Fără categorie

PS Claudiu la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj

Prima celebrare liturgică a noului Episcop de Cluj-Gherla, Preasfințitul Claudiu, în Sanctuarul Arhiepiscopal Major din Cluj – Mănăstirea Maicii Domnului:

Marți 4 mai 2021 – în cea de-a III-a zi de Paști, Preasfinția Sa Claudiu – Eparhul de Cluj-Gherla, a celebrat pentru întâia dată în această calitate, Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Maicii Domnului – Sanctuar Arhiepiscopal Major închinat cinstirii Preacuratei Fecioare Maria, sediul Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD). Au concelebrat pr. Marius Cerghizan, Vicar general și pr. Cristian David, capelanul surorilor Mănăstirii Maicii Domnului și păstor al credincioșilor care frecventează acest sfânt lăcaș.

În primele bănci, în capelă, au stat reculeși la Sf. Liturghie copilașii de la Casa de tip familial “Maica Domnului” a Surorilor CMD. La celebrare au luat parte mai mulți credincioși, o parte au ales să asculte Sf. Liturghie din curtea Mănăstirii împodobită de verdele ierbii și copaci în floare, sub razele primăverii. Răspunsurile liturgice și cântările de la Sf. Împărtășanie au fost date de Surorile CMD sub conducerea muzicală a sorei Dominica.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a vorbit pe baza pericopei evanghelice rânduită pentru această zi, despre drumul ucenicilor la Emaus relatat de Sf. Luca (Lc 24, 12-35). Meditația a relevat prezența lui Isus, nu doar în urmă cu peste 2000 de ani împreună cu ucenicii Săi, ci și acum, în fiecare zi, în viața fiecărui om. Preasfinția Sa a subliniat: “cuvântul viu al Sfintei Scripturi aduce și azi vestea bună, Evanghelia”, și, “ne dăm seama că suntem parte a Sfintei Scripturi iar Isus, același și ieri și astăzi și întotdeauna, este prezent lângă noi așa cum era lângă ucenicii lui”. Mai mult, nu este suficient a asculta despre Isus, ci importantă este întâlnirea cu Domnul Înviat – El pătrunde treptat în felul nostru de a fi, în realitatea pe care o trăim și luminează viața noastră.

Fragmentul evanghelic despre călătoria ucenicilor spre Emaus “este un fel de paradigmă a vieții noastre, un model după care îl primim pe Isus”. Ucenicii se îndepărtau de Ierusalim fiind dezamăgiți, Isus vine lângă ei, dar nu îl recunosc fiindcă “ochii le sunt acoperiți”. El îi ascultă, îi însoțește pe cale, intră în situația lor, apoi le vorbește și “le aprinde inimile”, speranța reînvie în inimile lor încât, la sosirea în Emaus cei doi doresc să îl aibă în casa lor, îl cheamă să rămână cu ei, că “este spre seară și s-a plecat ziua”. În mod asemănător, “atunci avem și noi mai mare nevoie de Dumnezeu, când se face seară în viața noastră, în speranța noastră, în credința noastră, atunci când simțim că soarele apune. Atunci trebuie să îl strigăm și să îl chemăm pe Dumnezeu, să intre în casa noastră”. Domnul intră și acum la noi, ne înflăcărează inima prin citirea Sfintelor Scripturi, se arată nouă la frângerea pâinii de la fiecare Sfântă Liturghie, este prezent în mijlocul nostru cu trup glorificat”.

A continuat: “Isus intră împreună cu cei doi apostoli și stă la cină. Și în acel moment ia pâinea, o frânge, binecuvântează și le-o dă. Și atunci ochii lor se deschid, îl recunosc, dar El dispare. La fel, la fiecare Sfântă Liturghie preotul ia pâinea, o frânge, o binecuvântează și o împarte. Și prin această frângere a pâinii recunoaștem că Isus este cu noi până la sfârșitul veacurilor. Dar, Isus dispare din fața lor.” Motivul este că “nu ne mai putem limita la prezența sensibilă a lui Isus, așa cum o știau ucenicii și, mai înainte, Maria Magdalena, ci suntem deja, în credință, dincolo de ceea ce vedem, de ceea ce atingem, Isus este prezent aici, acum, în sufletul nostru oricând. Și cei doi ucenici de la Emaus se întorc. Este ceea ce se întâmplă și cu noi atunci când îl întâlnim sau când simțim prezența lui Isus Înviat, ne întoarcem din nou înspre Dumnezeu, înspre Ierusalim. Trăim Sărbătoarea Învierii Domnului și tot timpul trebuie să învățăm ceva în plus, bogăția, harurile Învierii trebuie să umple continuu viețile noastre. Drumul nostru înspre Ierusalim continuă până în ultimul moment din această viață de pe acest pământ. Și este important ca tot ceea ce trăim, experimentăm, să împărtășim cu ceilalți.”

Cel mai important mod de a împărtăși este participarea la celebrarea liturgică: “La Sfânta Liturghie și noi reproducem modelul ucenicilor din Emaus: începem prin a citi Sfintele Scripturi care ne înflăcărează inima și apoi frângem pâinea toți împreună. Isus este prezent în mijlocul nostru în mod tainic, pentru că noi suntem chemați să mergem cu credința noastră pentru a-l descoperi. La frângerea pâinii Isus dispare, pentru a înțelege că este tot timpul lângă noi, altfel decât era înainte, dar același Isus. Este un trup glorificat care nu mai e supus condiționărilor spațiului și timpului. Isus poate fi prezent acum și aici și oricând cu fiecare dintre noi și aici este misterul adevăratei Sărbători a Învierii Domnului. Dacă nu intrăm în această logică spirituală, ne bucurăm trei zile și ne întoarcem la viețile noastre. Dar noi suntem chemați să ne bucurăm și să ne întoarcem, nu la viețile noastre, nu la Emaus, ci la Ierusalim.” De aceea, “să reînnoim speranța prin Sfânta Scriptură și mai ales prin frângerea pâinii. Biserica ne invită să participăm la Sfânta Liturghie, nu ca pe o poruncă exterioară, ci pentru că acolo îl regăsim pe Isus”.

PS Claudiu a invitat credincioșii, ca Învierea Domnului să nu fie pentru ei doar o Sărbătoare care durează trei zile și apoi să se întoarcă la “ale lor”, ci o continuă și tot mai profundă întâlnire cu Isus Înviat. Cu suflete pline de harul sărbătorii celei de-a III-a zi de Paști la Mănăstirea din Cluj a Congregației Surorilor Maicii Domnului, credincioșii care au luat parte la celebrare au plecat spre casele lor, nu pentru a se întoarce la “ale lor”, ci pentru a-l duce la ei acasă pe Domnul Înviat pe care l-au primit în suflete – prin participarea la Sfânta Liturghie, prin cântul surorilor, prin cuvântul Ierarhului, prin frumusețea Sanctuarului Arhiepiscopal Major, reflecție a luminii chipului Preasfintei Fecioare.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-1 {border-radius:2px;}Galerie de imagini

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-2 {border-radius:2px;}Video

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}


Preluare de pe eparhiaclujgherla.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul PS Claudiu la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita