Fără categorie

Funeraliile părintelui Remus Dobra

Nu moartea are ultimul cuvânt ci Viaţa”.
Gând al Preasfințitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj
la predica înmormântării pr. dr. Remus Dobra

Sâmbătă, 1 octombrie 2022, în parohia cu hramurile „Preasfânta Treime” şi „Naşterea Maicii Domnului” din comuna Dumbrăviţa, jud. Timiş au avut loc funeraliile părintelui dr. Remus Dobra, trecut la Domnul în seara zilei de 27 septembrie 2022, în urma unui accident rutier.

La catafalcul părintelui Remus au venit să se roage mulți credincioși. Corpul neînsuflețit a fost depus în biserica parohială pe care a păstorit-o. În zilele premergătoare funeraliilor – joi, 29 septembrie şi vineri, 30 septembrie – au fost oficiate atât Sfinte Liturghii cât şi alte celebrări liturgice pentru odihna sufletului răposat.

În ziua înmormântării, programul a început cu celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti de la ora 12. Alături de Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop Eparhial de Lugoj au concelebrat: Preasfinţitul Cristian Crişan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş şi zeci de preoţi din Eparhia de Lugoj şi Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Memorial” ce reuneşte în componenţa sa membri din diferite parohii catolice din Timişoara.

După Sfânta Liturghie a urmat Slujba Înmormântării. Celor doi episcopi s-a alăturat şi Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop Auxiliar de Lugoj care a sosit de la Sanctuarul marian de la Scăiuş unde a avut loc tradiţionalul pelerinaj de toamnă în cinstea Maicii Domnului.

În cuvântul său, Preasfinţitul Alexandru a mulţumit lui Dumnezeu că a dat familiei şi Bisericii pe părintele Remus care, în tot acest timp de când a primit taina preoţiei, s-a îngrijit cu dăruire, atât de sufletele comunităţilor încredinţate spre păstorire: Dumbrăviţa şi Giarmata, cât şi a dezvoltat cele două parohii prin construirea unei noi biserici la Dumbrăviţa şi începerea lucrărilor pentru noua biserică din Giarmata.

În continuare Preasfinţitul Cristian a transmis condoleanţe din partea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Preasfinţitul Cristian l-a cunoscut pe părintele Remus încă din perioada când era student la Blaj. În acest sens Preasfinţia Sa şi-a adus aminte de două momente principale din perioada studenţiei părintelui Remus: primul a fost prezenţa deasă a studentului teolog Remus în capela seminarului şi a doua, cea în care studentul teolog Remus de atunci a avut şi responsabilităţi „de infirmier” pentru comunitatea de studenţi care locuiau în seminar.

Părintele Răzvan Oprişa, Protopop de Timişoara a dat citire necrologului – biografiei părintelui Remus.

După Rugăciunea de dezlegare, sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Remus a fost purtat de şase preoţi în procesiune din biserică spre locul unde a fost depus: în curtea Bisericii parohiale pe care părintele Remus a păstorit-o.

* * *

Reluăm câteva repere biografice cuprinse în necrologul Părintelui Remus Dobra:

  • S-a născut la 23 noiembrie 1976;
  • Între anii 1999-2004 urmat studiile Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai pe care a absolvit-o obţinând licenţa în Teologie;
  • În anul 2004 s-a căsătorit;
  • La 5 decembrie 2004 a fost hirotonit preot de către Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj;
  • Prima parohie încredinţată în misiunea preoţească a fost parohia Giarmata;
  • În perioada 2006-2007 a urmat studii de master;
  • La 30 ianuarie 2007 a fost numit paroh şi pentru parohia greco-catolică nou-înfiinţată din Dumbrăviţa;
  • Între anii 2008-2011 a urmat studiile de doctorat ale Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din Bucureşti, obţinând doctoratul în Teologie cu teza: „Sinodalitatea în Biserica Română Unită (secolele XVII-XIX)”;
  • Cu ocazia sfinţirii noii biserici din Dumbrăviţa, la 27 iunie 2021, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj i-a conferit Crucea Pectorală, pentru activitatea pastorală desfăşurată pe parcursul a aproape 17 ani de preoţie, într-o perioadă foarte grea, de refacere a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi în mod deosebit pentru râvna depusă la construirea noii biserici parohiale greco-catolice cu hramul „Preasfânta Treime” din Dumbrăviţa.
  • În ziua de 27 septembrie a trecut în Casa Tatălui Ceresc în urma unui accident rutier.
  • La 1 octombrie a fost înmormântat în curtea bisericii parohiale pe care a ctitorit-o.

A consemnat: Raimondo-Mario Rupp

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Funeraliile părintelui Remus Dobra apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita