Fără categorie

Cardinalul Leonardo Sandri a binecuvântat Centrul pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc”

Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale a sosit, sâmbătă 4 iunie 2022, la Blaj, în vizita prilejuită de aniversarea a trei ani de la vizita apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc, din 2 iunie 2019.  Însoțit de Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și de Subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, don Flavio Pace, Înaltul Prelat a binecuvântat Centrul pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc”, situat în Piața 1848. La acest eveniment au participat Episcopii Greco-Catolici din România, reprezentanți ai instituțiilor care au finanțat amenajarea acestui centru, preoți, persoane consacrate și copiii care vor primi duminică, în Catedrala Arhiepiscopală, Prima Împărtășanie Solemnă. 

Amenajarea Centrului pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc” din Blaj este răspunsul pe care Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș îl dă apelului Sfântului Părinte Papa Francisc de a primi refugiați din Ucraina, țară afectată de război, punând în practică motto-ul vizitei apostolice pe care Papa Francisc a efectuat-o în țara noastră: „Să mergem împreună!”

Cardinalul Leonardo Sandri a salutat construirea acestui centru pentru refugiați, despre care spune că este o adevărată Poartă a Milostivirii, în care Papa Francisc este prezent alături de refugiați:

„Îi mulțumesc Preafericitului Cardinal Lucian și tuturor celor care au avut ideea amenajării acestui centru, pentru că au prelungit zidurile Curiei Arhiepiscopiei Majore către porți noi, adevărate uși ale îndurării, deschise către cei care sosesc aici, persecutați de război, de violență, care trebuie să abandoneze totul și să părăsească iubita lor țară Ucraina. Pentru mine, poarta cea mare a Curiei este acum o Poartă a Milostivirii. Suntem bucuroși de faptul că numele casei este dedicat Papei Milostivirii, iar prin acest centru Papa Francisc ajunge să fie prezent pentru cei care vor veni aici, prin paternitatea sa, prin grija pe care o manifestă pentru cei cei care suferă. Mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă această lucrare, celor prezenți la inaugurarea acestui edificiu, episcopi, preoți, persoane consacrate, copii…cu toții am alcătuit o Cunună a Milostivirii! Mulțumesc pentru că imi oferiți posibilitatea de a-mi lega numele nu doar de piatra de temelie a bisericii din Barbu Lăutaru, ci și cu această Casă a Milostivirii”.

Lucrările de amenajare a Centrului pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc” Blaj au demarat în urmă cu două luni și au fost finanțate de parteneri din străinătate ai Bisericii Greco-Catolice, precum L’Œuvre d’Orient (Franța), Arhiepiscopia Catolică de München și Freising, Episcopia de Augsburg, Episcopia de Rottenburg-Stuttgart și Episcopia de Münster. Casa Milostivirii – Papa Francisc” Blaj poate găzdui 30 de persoane refugiate și este dotată cu 17 dormitoare, două bucătării și două sufragerii.

Centrul pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc” Blaj este situat în clădirea în care, până în anul 2012, a activat mănăstirea Congregației Părinților Augustinieni Asumpționiști, iar Biserica Greco-Catolică a dorit, prin această alegere, să continue grija manifestată față cei marginalizați și vulnerabili, așa cum au făcut-o călugării care au locuit aici, mărturisitori ai credinței în închisorile comuniste, precum părintele Bernard Ștef, părintele Teofil și fratele Gavril Muntean.

 

Duminică, 5 iunie, de la ora 10:00, Cardinalul Leonardo Sandri va concelebra Sfânta Liturghie, alături de Episcopii Greco-Catolici din România, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, la Sărbătoarea Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, marcată în acest an în data de 5 iunie. Tot duminică, la ora 16.30, Cardinalul Leonardo Sandri va participa la un moment de rugăciune în biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, lăcaș de cult dedicat comunității rome din oraș, care a fost vizitat de Sfântul Părinte în urmă cu trei ani, a cărei piatră de temelie a fost binecuvântată de Eminența Sa în toamna anului 2017.

 

 

Biroul Arhieparhial de Presă

Articolul Cardinalul Leonardo Sandri a binecuvântat Centrul pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc” apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita