezzosopranei Cristina Damian. A participat la diverse cursuri de măiestrie sub îndrumarea unor nume importante ale lumii operei dintre care amintesc: Anita Hartig, Diana Țugui și Veronica Anușcă. A colaborat cu Filarmonica de Stat din Sibiu în cadrul Festivalului de Operă, performând alături de orchestra Filarmonicii, dirijată de Vladimir Vlad Conta.

Maria Beteag este elevă la Liceul teoretic „Sfântul Iosif” din Alba Iulia în clasa a IX-a. A studiat flautul la Școala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena”  din Cluj Napoca.

Ovidiu Pârjol este absolvent al Facultății de muzică din cadrul Universității Transilvania Brașov. Actualmente este profesor de pian la Liceul de Muzică și Arte „Regina Maria” din Alba Iulia. A participat la numeroase evenimente culturale în țară și străinătate. A susținut mai multe concerte în cadrul emisiunilor televizate ale bine cunoscutului muzicolog Iosif Sava la Palatul Cotroceni. A colaborat cu Filarmonicile din Chișinău, Târgu Mureș și Râmnicu Vâlcea. A susținut concerte la Sala Unică a Ateneului Român și în alte săli de cultură din București, Brașov și Sibiu.

Concertul pentru pace a fost un moment de comuniune pentru toți și a dat posibilitatea tuturor ucrainenilor din orașul Alba Iulia, refugiați din calea războiului, să se cunoască și să împărtășească propriile experiențe.

 

Pr. Radu Vasile Roșu

Articolul „Concert pentru pace” în Parohia Greco-Catolică „Spiritul Sfânt” din Alba Iulia apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita