Fără categorie

Eveniment emoționant la Catedrala „Sfântul Nicolae” – Oradea

REUNIUNEA MARIANĂ

Joi, 16 iunie 2022, Doamna Otilia Bălaș ar fi împlinit 92 de ani dacă Bunul Dumnezeu nu ar fi chemat-o la EL acum cinci luni. Marianiștii, prietenii ei, au hotărât  să o sărbătorească împreună cu familia și preoții ei dragi și prin sfatul și binecuvântarea PSS Virgil, oferindu-i o Sfântă Liturghie și omagiul lor.

Liturghia a fost celebrată de Pr. Mihai Tegzeș, Pr Traian Dobrată, spiritualul Reuniunii Mariane, avâdu-l la centru pe Pr. Olimpiu Todorean, colaborator apropiat al d-nei Otilia la revistele Bisericii noastre și nu numai.

Predica Pr. Olimpiu a emoționat puternic, fiind o mărturie și explicitare a ceea ce sfinția sa numea,, o punere în practică a Împărăției Lui Dumnezeu”, viața cum a fost înțeleasă și trăită de d-na Otilia Bălaș.  Ne-a vorbit de vitalitatea dânsei, ca de cel mai mare cadou pentru cei din jur ce a rodit dragoste, respect, prietenie împărtășindu-ne pe fiecare din înțelepciunea, harul și generozitatea sa, de faptul că ne-a ajutat atât de mult încât îi suntem datori pe viață. A fost o persoană cu adevărat excepțională ce a căutat Mărirea Lui Dumnezeu, Cinstea și Nestricăciunea, ne-a mai spus Pr. Olimpiu cu convingerea că d-na Otilia are acum parte de viața veșnică prin străduința sa în fapte bune și își trăiește ființa transfigurată, trăind în Cristos,  alături de familie, de comunitatea Reuniunii Mariane..”.

După Sfânta Liturghie marianiștii au dat mărturie de bucuria de a fi trăit momente de viață deosebite alături de cea care le-a fost prietenă și președintă a Reuniunii Mariane ,,Neprihănita Zămislire”.

D-na Victoria Negrea, vicepreședinta acestei asociații, ne-a mărturisit rolul deosebit pe care d-na Bălaș l-a avut în viața sa fiindu-i profesoară, mentor, prietenă apropiată, un model de trăire alături de Preacurata Fecioară Maria, adăugând că Doamna Otilia va avea mereu ,,un altar în inima sa”.

D-na Silvia Pantiș, președinta Reuniunii Mariane,,Bunavestire”, vicepreședintă eparhială, a mărturisit: ,,Mă gândesc cu drag și admirație la d-na Otilia care excela prin hărnicie, lectură bogată, prin darul recenziilor la cărțile de spiritualitate creștină publicate în ,,Calea Desăvârșirii”, ,,Vestitorul” și ,,Marianistul”. Ultima recenzie a fost a cărții ,,Divina Comedie” de Dante Alighieri. În numărul din noiembrie, în rev. ,,Calea Desăvârșirii”, a apărut ,,Infernul”. Mi-a spus că urmează ,,Purgatoriul”, apoi ,,Raiul”. Se ținea întotdeauna de cuvânt. Asfel în decembrie a apărut,,Purgatoriul”. Nu a mai reușit să continue, dar cred că dânsa se află în Rai alături de Isus șiFecioara Maria pe care i-a slujit cu iubire și devotament. Cu siguranță ne-ar putea prezenta acum ,,Raiul” în viziune proprie.”

D-na Viorica Pop a rememorat momentele de început ale aderării sale la asociația Reuniunea Mariană, mărturisind că a fost atrasă de felul în care D-na Otilia și dl. Vasile Filimon vorbeau,,atât de frumos de Fecioara Maria, încât și neastâmpărații copilași ai săi ascultau  cu mare atenție.”

Următoarele mărturii au fost despre omul minunat Otilia Bălaș:

,,Mă impresiona fiindcă dăruia iubire, știa să te facă să te simți dorit, apreciat, te primea cu dărnicia și solicitudinea unei mame. Nu voi uita privirea caldă, iubitoare când îmi vorbea.,,Și voi sunteți copiii noștri”,ne spunea adesea mie și surorii mele și încerca să ne mai rețină după ore și ore de taifas în fața unei mese încărcate, ori ne suna să vadă ce mai facem. Mă voi ruga mereu pentru ea.”  cum ne-a mărtusit dl.Florin Filimon.

Amintindu-și de momentul când fiica ei s-a întors de la școală, în primele zile de liceu, și i-a spus,, mamă, avem o profesoară deosebită. Așa vreau eu să fiu când voi fi mare”d-na Leontina Avram a mărturisit că a fost mereu impresionată de D-na Otilia și Dl. Eugen, de credința, cultura și modul în care erau un exemplu de comportament față de ceilalți, un exemplu de familie.

Domnul Omilescu ne-a spus că împreună cu întreaga sa familie au admirat mereu calmul, blândețea, liniștea sufletească, hărnicia și modul în care se adapta la nou, la tehnica modernă.”

Colega și prietena de-o viață a d-nei Otilia, D-na prof.Ligia Domuța, a dat mărturie despre erudiția și mărturia vie a epocii în care a trăit d-na Otilia.

,,ea a fost o istorie a unei epoci și istoricul care a mărturisit-o! A scris despre episcopii noștri ca să știm noi și cei ce ne vor urma cine am fost. Pentru mine ea este o sfântă. Ierta pe toată lumea. Găsea scuze greșitorilor. Nu vorbea pe nimeni de rău, vorbea frumos cu toți. Pentru ea credința, familia, prietenii erau importanți și îi iubea slujind.”

D-na Maria-Mirela Filimon a amintit auditoriului că a dat mărturie depre trăirea sa alături de d-na Otilia în rev.Vestitorul, luna iunie și, împreună cu Dl. Eugen, au reamintit despre înterviul realizat de Pr. Cristian Sabău cu Fam. Bălaș în numărul din mai al aceleiași reviste.

Fiindcă la orice zi de naștere se fac cadouri , o felicitare cu trandafiri albi, pictați pentru ea, ce conținea buchetul nostru spiritual, rugăciunile pentru sufletul său, l-am dăruit Domnului Eugen, soțul mult iubit al d-nei Otilia, și fiilor Marius și Dan, prezenți la întâlnirea noastră. Dl. Eugen nu a lipsit niciodată de la o întrunire a Reuniunii Mariane. Ne-am bucurat să-l vedem și acum, la cei 96 de ani ai săi.

Un frumos buchet de trandafiri a fost așezat la statuia Fecioarei Maria în amintirea sărbătoritei .

Reuniunea noastră s-a încheiat cu gânduri de viitor pentru activitatea asociației și marea realizare de a fi înfințat Reuniunea Mariană,,Regina păcii” la biserica ,,Sfânta Treime”Oradea, prin colaborarea cu Pr. paroh Marius Obreja. În continuare pr. spiritual și d-na președintă au cerut implicarea tuturor în vederea organizării în luna septembria a Întâlnirii Asociațiilor Reuniunii Mariane la nivel național.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru aceste momente împreună, în care am realizat ce bogați suntem cu astfel de OAMENI MODEL în reală trăire marianistă.

Traian Dobrată                                                 Maria Mirela Filimon

Pr. spiritual R.M.                                              Președintă R.M.


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Eveniment emoționant la Catedrala „Sfântul Nicolae” – Oradea apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita