Fără categorie

Întâlnire de lucru pentru tabăra ecumenică de la Loreto

În perioada 10-13 noiembrie s-a desfășurat la Máriapócs o întâlnire de lucru în vederea pregătirii taberei ecumenice internaționale de la Loreto.

An de an tineri din întreaga Europă sunt așteptați la Loreto, pentru a petrece împreună clipe de prietenie prin comuniune spirituală și activități culturale și recreative. Casa din Nazaret a Fecioarei Maria care se află în Basilica din Loreto este pentru această tabără un simbol care aduce liniștea unui cămin în care se regăsesc ca în familie, respectiv lansează și provocarea unei vieți dedicate împlinirii voinței lui Dumnezeu, asemenea „DA”-ului exprimat de tânăra Maria din Nazaret, în fața îngerului Gabriel. Pietrele din zidul ei sunt, asemenea, simbol al fiecărui creștin de orice confesiune și naționalitate ar fi; creștinii prin atitudinea lor pot fie să construiască un pod pentru a relaționa uni cu alții, pot fie să ridice ziduri izolându-se, astfel, uni de alții. Părintele italian, promotor și organizator al taberei, don Fracesco Pierpaoli mărturisea din experiența acumulată din peste  1o de ani de întâlniri: „ceea ce spun eu poate fi foarte simplist și sentimental, tipic tineretului, dar călătoria ecumenică este despre prietenii. Aici nu putem rezolva problema și diferențele teologice ale secolelor, oricât ne-am dori, dar așa cum simțim, Dumnezeu nu ne cheamă să facem asta, ci să fim frați în Hristos, să fim prieteni care se iubesc uni pe alții, chiar dacă aparținem unor confesiuni diferite și naționalități diferite. Călătoria ecumenică este despre prietenii formate în timpul întâlnirilor, care construiesc poduri, nu ziduri”.

Întâlnirea de lucru a organizatorilor Taberei Ecumenice de Tineret de la Loreto s-a desfășurat la „Casa pelerinilor” din Máriapócs mulțumită ospitalității Episcopului de Nyíregyháza, Preasfințitul Ábel Szocska. Au fost prezenți delegații din Italia, Suedia, România, Ucraina și gazdele, din Ungaria. Din țara noastră au participat reprezentanți ai parohiilor ortodoxe și romano-catolice, iar din partea Episcopiei noastre: Zima Miriam, membră a Comisiei Pastorale de Tineret, Prof. Zima Carmen, responsabilă cu pastorația copiiilor și tinerilor din Protopopiatul Beiuș, alături de părintele Zima Zorel, protopop de Beiuș. În timpul petrecut aici s-a stabilit structura taberei de vară, s-au notat propunerile diferitelor delegații și s-a discutat tema taberei care se va desfășura în perioada 23-30 august.

Organizatorii locali ai întrunirii, părintele Dávid Grunda și profesoara Kitti Markos, au oferit oportunitatea unei incursiuni în viața pastorală a Bisericii Greco-Catolice din Ungaria, integrând în program activități nu doar „turistic-recreative” (precum vizitarea orașului și a infrastructurii pastorale greco-catolice din localitățile: Nyíregyháza și Debrecen), ci și interactive, delegațiile fiind invitate a prezenta la rândul lor viața pastorală din Biserica reprezentată și experiențele lor comunitare în fața tinerilor din Liceul Greco-Catolic „Frigyes Korányi” din Nagykálló, dar și în fața participanților la Forumul Național Greco-Catolic al Tinerilor care a avut loc tot la Máriapócs. Astfel, tinerii au putut să participe la ateliere de lucru pe teme susținute de delegați, precum: „Filosofia științei cu ochi creștin” (Marco Sanchioni, profesor universitar Urbin, Oxford), „Situația Bisericii Sirio-Catolice din Suedia” (Mirjam Tamraz și Natalia – liderii de grup ai comunității de tineri creștini care trăiesc în Suedia, ele au fugit din Siria în urmă cu 8 ani), „Misiune și vocație” (sora Catherine Southwood din Italia), „Pastorația tineretului în Eparhia greco-catolică Oradea” (prof. Zima Carmen, alături de Zima Miriam și părintele Zima Zorel), „Călătorie ecumenică – prezentarea taberei ecumenice de la Loreto (preoții romano-catolici italieni Don Fancesco și Don Giorgo, alături de părintele ortodox Nicolae Chioșa din Reșița), „Activitatea caritasului ucranian în zilele noastre” (Natalia Holynska, Anna Kilas).

Delegațiile au avut onoarea de a întâlni și ierarhi ai Bisericii locale: Episcopul greco-catolic din Nyíregyháza, Preasfinția Sa Ábel Szocska, respectiv Mitropolitul de Hajdúdorog, Înaltpreasfinția Sa Fülöp Kocsis și vicarul său general, István Seszták, alături de care au participat la Vecernia de sâmbătă seara în Biserica , urmată de o cină la sediul mitropolitan.

Întâlnirea s-a încheiat, astfel, cu un bogat schimb de experiență și cu darul unei prietenii angajante în construirea de poduri interconfesionale și internaționale, stabilindu-se, tot odată, o următoare întâlnire de organizare care va avea loc la Oradea în perioada 3-5 februarie 2023.

Pr. Zorel Zima


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Întâlnire de lucru pentru tabăra ecumenică de la Loreto apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita