Fără categorie

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului 2024, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea

Să devenim fiecare o lumânare aprinsă în lumea de astăzi”, a îndemnat Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, la finalul Sfintei Liturghii celebrată vineri, 2 februarie a.c., în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea de sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Templul din Ierusalim. La Sfânta Liturghie arhierească au concelebrat pr. Mihai Tegzeș, Vicar cu Pastorația Familiilor în Eparhia de Oradea, și pr. Ovidiu Duma, paroh al Catedralei Greco-Catolice din Oradea, alături de arhidiaconii Leon Cosma și Grațian Guiaș. Celebrarea liturgică a fost animată de elevii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea care au participat împreună cu profesorii, îndrumătorii spirituali și  credincioșii parohiei la această frumoasă sărbătoare, care marchează începutul perioadei speciale de pregătire sufletească premergătoare Postului Mare. În solemnitatea acestui praznic, când Biserica sărbătorește și Ziua Persoanelor Consacrate, episcopul greco-catolic de Oradea, i-a provocat pe toți tinerii să își pună o întrebare profund existențială: „Ce vreau să devin eu?”.

Potrivit tradiției, la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa Virgil Bercea a binecuvântat lumânările, tradiție străveche prin care Cristos, Lumina lumii, este revelat bătrâului Simeon care, primindu-L în brațele sale îl binecuvântează pe Domnul, spunând: „Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, Că ochii mei văzură mântuirea Ta, Pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, Lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel.” (Lc 2, 22-40). Preasfințitul Virgil a subliniat că „lumânarea în reprezintă pe Domnul”, îndemnând tinerii și enoriașii Eparhiei de Oradea să aprindă în diferite circumstanțe ale vieții aceste candele sfințite, simbol al legăturii noastre cu Dumnezeu.

„Prezentarea lui Isus la Templu, căreia noi îi spunem Întâmpinarea Domnului, amintindu-ne de bătrânul Simenon, un personaj al Vechiului Testament, căruia i s-a spus că nu va muri până când nu Îl va vedea pe Domnul. Când Iosif și Maria L-au adus pe Isus la templu, căci potrivit legii Vechiului Testament primul născut era prezentat Domnului, bătrânul Simeon când L-a văzut și L-a luat în brațe, a spus: «Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne». Era un bătrânel, convins că îl va vedea pe Mântuitorul. Și L-a văzut. Această sărbătoare – Întâmpinarea Domnului – în Biserică este dedicată persoanelor consacrate, călugărilor și călugărițele care își oferă viața Lui Isus Cristos. Simt o chemare – a Domnului – și merg pe un drum, pe urmele Mântuitorului. Aș dori să că invit astăzi, dragi tineri – a spus PS Virgil la cuvântul de învățătură adresat în cadrul Sfintei Liturghii – să vă gândiți fiecare dintre voi, în interiorul sufletului vostru, la o întrebare: «Cum mă cheamă pe mine Isus Cristos?». Pe fiecare dintre noi, într-o manieră sau alta, Isus Cristos ne cheamă”– i-a asigurat episcopul.

Vino, vino după mine! – i-a spus lui Peru și celorlalți apostoli, care au lăsat totul și s-au dus după El. Voi, v-ați gândit vreodată la această treabă?” – a continuat eparhul reflecția împreună cu elevii Liceului Greco-Catolic din Oradea, îndemnându-i ca, indiferent de vârstă, să meargă după Cristos: „O colegă de a voastră să devină călugăriță, ce ar însemna? Un coleg de clasă, să devină călugăr sau preot? Ce vă spune Domnul de exemplu când vă puneți mâinile în rugăciune sau cum când vedeți că răsare soarele? «Eu, încotro merg?» – este o mare întrebare, pentru că în viață trebuie să facem alegeri! Acum venim zilnic la școală, la îndemnul părinților, urmând programul de fiecare zi, dar încă de acum să ne întrebăm ce dorim să devenim? Să fim toți IT-iși, nu este suficient, toți ne dorim să avem bani mulți, dar nici aceasta nu este suficient și apoi, la urma urmei, nici banii nu ne aduc fericirea sau bucuria deplină. Sufletește, aici vreau să vă provoc eu, întrebați-vă: «ce vreau să devin eu?». Fie ca Maica Domnului, Maica Bunul Sfat, să ne ajute pe fiecare dintre noi să ne gândim puțin la ce ar trebui să facem în viață. Amin”.

De sărbătoarea Prezentării la Templu a Mântuitorului din acest an în Biserică va fi marcată  a XXVIII-a Zi a Vieții Consacrate, prilej cu care Papa Francisc celebrează astăzi, de la ora 18.30 în Bazilica Sf. Petru din Roma o Sfântă Liturghie solemnă împreună cu călugării, călugărițele și persoanele consacrate din lumea întreagă. La Oradea, Ziua Vieții Consacrate 2024 va fi marcată, sâmbătă, 3 februarie a.c., la Palatul Episcopal Romano-Catolic și în Bazilica „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria”, unde sunt așteptate toate persoanele din Eparhia și Dieceza noastră care și-au dedicat viața lui Cristos sau se pregătesc să o facă, pentru a trăi alături de episcopii locului această sărbătoare.

Biroul de Presă EGCO

Foto: Eugen Ivuț


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Sărbătoarea Întâmpinării Domnului 2024, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita