Fără categorie

Vizită a Preasfințitului Ioan la mănăstirea „Preasfânta Treime” din Giroc

Duminică, 7 ianuarie 2024, de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfinția Sa Ioan a fost în mijlocul Comunității Monastice „Preasfânta Treime” din Giroc, județul Timiș.

Ierarhul a celebrat Sfânta Liturghie în capela mănăstirii împreună cu cei doi ieromonahi ai comunităţii: pr. Atanasie, stareţul mănăstirii şi pr. Isaac, părintele spiritual al mănăstirii.

În cuvântul de învăţătură, Preasfințitul a evidențiat rolul şi misiunea Sfântului Ioan Botezătorul. Ierarhul a prezentat din perspectivă istorică persoana Sfântului Ioan Botezătorul care a trăit „în zilele lui Irod, regele Iudeii” (Luca 1,5). Înaintemergătorul Domnului nostru Isus Hristos a avut o viață de ascet, renunțând la „vin și la orice băutură tare” (Luca 1,15). A trăit în pustiu, purtând o haină din păr de cămilă şi centură de piele în jurul coapselor sale, iar hrana lui erau lăcustele şi mierea sălbatică. (cf. Matei 3,4)

Legat de misiunea lui Ioan Botezătorul în raport cu poporul, episcopul l-a caracterizat pe Ioan Botezătorul un bun îndrumător sufletesc care a chemat oamenii la pocăință și la convertire, pregătindu-i astfel pentru venirea Mântuitorului nostru Isus Hristos. Ioan a fost botezătorul poporului „glasul celui care strigă în pustiu”; a predicat oamenilor căința de păcate și întoarcerea către Dumnezeu: „Pregătiți calea Domnului, faceți drepte cărările lui!” (Matei 3,3)

În ceea ce privește misiunea sa în raport cu Isus, Sfântul Ioan, în calitate de prooroc recunoscut de popor precizează identitatea lui Isus: „Iată-l pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” (Ioan 1,29). Botezându-L pe Isus, Ioan a dat mărturie, spunând: „Am văzut Spiritul coborând ca un porumbel din cer şi a rămas deasupra lui [Isus]. […] cel care m-a trimis să botez cu apă, el mi-a zis: Acela deasupra căruia vei vedea Spiritul coborând şi rămânând peste el, el este cel care botează în Spiritul Sfânt. Eu am văzut şi am dat mărturie: acesta este Fiul lui Dumnezeu”. (Ioan 29,32-34)

Ioan este „prietenul Mirelui” (Ioan 3,29), copleșit de bucuria venirii lui Isus, de vederea Lui își îndeamnă proprii ucenici să-l urmeze pe Isus: „nu sunt eu Hristos” (Ioan 3,28), astfel „se cade ca El să crească, iar eu să mă micșorez.” (Ioan 3,30)

În încheierea predicii ierarhul a îndemnat credincioșii să ia aminte la exemplul Sfântului Ioan Botezătorul care murit în plinătatea convingerii și a iubirii prin martiriu. Acesta a fost închis și decapitat de Irod Antipa, care a fost nemulțumit de criticile pe care le-a primit de la Ioan. „Nu-ţi este permis să o ai pe soția fratelui tău”. (Marcu 6,18)

La finalul celebrării pr. Atanasie a mulțumit tuturor celor care s-au adunat în rugăciune, fiind alături de comunitatea monastică. Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă în curtea mănăstirii la care au luat parte toţi cei prezenți.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Vizită a Preasfințitului Ioan la mănăstirea „Preasfânta Treime” din Giroc apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita