Fără categorie

Sfințirea bisericii greco-catolice din Parohia Aiton

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 19 septembrie 2021, Preasfinția Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, a celebrat slujba de sfințire a bisericii din localitatea Aiton, protopopiatul Turda, județul Cluj.

Episcopul Cristian a fost întâmpinat cu un buchet de flori și tradiționala pâine cu sare de către credincioasele parohiei, îmbrăcate conform obiceiului zonei în costume populare de sărbătoare.

Biserica greco – catolică din Aiton a fost construită în anul 1900, în formă de navă cu două turnuri și păstrează forma originală până astăzi.

În cadrul slujbei de sfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” și „Fericiții Episcopi Martiri greco – catolici români”, Părintele protopop Florin Gheorghiu a dat citire Hrisovului semnat de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan. În Sfânta Masă a Altarului au fost așezate moaștele Fericiților Martiri, Episcopi ai Bisericii Greco – Catolice: Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu.

A urmat Sfânta Liturghie Arhierească celebrată în aer liber. La masa Sfântului Altar au concelebrat alături de Protopopul locului, Părintele paroh Vasile Perde, împreună cu un sobor de preoți sosiți din parohiile și protopopiatele învecinate. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de studenți teologi.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa Cristian a amintit că în biserică suntem chemați să lepădăm grija cea lumească și să ne apropiem cu credință, cu frică și cu dragoste de Împăratul Măririi, Cel care vine și ni Se dăruiește.

La finalul celebrării, Parohia din Aiton a primit în dar Icoana Acoperământului Maicii Domnului cu cei Șapte Fericiți Episcopi Martiri Greco-Catolici. Episcopul Cristian a prezentat Decretul prin care Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan a acordat Parohiei Aiton hramul secundar „Fericiții Episcopi martiri greco–catolici români”.






Au urmat mulțumirile Părintelui paroh Vasile Perde adresate Ierarhilor, autorităților locale, întregii comunități și binefăcătorilor Mureșan Dan Vasile și Ioana. La acest eveniment au fost prezenți numeroși credincioși, precum și autoritățile locale reprezentate de Domnul primar Nicolae Făgădar.

Vizita pastorală s-a încheiat cu o agapă frățească organizată la Căminul Cultural din localitatea Aiton, unde au participat toți cei prezenți.

Cu acest prilej, Episcopul auxiliar a vizitat și Parohia greco-catolică „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Rediu.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Articolul Sfințirea bisericii greco-catolice din Parohia Aiton apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita