Fără categorie

Funeraliile PS Florentin: momente de bun rămas și celebrări premergătoare

Răspunzând ultimei chemări a lui Dumnezeu, marți, 12 ianuarie 2021 (la ora 15.20), Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, la 61 de ani de viață, 30 de ani de preoție și 24 de ani de episcopat și-a încheiat pelerinajul pământesc și a răspuns ultimei chemări a Domnului.

Vestea morții Ierarhului care, din 6 august 2002, cu multă dăruire și credință și-a condus la mântuire turma încredințată, a fost fulgerătoare, neașteptată, a produs tristețe, consternare, dar până la urmă acceptare a „ceasului” lui Dumnezeu. Preoții eparhiali, persoanele consacrate, credincioșii Eparhiei și mulți, mulți alții care l-au cunoscut și prețuit, din întreaga lume, au însoțit cu rugăciunea lor sufletul celui plecat în zilele ce au urmat, până la Funeralii și, cu siguranță îl însoțesc încă.

În dimineața de vineri, 15 ianuarie 2021, trupul Preasfinției Sale Florentin a fost depus în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. La intrarea în sfântul locaș, cadre militare ale Jandarmeriei Române îi dădeau onorul Arhiereului adormit în Domnul. Întreaga zi, credincioșii care au dorit să îi aducă un ultim omagiu au fost invitați să treacă, pe rând, prin fața catafalcului așezat lângă altar. Credincioșii s-au perindat continuu, în tăcere, au fost câteva mii care au trecut pe culoarul central al catedralei pentru a-și lua rămas bun de la Episcopul lor. Tineri din ASTRU și tineri Cercetași ai Munților au vegheat cu atenție ca regulile datorate pandemiei să fie respectate. La ieșire fiecare a primit câte o imagine cu chipul Ierarhului.

Catedrala a fost pentru o zi locaș de rugăciune neîncetată. Surorile Congregației Maicii Domnului și Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare s-au aflat pe rând în stranele de la altar, înconjurând, într-un gest de protecție și veghe, catafalcul. Aici au sosit apoi și tatăl, Cornel Crihălmeanu și sr. Letiția CMD, sora Preasfinției Sale Florentin, îndoliați, dar întăriți prin credința trăită, iar fratele Mușat Crihălmeanu de peste hotare, se afla în comuniune spirituală prin transmisiile în direct (oprit de la participarea fizică de condițiile din pandemie). După amiaza, s-a rugat și pr. Anton Crișan cu Loredana Gogan (din Grupul Triumful Inimii), cum obișnuiesc să se roage în fiecare zi, după care au lăsat din nou locul surorilor. Pe un ecran din biserică se derulau imagini cu PS Florentin, semne de reamintire.

După ora 19.00, au sosit, pe rând, o parte dintre Ierarhii Bisericii Catolice. PS Virgil Bercea, Eparhul de Oradea, cel dintâi, a rămas minute în șir în contemplație la căpătâiul Ierarhului adormit în Domnul. Apoi au venit și s-au oprit de jur împrejurul catafalcului și alți Episcopi catolici, latini și bizantini, siluete înalte plecate tăcut în fața Cerului, în rugăciune. Studenți teologi și preoți s-au unit apoi rugăciunii Episcopilor printr-un scurt oficiu, pentru ca la final toți împreună să cânte: „Preot în veac ești tu, preot în veac”. În această zi premergătoare înmormântării, la invitația Vicarului general și a cancelarului eparhial, s-a organizat în toate parohiile de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla o seară de priveghere publică la intenția odihnei sufletului Preasfințitului Părinte Episcop Florentin, într-o comuniune a întregii îndoliate eparhii.

A doua zi, sâmbătă 16 ianuarie 2021, ziua înmormântării, la Catedrala „Schimbarea la Față” s-a celebrat de dimineață Sfânta Liturghie solemnă, pentru sufletul Preasfinției Sale Florentin, în prezența preoților Eparhiei de Cluj-Gherla. Liturghia a fost prezidată de PS Virgil Bercea de la Oradea, care i-a avut alături pe IPS Aurel Percă și PS Cornel Damian de la București, PS Iosif Păuleț de la Iași, PS Anton Coșa din Chișinău, Republica Moldova și PS Ioan Bot de la Lugoj. Preasfinția Sa Virgil a încheiat cu un cuvânt de mângâiere adresat preoților: „Fiți tari, dragii mei. Cu Domnul înainte, din Cer ne veghează fericiții noștri Episcopi martiri și de acum și Preasfințitul nostru Florentin.”

La invitația Pr. dc. Marius Cîmpean, cancelar al Eparhiei de Cluj-Gherla, IPS Aurel Percă, Arhiepiscop și Mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România a adresat un mesaj din partea CER, amintind credința în Înviere, „predicată de nenumărate ori și de PS Florentin”, și a exprimat speranța ca Preasfințitul acum să guste ceea ce a predicat „stând alături de vrednicii martiri ai Bisericii Greco-Catolice”. A continuat: „Transmit compasiunea și condoleanțele întregii Conferințe Episcopale, întregii Eparhii de Cluj-Gherla, tuturor celor care au colaborat cu Preasfințitul Florentin, sfințiilor voastre, cucernici părinți care l-ați înconjurat cu atâta dragoste, transmit compasiune și sorei Letiția, sora Preasfințitului, și, vă asigurăm de rugăciunile noastre mai departe pentru ca, împreună, să continuăm lucrarea de zidire a Bisericii.”

La final preoții au fost invitați de pr. dc. cancelar Marius Cîmpean să aducă un ultim omagiu, pe rând, celui care le-a fost Părinte sufletesc și Păstor. A fost cea din urmă celebrare la care a luat parte, depus pe catafalc, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, în Catedrala pe care a iubit-o nespus. Odihnească-se în pace cu drepții și sfinții, unindu-și de acum rugăciunea cu cea a credincioșilor pe care i-a păstorit, din fața Tatălui, de la Liturghia cerească.

.fusion-gallery-3 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

Preluare de pe eparhiaclujgherla.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-5{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Funeraliile PS Florentin: momente de bun rămas și celebrări premergătoare apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita