Fără categorie

O nouă întrunire a comunităților monastice și de viață consacrată din Eparhia de Lugoj

Prețuiți-i pe călugări și pe călugărițe! Pentru jertfa vieții lor, pentru rugăciunile lor de zi și de noapte, pentru munca lor apostolică și misionară, dreptatea lui Dumnezeu în fața păcatelor noastre devine milostivire. Sprijiniți-i în apostolatul lor. (PS Ioan, episcop auxiliar de Lugoj)

În data de 7 februarie 2023 a avut loc prima întâlnire din acest an persoanelor consacrate din Eparhia de Lugoj împreună cu Preasfinția Sa Ioan, episcop auxiliar de Lugoj și responsabil în cadrul Conferinței Episcopilor din România cu viața consacrată.

Întâlnirea a fost găzduită de comunitatea Surorilor Sf. Ioana Antida Thouret din Oravița, cu această ocazie împlinindu-se un an de la prima întâlnire de acest fel, întâlniri prin care am avut și ocazia să vizităm și să cunoaștem fiecare comunitate religioasă care activează în cadrul Eparhiei de Lugoj. În acest sens, persoanele consacrate au putut să se cunoască între ele și să-și cunoască misiunile.

Programul zilei a început cu primirea oaspeților și prezentarea comunității, îndeosebi a apostolatului călugărițelor de către sr. Tereza Hortolomei, superioara mănăstirii.

Astfel am vizitat Centrului Maternal „Casa Mama Virginia” și Căminul pentru persoane vârstnice „Centrul Sfântul Iosif – Casa Ploscaru”; prima casă vizitată fiind locul unde „răsare” viața, unde se nasc copii, iar cea de-a doua locul unde „apune” viața celor vârstnici care se îndreaptă spre Viața veșnică.

Părintele Ovidiu Cozmuța, Protopop de Oraviţa, ctitorul acestor două case, inițiatorul și susținătorul acestor apostolate ne-a propus o meditație având ca temă: dimensiunea profetică a vieții consacrate, pornind de la capitolul 21 din Cartea profetului Isaia.

Ilustrând atât exegetic, cât și spiritual conținutul pericopei Scripturii, părintele Ovidiu i-a invitat pe cei prezenți să-și privească vocația precum e misiunea străjerului, adică a profetului care priveghează în noaptea lumii, în încercările contemporane ale Bisericii care așteaptă, se roagă și oferă speranță celor din jur.

Meditația a fost continuată de împărtășirea comună a propriilor reflecții asupra celor prezentate, fiecare contribuind cu „nestemate” din propria experiență de consacrat, îmbogățind astfel și mai mult reflecția propusă de părintele protopop.

După aceasta a urmat rugăciunea Orei canonice a VI-a, conform tradiției Bisericii Greco-Catolice.

După hrana spirituală, a urmat și cea fizică, pregătită cu deosebită grijă de surorile Sf. Ioana Antida.

După momentul de fraternitate s-a stabilit data următoarei întâlniri. Fiecare și-a luat rămas bun, încredințându-se rugăciunilor fraților și surorilor, mulțumind Domnului pentru această lucrare deosebită a vieții consacrate, ce exprimă sublim bogăția Bisericii Catolice: unitate în diversitate.

La întâlnire au participat: surorile baziliene din Lugoj, frații franciscani de la Chișineu-Criș, frații Comunității Monastice Preasfânta Treime din Giroc, surorile sf. Ioana Antida Thouret, tânăra Georgiana Hatcu, Preasfinția Sa Ioan împreună cu ipodiaconul Raul Man.

Mulțumim tuturor celor ce au făcut posibilă această zi de comuniune.

A consemnat Fr. Anastasie FSC – din Comunitatea Monastică Preasfânta Treime di Giroc (TM).

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul O nouă întrunire a comunităților monastice și de viață consacrată din Eparhia de Lugoj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita