Fără categorie

Iuliu Maniu, fiu al Bisericii Greco-Catolice, a fost comemorat la Roma

Marele om politic Iuliu Maniu, fiu al Bisericii Greco-Catolice, a fost comemorat duminică, 19 februarie 2023, la Roma, la împlinirea a 70 de ani de la trecerea la cele veșnice. Evenimentul s-a desfășurat la biserica „San Salvatore alle Coppelle” din Cetatea Eternă.

În numele Preafericitului Părinte Card. Lucian Mureșan a participat Preasfinția Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, Sfânta Liturghie fiind prezidată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

Din partea Diecezei Romei a concelebrat Excelența Sa Benoni Ambăruș, Episcop auxiliar cu delegare pentru activitatea caritabilă. Au fost de asemenea prezenți în jurul mesei Sfântului Altar mai mulți preoți catolici de rit latin și bizantin, printre care Mons. Paul Butnaru și Mons. Mihăiță Blaj din partea Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, Mons. Ioan Alexandru Pop din partea Dicasterului pentru Textele Legislative, Pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical Pio Romeno, Pr. Marian Bojor, Vice-rector al bisericii delle Coppelle,  Pr. Isidor Iacovici, Capelanul Misiunii românilor de rit latin din Roma și alți preoți invitați. La  această sărbătoare a participat Doamna Corina Lefter din partea Ambasadei României în Italia, precum și Doamna Adina Lovin, șeful Misiunii Diplomatice a României pe lângă Sfântul Scaun, fiecare transmițând câte un mesaj.

Cuvântul de învățătură la Evanghelia Duminicii lăsatului sec de carne a fost ținut de Excelența Sa Benoni Ambăruș, episcop auxiliar în dieceza Romei. În predica sa, Episcopul Benoni a vorbit despre chemarea fiecăruia dintre noi de a-L recunoaște pe Isus Domnul pe chipul celui sărac și neajutorat, despre linia finală pe care Domnul o traseaza în viața fiecăruia dintre noi, constituită fiind din faptele noastre față de aproapele.

Celebrarea a fost animată de seminariștii Colegiului Pontifical “Pio Romeno” din Roma, la celebrare fiind prezente surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare și din Congregația Maicii Domnului.

După Sfânta Liturghie Arhierească, a fost oficiată Slujba Parastasului pentru Iuliu Maniu.

Personalitatea luminoasă a marelui om politic transilvănean a fost evocată în cadrul conferinței susținută cu acest prilej de profesorul Giuseppe Munarini, prieten al Bisericii Române Unite, autor a mai multor studii despre Bisericile Orientale Catolice, traducător în limba italiană a numeroase lucrări de referință, printre acestea aflându-se volumul „Credința noastră este viața noastră” a Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu.

Amintind faptul că Iuliu Maniu a murit în închisoarea de la Sighet și a fost înmormântat într-o groapă comună alături de fericiții episcopi Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu și Anton Durcovici, episcopul Cristian Crișan le-a oferit invitaților din partea Preafericitului Părinte Card. Lucian Mureșan câte o copie a icoanei celor șapte episcopi greco-catolici români, care a fost dăruită Papei Francisc în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii prezidate de Sfântul Părinte pe Câmpia Libertății de la Blaj, pe 2 iunie 2019.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească la care au participat toți cei prezenți.








Situată în inima Cetății Eterne, biserica „San Salvatore alle Coppelle” din Roma este locul în care, de mai bine de o sută de ani, se întâlnesc catolicii români de rit bizantin. Acest lăcaș de cult a fost încredințat Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de către Sfântul Papă Pius al X-lea, prin Scrisoarea Apostolică „Universi episcopatus”, din 31 martie 1914. Pe 29 februarie 1920, biserica a fost reconsacrată de Fericitul episcop martir Valeriu Traian Frențiu.

 

Articolul Iuliu Maniu, fiu al Bisericii Greco-Catolice, a fost comemorat la Roma apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita