Fără categorie

Cu ASTRU Oradea la „Școala Animatorului” 2022

Vino și vezi” (In 1, 46): a fost tema celei de VI-a ediții parcursului formativ „Școala animatorului”, organizat de Asociația Tineretului Român-Unit, ASTRU Oradea, în perioada 11-13 noiembrie 2022. Ediția din acest an s-a desfășurat în Băile „1 Mai” (Bihor), cu susținerea Biroului Pastoral pentru Laici al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea și implicarea Acțiunii Catolice din România. La inițiativă au participat douăzeci și opt de tineri din: Șimleul-Silvaniei, Zalău, Tășnad, ASTRU Maramureș, grupul de tineri „Allegria” de la  Mănăstirea Franciscană „Adormirea Maicii Domnului” și Liceul „Don Orione” – Oradea.

Participanții au fost însoțiți de pr. Ștefan Madarasi, asistent spiritual ASTRU Oradea, împreună cu doamna Codruța Fernea, președinte al Acțiunii Catolice din România, care a susținut momentele de formare ale cursului. Tot din partea Acțiunii Catolice din România a fost domnișoara Cristina Șona, secretar general ACRO și participant al acestei ediții. Biroul Pastoral pentru Laici al EGCO a fost reprezentat de doamna Ramona Dragoș. Momentele de animație ale „Școlii Animatorului” 2022 au fost susținute de tinerii ASTRU Oradea, ca energyzers, cărora li s-au alăturat doi tineri din Dieceza de Iași, care au dorit să fie împreună cu tinerii orădeni în acest final de săptămână, un gest frumos, care a arătat tuturor cum tinerii merg împreună în Biserică.

„Școala Animatorului” 2022 a început vineri după-amiaza cu o sesiune de cunoaștere, urmată de o seară de karaoke, desfășurată în Căminul Cultural din Băile „1 Mai” pus la dispoziție tinerilor de Primăria Comunei Sânmartin. În cadrul acestei seri, artista Lil Rose a susținut pentru tineri un concert LIVE, invitându-i să redea muzicii valoarea de element comunitar, reușind să unească  și să anime sufletele oamenilor.

A doua zi a „Școlii animatorului” 2022 a început cu Sfânta Liturghie de dimineață în rit latin, celebrată de pr. Francisc Ungureanu, secretar al Conferinței Episcopilor Catolici din România, aflat în parohia greco-catolică din Băile „1 Mai”, împreună cu pr. Ciubotariu Gabriel (Don Orione Oradea) și pr. Ștefan Madarasi. Au urmat atelierele de lucru, susținute de doamna Codruța Fernea, președinte al Acțiunii Catolice din România, având ca teme: „abcDARUL Animatorului”, „Metode și tehnici de animație”, „CreACTIV și responsABIL”. Din aceeași zi a făcut parte un moment de „CineASTRU”, unde participanții au putut viziona filmul „Podul” (Most – The Bridge). Ziua s-a încheiat cu o seară de Adorație Euharistică a tinerilor.

Duminică dimineața, în ultima zi, programul a debutat cu o sesiune de lucru despre „Spiritualitatea Animatorului” susținută de pr. Ștefan Madarasi și domnișoara Cristina Șona. „Școala Animatorului” 2022 s-a încheiat cu participarea tinerilor la Sfânta Liturghie duminicală în comunitatea greco-catolică din Haieu – Băile „1 Mai” și acordarea certificatelor de animator din partea PSS Virgil Bercea, împreună cu cartea „Taina Mărturisirii – iertare și convertire” scrisă de cardinalul Matteo Zuppi, cel care, scrie episcopul de Oradea în postfața acestei cărți, „l-a invitat într-o seară pe Preasfințitul Alexandru Todea să vorbească tinerilor, la o rugăciune de seară în Bazilica Santa Maria in Trastevere din Roma, despre Biserica lui Cristos și România”.

Prin „Școala animatorului” 2022, spun organizatorii, s-a dorit sprijinirea tinerilor în cunoașterea și conștientizarea vocației de ANIMATOR, precum și angajarea lor cu responsabilitate în această misiune, după specificul Acțiunii Catolice. Panel-urile de lucru au fost concepute pentru a-i ajuta pe participanți să devină protagoniști, descoperind propria chemare și misiunea pe care o au în cadrul Bisericii, devenind astfel un sprijin real în activitățile parohiale, protopopiale și eparhiale.

«După o pauză de doi ani datorați pandemiei, „Școala Animatorului” din acest an s-a desfășurat în plin parcurs sinodal propus de Papa Francisc prin „Sinodul 2021-2023: Pentru o biserică sinodală”. Tinerii au avut astfel un motiv în plus să reflecteze asupra comuniuniiparticipării și misiunii – cele trei cuvinte-cheie propuse de Sfântul Părinte. Ca „apostoli în lume trimiși”, motoul ASTRU Oradea, credem că astfel de inițiative sunt esențiale pentru a duce și celorlalți tineri Vestea Bună a Evangheliei, indiferent de domeniul în care ei se pregătesc. Adevărata provocare este aceea de a ține companie tinerilor astăzi pentru a-i ajuta să își pună întrebările juste ale vieții, întrebări sincere și cu adevărat importante, să împărtășească între ei bucuria credinței, într-o lume în care generațiile tinere sunt de fapt tot mai singure. Dorinței unei vieți depline și fericite nu îi poate răspunde tehnologia, nu pot nici rețelele sociale, o poate face doar Cristos!”, spune pr. Ștefan Madarasi, într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO.

„Totodată, în scrisoarea de la încheierea Sinodului pentru Tineri din Vatican, în 2018 , se sublinia faptul că tinerii sunt primul semn al sinodalității, acel Sinod precedând de altfel în viața Bisericii acest parcurs aflat în curs acum, iar Papa Francisc cerea atunci tinerilor să fie la rândul lor «însoțitori pentru cei mai fragili, a celor săraci sau răniți de viață». Evanghelia duminicii, în mod providențial dedicată Samarineanului Milostiv, ne-a ajutat să medităm la acest aspect, pășind împreună ca ASTRIști și în Postul Crăciunului, cu această propunere a Milostivirii”.

La dorința PSS Virgil Bercea de „a contribui la formarea intelectuală, morală și spirituală a tinerilor cultivând valorile creștine și ecumenismul”, ASTRU Oradea încearcă să ducă mai departe dorința Fericitului Valeriu Traian Frențiu, episcop de Oradea, care instituia în 1929 în Eparhia de Oradea această asociație dedicată tinerilor, membră a Federației Acțiunii Catolice din România.

Mihaela Caba-Madarasi


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Cu ASTRU Oradea la „Școala Animatorului” 2022 apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita