Fără categorie

Anunț și invitație: Program aniversar dedicat pr. prof. univ. dr. Ioan M. Bota, la 100 de ani de viață

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, un eveniment aniversar deosebit va fi organizat la Cluj-Napoca, la împlinirea a 100 de ani de viață a pr. prof. dr. Ioan M. Bota, prelat papal, fost deținut politic, preot al Bisericii Greco-Catolice mărturisitor al adevărului credinței și remarcabil istoric, mărturisitor al adevărurilor despre istoria Bisericii și a Neamului românesc. Aniversarea, organizată de către Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, va avea loc la Catedrala în construcție a “Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”, în prezența sărbătoritului și a unor distinși invitați, cu participarea Episcopului eparhial, PS Florentin Crihălmeanu și a numeroși preoți, între care nu puțini l-au avut pe Pr. Ioan M. Bota profesor și îndrumător.

Programul va debuta la ora 9.00, în Capela “Sf. Iosif”, prin celebrarea Sfintei Liturghii Arhierești, urmând ca de la ora 11.00, în Aula “Cardinal Iuliu Hossu” să se desfășoare festivitatea cuprinzând discursuri, program artistic, prezentare de carte. Va fi lansat volumul “Școala Ardeleană”, care îl are ca autor pe pr. prof. univ. dr. Ioan M. Bota, volum apărut în acest an la Editura “Școala Ardeleană”, Cluj-Napoca. În jurul orei 14.00, o agapă frățească pregătită pentru toți participanții la eveniment, va fi prilej de împărtășire și comuniune în bucuria sărbătorii.

Scurtă biografie: Preot, prof. univ. dr. Ioan M. Bota, prelat papal, veteran de război și general de brigadă

S-a născut la 16 ianuarie 1920, în com. Rona de Jos, jud. Maramureș. Școala primară a urmat-o în satul natal. În 1942 a obținut diploma de învățător la Școala Normală din București. Fiind absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Infanterie de la Câmpulung-Muscel, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a comandat un pluton de mitraliere. Între 24 august 1944 – 21 iulie 1945 a fost internat într-un lagăr de concentrare din URSS. Reîntors în patrie, se încadrează ca locotenent major la Regimentul Pitești. Pentru a nu fi implicat în politica comunistă “contrară convingerilor sale creștine”, a demisionat din Armată.

Răspunzând chemării Domnului, se înscrie cu mare greutate – fiind deja sub vizorul Securității – la Academia Teologică Română Unită din Blaj, unde a obținut licența în Teologie, în 1948. Pentru credința sa, a fost arestat la 22 iulie 1948. A urmat o detenție dură, la Satu Mare, fiind eliberat la 25 noiembrie 1949. După eliberare lucrează ca zilier la Atelierele “16 Februarie” din Cluj și reușește să își continue studiile începute în paralel cu cele teologice, la Facultatea de Filosofie a Universității din Cluj, pe care o absolvă în 1952. A fost numit, în 1955, profesor de filosofie la Aiud, dar nu se prezintă la post pentru a nu fi nevoit să predea ideologia comunistă. Deoarece a urmat cursuri de limba rusă, a fost numit profesor de limba rusă la Școala Generală din satul Cara, com. Cojocna. După patru ani în care a fost în permanență urmărit de Securitate, în 1955, a fost numit profesor de limba română și rusă în com. Florești.

În paralel, a urmat cursurile Facultății de Filosofie București, apoi cursuri cu semi-frecvență de limba română și la Universitatea din Cluj, pe care le-a încheiat după cinci ani. Mai apoi, a urmat cursuri postuniversitare de patru ani și a promovat examenul de doctorat în istorie la Universitatea din București, în anul 1977. Continuând pregătirea teologică în clandestinitate, este hirotonit diacon la data de 14 septembrie 1988, iar, la 8 noiembrie 1988 este hirotonit preot de către PS Alexandru Todea la locuința sa din Reghin. Pr. Ioan și-a început activitatea preoțească în clandestinitate. După ieșirea Bisericii din ilegalitate a fost încadrat în corpul profesoral al Institutelor Teologice Greco-Catolice din Oradea și Cluj-Napoca, îndeplinind totodată și funcția de administrator parohial în diferite parohii din Eparhia de Cluj-Gherla (parohia Huedin și parohia Iris din Cluj-Napoca).

În anul 2003, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla și apoi de Cluj-Gherla, a primit titlul de Prelat Papal din partea Sfântului Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea, iar apoi, în 2015, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu i-a înmânat Diploma și Crucea “Sfântul Iosif”, pentru contribuția deosebită adusă învățământului teologic și pentru misiunea pastorală desfășurată. Din căsătoria cu învățătoarea Selejan Victoria, în 1953, i s-a născut un fiu, Mihai Marius (1957-1993) și, în 1958, i s-a născut fiica, Ileana-Victoria.

Ca veteran de război, pr. Ioan M. Bota a primit gradul de general de brigadă. Pentru meritele sale, este posesor a numeroase distincții civile. Între acestea, din partea Guvernului României a primit Ordinul Muncii clasa a III-a și Ordinul “Meritul Cultural”, clasa a V-a; Societatea Națională de Cruce Roșie din România i-a înmânat “Medalia Crucea Roșie – Evidențiat – de Aur”, Instituția Prefectului Jud. Cluj i-a decernat “Diploma de Onoare” “în semn de înaltă și aleasă prețuire pentru curajul și spiritul de sacrificiu în apărarea pământului strămoșesc, pentru exemplul de virtute civică” la Ziua Veteranilor de Război, 25 aprilie 2019; este cetățean de onoare a com. Rona de Jos, jud. Maramureș și a com. Florești, Jud. Cluj; Guvernul României i-a decernat, “Pentru fapte vitejești de arme pe front”, “Virtutea Militară de Război” cl. a II-a și “Veteran de Război” 1944.

A publicat 35 de cărți din domenii precum teologie, educație, istorie, în mod particular istoria Bisericii (Începuturile culturii scrise în limba română; Istoria Bisericii universale și a Bisericii românești de la origini până în zilele noastre; Istoria Românilor, din cele mai vechi timpuri până astăzi. Adevăruri nespuse până acum, Patrologia etc.); este autor a peste 700 de articole, studii științifice, schițe monografice, colaborator la numeroase publicații, coautor a mai multor lucrări colective. La frumoasa vârstă de 100 de ani, pr. prof. dr. Ioan M. Bota, încă “tânăr sufletește” și animat de “neîmbătrânita dorință” de a lucra în via Domnului, rămâne perseverent în vestirea Cuvântului divin, dedicându-și întreaga viață slujirii lui Hristos și Bisericii Sale Catolice.

Anunț și invitație: Program aniversar dedicat pr. prof. univ. dr. Ioan M. Bota, la 100 de ani de viață

Articolul Anunț și invitație: Program aniversar dedicat pr. prof. univ. dr. Ioan M. Bota, la 100 de ani de viață apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita