Fără categorie

Prezență greco-catolică la înmormântarea Papei emerit Benedict al XVI-lea

Pe 5 ianuarie 2023, în Piaţa „Sfântul Petru” din Vatican, Papa Francisc a oficiat înmormântarea Papei emerit Benedict al XVI-lea, cel de-al 265-lea Pontif pe scaunul Sfântului Petru.

Din partea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, au participat Preasfinția Sa Virgil, Episcop Eparhial de Oradea, Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și Preasfinția Sa Ioan, Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj.

a

În ziua trecerii la cele veșnice a Papei emerit, 31 decembrie 2022, Preafericitul Părinte Card. Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite  și Președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, i-a trimis o scrisoare Sfântului Părinte Papa Francisc, exprimându-i comuniunea de rugăciune din partea Bisericii Catolice de ambele rituri din România.

La fel ca înaintașii săi pe scaunul Romei, Papa Benedict al XVI-lea a recunoscut meritele Bisericii Greco-Catolice din România și rolul ei în formarea conștiinței naționale și în promovarea valorilor creștine în sânul neamului nostru, prin jertfa martirilor care au plătit cu sângele prețul fidelității față de Cristos și față de Biserica Sa.

Astfel, la 16 decembrie 2005, prin Bula Ad totius Dominici gregis, Papa Benedict al XVI-lea a ridicat Biserica Greco-Catolică Română la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, iar pe Preafericitul Părinte Card. Lucian Mureșan la demnitatea de Arhiepiscop Major al acestei Biserici.

Totodată, primindu-i pe data de 12 februarie 2010 pe episcopii catolici din România în vizită ad limina la Vatican, Papa Benedict a afirmat: „salut comunităţile creştine din România şi din Republica Moldova, atât de greu încercate în trecut, şi aduc omagiu acelor Episcopi şi nenumăraţi preoţi, călugări, călugăriţe şi credincioşi care, în timpul persecuţiei, au dovedit un ataşament neclintit faţă de Cristos şi faţă de Biserica sa şi au păstrat intactă credinţa lor”.

Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, a fost cel care, la 18 februarie 2012, l-a ridicat pe Preafericirea Sa Lucian Mureșan la demnitatea de Cardinal al Bisericii Catolice, fiind astfel creat cel de-al treilea Cardinal greco-catolic român după Fericitul Card. Iuliu Hossu și Cardinalul Alexandru Todea.

Sursa: vaticannews.va

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Foto: vaticannews.va

 

 

Articolul Prezență greco-catolică la înmormântarea Papei emerit Benedict al XVI-lea apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita