Fără categorie

Reculegeri spirituale și vizită arhierească în Parohia Greco-Catolică Velț

În perioada 15-17 aprilie 2022, în Parohia cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Velt, Protopopiatul Mediaș, s-au organizat trei zile de reculegeri spirituale, avându-l ca predicator pe Părintele Anton Rus.

În prima zi a reculegerilor, vineri, 15 aprilie, începând cu orele 16:00 s-a săvârşit Sfântul Maslu de un sobor de preoţi. Părintele Anton Rus a subliniat importanţa acestei perioade dedicată de Biserică pentru rugăciune şi reculegere, amintind că în această viaţă omul este chemat să le împlinească pe toate la timpul lor, fără întârziere.

În a doua zi de reculegeri, în Sâmbăta lui Lazăr, începând cu orele 16:00 s-a oficiat rugăciunea Calea Crucii, urmată de Parastasul pentru cei adormiţi. În cea de-a doua meditaţie, Părintele Anton Rus a vorbit despre purtarea crucii, atitudine care nu trebuie să ne transforme în oameni triști, ursuzi ci, dimpotrivă, să ne aducă pe față, în priviri, în cuvinte și în fapte bucuria de a fi fii ai lui Dumnezeu.

În cea de a treia zi, Duminică Intrării Domnului în Ierusalim, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, credincioșii Parohiei Velț l-au avut în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Cristian, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş.

Preasfinția Sa a fost întâmpinat la poarta bisericii de Părintele Protopop Septimiu Nicula, de Părintele Paroh Ilie Hrişcă, împreună cu un sobor de preoţi, precum şi de două tinere din Parohia Velț îmbrăcate în port popular, după frumoasa tradiţie a locului, care au oferit Ierarhului pâine şi sare.

Episcopul auxiliar a oficiat Sfânta Liturghie urmată de sfinţirea picturii Altarului, lucrare executată de Hrişcă Paul Mihail, fiul Preotului Paroh al acestei comunități.

În cuvântul de învăţătura Preasfinţitul Cristian a vorbit despre parcurgerea Postului Mare alături de Isus Mântuitorul, evidențiind importanța de a merge împreună, conform îndemnului Sfântului Părinte Papa Francisc, adică de a fi alături de cei în nevoie și în suferință.

La finalul celebrării liturgice, Ierarhul a binecuvântat ramuri de salcie, în amintirea intrării triumfale a Domnului Isus în Ierusalim.

Zilele de reculegeri s-au încheiat cu un recital de muzică religioasă, susţinut de solistele Ionela Moruțan şi Coralia Costea, acestea interpretând frumoase pricesne specifice acestei perioade.

La final Părintele Paroh Ilie Hrişcă a mulţumit Domnului pentru această frumoasă zi, Preafericirii Sale Cardinal Lucian și Preasfințitului Cristian pentru vizita în comunitate, Părintelui Anton Rus pentru hrana spirituală oferită prin meditaţiile ţinute, celor două soliste, credincioşilor din parohie, precum şi tuturor celor care s-au alăturat în această zi de rugăciune şi plină de bucurie.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.

I Accept

Cu această ocazie, în semn de mulţumire, Hrişcă Paul Mihail i-a oferit Preasfinţitului Cristian o icoană pictată a Mântuitorului Isus Cristos.

La final, întreaga comunitate a participat la o agapă frăţească, moment prielnic de împărtăşire şi cunoaştere reciprocă.

„Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului!”

Pr. Ilie Hrișcă

 

Articolul Reculegeri spirituale și vizită arhierească în Parohia Greco-Catolică Velț apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita