Sărbătoarea eparhială a Familiilor la Târgu Lăpuș
Parohia Buna Vestire din Târgu Lăpuș a găzduit sâmbătă, 21 septembrie 2019, ediția a VIII-a a Sărbătorii Familiilor din Eparhia de Cluj-Gherla, eveniment la care au participat, împreună cu familiile, doi Episcopi și zeci de preoți, între ei consilieri eparhiali, protopopi și parohi veniți cu familii din parohiile lor. Alături de PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, invitatul special al acestei ediții a fost PS József-Csaba Pál, Episcopul romano-catolic de Timișoara, responsabil cu pastorația familiei în cadrul Conferinței Episcopale din România.
Coordonatori principali ai programului au fost pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii, și pr. Călin Sechelea, consilier eparhial pentru familie și viață. Departamentul eparhial pentru Familie și Viață, prin această sărbătoare, oferă familiilor din Eparhia de Cluj-Gherla, timp de o zi, o casă mai mare – așa cum este mereu Biserica -, un spațiu primitor în care să petreacă timp împreună, să asculte mărturii, să ceară lui Dumnezeu binecuvântare și ocrotire. Tema actualei ediții a fost: “Să mergem împreună ca să-l putem mărturisi pe Cristos lumii”, invitație, de fapt, la a continua reflecția asupra vizitei Sfântului Părinte în România, moment istoric prin care Biserica Catolică din țara noastră s-a îmbogățit cu mulțime de haruri și, mai ales, cu harul minunat al beatificării Episcopilor greco-catolici martiri pentru credință.
Programul a început cu Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială, în cadrul căreia cei doi Ierarhi și-au adresat mesajul și cuvântul de învățătură sutelor de participanți. PS Florentin a salutat mai întâi cu “Bun venit” și a mulțumit familiilor care au venit, împreună cu copiii lor, la “comuniunea familiilor din Eparhie”, pentru că “familia Bisericii este o familie alcătuită din familii”. S-a referit apoi la tema întâlnirii, cu cele două părți distincte – prima parte, motoul vizitei Papei Francisc în România, și a doua parte a temei “preia invitația Lunii Misionare Extraordinare, octombrie 2019, pe care a dorit-o Papa Francisc”.
Cei prezenți au fost invitați apoi la a descoperi “modelul suprem al familiei, Preasfânta Treime, deplina unitate dintre Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt, cu respectarea deplină a diversității: o singură natură divină, dar trei Persoane diferite care au, fiecare dintre ele, rolul și misiunea lor specifică: Tatăl – Creatorul, Fiul – Mântuitorul și Spiritul Sfânt – Sfințitorul”. Exemplul comuniunii se regăsește și în natură: “la arbori, cu rădăcina nevăzută în pământ, tulpina care conduce seva spre ramuri și frunze, și rodul cel gustos”; și la apă, “este o singură substanță, dar care apare sub diferite forme, lichidă, gazoasă și solidă”. La fel este și instituția familiei: “o singură familie, unită prin iubire cu binecuvântarea Domnului, manifestată însă în diversitatea persoanelor: tatăl, mama, și copiii, fiecare având rolul său în familie și misiunea sa în societate, respectându-se unul pe celălalt și preocupându-se unul pentru binele celuilalt, dar trăind împreună, împărtășind atât bucuriile cât și problemele fiecăruia dintre ei”.
Preasfinția Sa a continuat cu meditarea Evangheliei (Ioan 8,21-30), “care amintește de momentul înălțării pe Cruce a Domnului, când lumea va înțelege că El a fost trimis de Tatăl și El este Fiul Tatălui”, cu observația: “Și înălțarea pe Cruce prezintă un model de comuniune, de ascultare și dorință de a împlini porunca celuilalt. Isus spune: ‘cele pe care le-am auzit de la Tatăl, acestea le vorbesc și Eu’. Fiul face întotdeauna ceea ce este plăcut Tatălui, voința Tatălui, ‘pentru că Cel ce M-a trimis este cu Mine și nu m-a lăsat singur’. Paradoxal, chiar și în timpul vieții Sale publice Fiul nu este singur, El este în deplină comuniune cu Tatăl și acționează prin puterea Spiritului Sfânt. Iată exemplul de comuniune pe care îl putem pune astăzi în fața ochilor minții noastre”.
“Instituția familiei în societatea de azi trebuie să arate lumii un drum al comuniunii care constituie un exemplu trăit, o mărturie care devine misiune: cea de a-l arăta pe Cristos prezent, prin iubirea dintre membrii familiei și prin respectarea poruncilor divine. În documentul Amoris laetitia, Sfântul Părinte ne învață că instituția familiei este mediul cel mai propice pentru educație. O spune, sub o altă formă, și Sfântul Ioan Paul al II-lea în Familiaris consortio, unde prezintă familia ca școală”.
Preasfinția Sa a oferit și câteva citate din Amoris laetitia, arătând cum “familia poate influența dezvoltarea ulterioară a copiilor, condiționarea lor sau libertatea lor pentru viitor”. S-a oprit la afirmația: “În cadrul familial copilul învață să discearnă în mod critic mesajele diferite ale mijloacelor de comunicare”, explicând: “Aici, Sfântul Părinte se oprește asupra dispozitivelor electronice – o problemă actuală – invită ‘nu a interzice copiilor să se joace cu dispozitivele electronice, ci a găsi modul de a genera în ei capacitatea de a face diferențe’.” A concluzionat: “Acolo unde iubirea este autentică, Dumnezeu își face simțită prezența. El este cel care oferă bucuria și pacea Sa”. Iar în momente dificile, “trebuie să știm să punem sub Cruce ceea ce întâlnim: durerile și problemele”.
PS József-Csaba Pál a luat cuvântul la încheierea Sfintei Liturghii. A dorit să se refere la unitate și a invitat, după porunca Domnului, la a fi “desăvârșiți în unire, pentru ca lumea să cunoască faptul că Isus Cristos a fost trimis de Tatăl Ceresc, că este Mântuitorul”. A atras atenția că și în familiile din Biserică există neînțelegeri, divorț, de aceea “trebuie încă să lucrăm la unitate”. “Noi nu trebuie să fim în război cu lumea, ci în dialog, și dialog înseamnă a oferi semenilor ce avem mai bun și a primi ce este mai bun de la ei”, pentru că “dialog nu înseamnă a-i combate pe ceilalți”. Dar “unitatea este un har de la Dumnezeu”, este un dar care trebuie cerut și calea pentru a-l primi este de a urma porunca iubirii: “Iubiți-vă unii pe alții cum v-am iubit Eu” (Ioan 13,34).
Reluând tema Întâlnirii Familiilor, PS József s-a oprit la cuvântul “mergem”, spunând: “Ați văzut că nu se poate echilibra o bicicletă stând pe loc, dar dacă este în mers, este mult mai ușor de obținut echilibrul. La fel, credința nu o putem altfel păstra decât dacă o trăim, dacă o punem în practică. “Așadar”, a continuat, “mergem împreună”. “Încotro mergem? Mergem să construim împreună Împărăția lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să fim în activitate și trăind, fiecare, slujirea și credința noastră, chiar și atunci când trecem prin momente dificile, astfel facem să crească Împărăția lui Dumnezeu”.
A urmat invitația: “Să ieșim din ‘băncile noastre’”, să nu așteptăm mereu să ni se ofere totul, chiar cele spirituale. “Sunt mulți creștini care ‘stau în băncile lor’ și ascultă Sfânta Liturghie, ascultă o predică frumoasă, dacă le-a plăcut, o laudă, dacă nu, o critică, așteaptă și cântecele, și, fără să-și dea seama, sunt doar consumatori. Și aici practicăm doar consumismul: luăm aminte doar la ce ni se oferă, la ce ni s-a dat, ne preocupă dacă a fost bun sau nu a fost bun… Și trec ani, poate zeci, în care nu ne-am schimbat defel: am venit întotdeauna la biserică și am plecat neschimbați. Dar noi trebuie să ieșim, să mergem spre ceilalți, dacă se poate împreună, să-l ducem celorlalți pe Cristos”.
Ierarhul a invitat ca familiile să fie cele care să evanghelizeze, nu doar să fie evanghelizate. A oferit un citat, o definiție simplă evanghelizării: “Un cerșetor spune unui alt cerșetor unde se găsește pâine, aceasta înseamnă a evangheliza”. Altfel spus: “Isus Cristos m-a făcut fericit și eu spun oamenilor unde se găsește fericirea: să vină la Isus dacă și ei o doresc”. A invitat apoi la a da mărturie, “dar cuvintele trebuie să fie însoțite de fapte. Mărturia constă în a arăta celorlalți ce a făcut Isus Cristos în Euharistie pentru noi, cum ne-a schimbat, cum este unită familia noastră, cum trăim”.
A oferit și un exemplu impresionant de mărturie: “Am cunoscut o soră care preda la talibani, într-o școală unde ea era singura creștină. Vreme de un an, în cancelaria profesorală, un bărbat a ironizat-o zi de zi și făcea glume pe seama ei. După acest an, bărbatul a cerut să fie și el botezat. Întrebat fiind care este motivul pentru care cere acest lucru, a spus: ‘Timp de un an l-am încercat pe Dumnezeul tău și am văzut că este un Dumnezeu puternic, ți-a dat putere ca tu să zâmbești orice spuneam, am nevoie de acest Dumnezeu’. Și s-a botezat primind numele Mihai, a devenit primul creștin din acea zonă”.
“Să mergem împreună și să-l mărturisim pe Cristos și după aceea să-l dăruim, mai întâi în familie și apoi în societate”, a încheiat Episcopul romano-catolic de Timișoara. Programul după-amiezii a mai cuprins momente de mărturie din partea unor familii, atelierele pe teme de lucru, concluziile în plen și, nu în ultimul rând, momentul mulțumirii – al decernării mai multor diplome ca semn de prețuire pentru fiecare familie, oferit din partea Episcopului eparhial la aniversarea unui număr de ani de căsătorie.
Întâlnirea s-a încheiat la lăsarea serii, dar în lumina comuniunii și a bucuriei. Cu toții au pornit spre casele lor întăriți sufletește, ca noi apostoli primiți și trimiși de Cristos să-l mărturisească lumii. Au pornit și cu privirea îndreptată spre modelul Arhiereului Iuliu Hossu, Fericit al Bisericii Catolice care a păstorit cu toată iubirea sufletului său Eparhia de Gherla și de Cluj-Gherla, ale cărui moaște aduse de PS Florentin au însoțit Sărbătoarea Familiilor, fiind și oferite spre păstrare pr. protopop Silviu Hodiș și Protopopiatului din Târgu Lăpuș.
.fusion-gallery-2 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}
Articolul Sărbătoarea eparhială a Familiilor la Târgu Lăpuș apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
Source: Biserica Romana Unita