Dorul de acasă și țipăul de Blaj
În cadrul evenimentului Pâinea care ne unește, care a avut loc ieri, 19 august, la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, invitați din țară și străinătate au participat la o manifestare culturală, care a adus în prim-plan „pâinea”, cu multiplele ei semnificații: hrană trupească, sufletească, dar mai ales element de liant între românii de acasă și cei din străinătate.
Organizat în cadrul programului național Luna Diasporei, inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, evenimentul a avut-o ca oaspete de onoare pe Excelența Sa Doamna Oana Ursache, Secretar de Stat al departamentului sus-numit, a cărei vizită la Blaj a urmat celor din Ditrău și Putna și care ne-a asigurat de continuarea unor astfel de manifestări culturale, menite să aducă împreună în jurul pâinii românii din țară și diaspora. Programul a început pe 12 august și se va încheia pe data de 8 septembrie la Muzeul Satului din București.
Cei prezenți la manifestarea de la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, întâmpinați cu pâine și cu sare, au pătruns în atmosfera din trecut a școlilor Blajului, ascultând fragmente memorialistice despre elevii care au beneficiat de țipăul de altădată, alese cu măiestrie de Prof. Univ. Dr. Ion Buzași, din scrierile unor iluștri dascăli sau oameni de cultură care s-au perindat prin Blaj, precum Ion Agârbiceanu, Septimiu Popa sau Ștefan Manciulea.
„Trebuie spus că în școlile Blajului au studiat împreună cu românii greco-catolici numeroși tineri de alte confesiuni și etnii. Cu trecerea timpului, episcopii s-au îngrijit de înființarea a numeroase fonduri sau fundații care aveau ca misiune susținerea școlilor din Blaj. Acestora și se vor adăuga și fonduri personale, lăsate de profesori sau de înalți prelați ai Bisericii Române Unite. Începând cu episcopatul lui Grigore Maior, elevii beneficiau, o dată la cinci zile, de o pâine de grâu; este vorba despre faimosul țipău, cum îl numește Samuil Micu, iar acest ajutor, alături de bursele de studiu, a continuat să fie oferit până în anul 1948, când Biserica Română Unită cu Roma a fost desființată de autoritățile comuniste.”, a declarat în cuvântul de bun-venit PS Cristian Crișan, Episcop Auxiliar și Vizitator Apostolic pentru comunitățile greco-catolice românești din diaspora, care a patronat evenimentul de la Blaj.
Sosit tocmai de la Paris, Pr. Mihai Marina a adus o mărturie de la misiunea greco-catolică din capitala Franței, care sărbătorește anul acesta 75 de ani de la înființare, fiind una din cele 67 de comunități ale Bisericii Române Unite cu Roma din diaspora. O mărturie aparte despre experiența personală de beneficiar al țipăului sub forma unei burse pe durata studiile teologice a fost oferită de Pr. Conf. Univ. Dr. Anton Rus, care a subliniat rolul de liant al pâinii: „…din grâul de pe lanurile României mănâncă și românii din diaspora, iar din grâul muncit de românii de pretutindeni se hrănesc și românii din țară. Aceasta este pâinea care ne unește. Mulți români din țară cumpără pâine aici pe banii trudiți de cei dragi ai lor prin Europa, iar mulți frați de-ai noștri se întorc în concedii pentru a gusta din pâinea cea dulce de acasă. Aceasta este pâinea care ne unește.”
La finalul evenimentului, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a primit-o în audiență la reședința Sa pe Doamna Secretar de Stat Oana Ursache, exprimându-și bucuria pentru manifestarea găzduită la Blaj.
Persoană de contact: Daria Bârsan, mail: dariafp@yahoo.com, tel.: 0724454110.
Credit foto: Nicu Goga, Radio Blaj
Articolul Dorul de acasă și țipăul de Blaj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
Source: Biserica Romana Unita