Fără categorie

Convertire și spiritualitate ecologică – un Simpozion Internațional la Blaj pentru viitorul Casei comune

În data de 17 aprilie 2021, în contextul Anului Special dedicat Enciclicii Laudato Sì, a avut loc la Blaj Simpozionul Internațional „Convertire și spiritualitate ecologică. Nu stăpâni, ci ocrotitori”, organizat de Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

Evenimentul academic s-a desfășurat online, cu înaltul patronaj al Eminenței Sale Cardinal Peter K. A. Turkson, Prefectul Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale și cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian. Card. Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România.

După un scurt moment de rugăciune, Episcopul Cristian Crișan, auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a deschis lucrările Simpozionului.

Mesajul de bun venit din partea Arhiepiscopului Major a fost citit de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, fiind urmat de salutul Prof. Dr. Daniel David, Rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Cea dintâi prelegere a fost susținută de Eminența Sa Cardinal Peter K. A. Turkson, cu titlul „Convertire și ecologie integrală. Apelul Papei Francisc”. În continuare, Nunțiul Apostolic în România și în Republica Moldova, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, a prezentat o panoramă despre „Ecologie și Magisteriul Pontifical”, fiind urmat de academicianul Prof. Dr. Octavian Popescu care a expus dinamica dintre „Epigenetică, ecologie și evoluție în contextul actual al schimbărilor climatice”.

În cea de-a doua parte a Simpozionului, a fost prezentată o „perspectivă asupra spiritualității și a eticii sociale” de către prof. dr. Peter Schallenberg  de la Facultatea de Teologie din Paderborn (Germania), care a trasat o paralelă între Enciclicile „Laudato Sì” și „Fratelli tutti” ale Papei Francisc.

Totodată, a fost evidențiată figura Sfintei Hildegard von Bingen și a Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM, ca modele de convertire și de spiritualitate ecologică care pot inspira și motiva asumarea unui stil de viață în armonie cu Dumnezeu, cu Creația și cu semenii. În acest sens, sr. Maura Zátonyi OSB de la Abația Sf. Hildegard / Eibingen (Germania) a vorbit despre „Hildegard von Bingen și raportul omului convertit cu creația”, iar pr. prof. dr. Cristian Barta, decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai, a expus o prelegere despre Slujitorul lui Dumnezeu Mihai Neamtu OSBM, a cărui cauză de beatificare se află în faza romană, un adevărat „precursor al spiritualității ecologice în România”.

Episcopul auxiliar Cristian Crișan, a mulțumit în numele Întâistătătorului Bisericii Greco-Catolice din România, conferențiarilor și tuturor participanților pentru prezență și pentru expunerile prezentate.

Simpozionul Internațional de la Blaj s-a constituit într-un spațiu dinamic de întâlnire a ideilor și de reflecție asupra ecologiei integrale și a grijii față de Casa comună: https://www.youtube.com/watch?v=I1rnOlVr7bM. Abordările teologice au analizat conceptele cheie ale Enciclicii Laudato Sì, iar perspectivele specifice antropologiei teologice, eticii și spiritualității au fost completate cu viziunea științifică asupra epigeneticii, ecologiei și a evoluției în contextul actual și îngrijorător al schimbărilor climatice.

Prin această inițiativă academică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a dorit să continue implementarea Enciclicii Laudato Sì în România, implicându-se în continuare în mod activ în ocrotirea Casei noastre comune.

Biroul Arhieparhial de Presă

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Convertire și spiritualitate ecologică – un Simpozion Internațional la Blaj pentru viitorul Casei comune apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita