Binecuvântarea de către PS Florentin a picturilor Fericiților Episcopi martiri
Binecuvântarea picturilor Fericiților Episcopi martiri și a Fer. Vladimir Ghika, din biserica parohiei Mănăștur 1, Cluj-Napoca.
Îndemn al Episcopului de Cluj-Gherla la rugăciune în pandemie
Duminică, 18 octombrie 2020, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, s-a aflat în mijlocul comunității parohiei Mănăștur 1 din Cluj-Napoca. În cadrul Sfintei Liturghii de la ora 9.30, Preasfinția Sa a binecuvântat picturile Fericiților Episcopi martiri și pe cea a Fericitului Vladimir Ghika realizate de Andrei Câmpan și Eduard Kara și amplasate de jur-împrejurul iconostasului. De asemenea, după primirea Ierarhului de către păstorii acestei parohii, pr. paroh Ovidiu Lăpuște și pr. Mihai Kiss, vicar parohial, s-a făcut binecuvântarea crucii cu Hristos răstignit, care era amplasată în fața bisericii și al cărei lemn a fost reînnoit. Vizita Episcopului eparhial cu ceremonia de binecuvântare era programată în Sărbătoarea Rusaliilor, cu ocazia serbării hramului parohiei clujene, dar, din cauza stării de pandemie a fost necesară o amânare. Celebrarea liturgică s-a desfășurat cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.
Cuvântul de învățătură al Episcopului eparhial a cuprins meditarea evangheliei duminicii – a Învierii fiului văduvei din Nain (Lc 7,11-16) -, precum și prezentarea modelului de trăire al credinței oferit de Martirii și Mărturisitorii Bisericii. Preasfinția Sa a spus: “Printr-o fericită și providențială coincidență, Biserica, astăzi, face pomenirea Sf. Evanghelist Luca iar Sf. Evanghelie de la Luca din această zi este foarte potrivită pentru timpul pe care îl trăim, această pandemie, o întâlnire între moarte și viață, între viață și moarte, dar, atenție, ultimul cuvânt îl are viața, este ceea ce ne învață evanghelia de astăzi. Cu bucurie am venit aici, să vă transmit acest cuvânt pe care Isus ni-l transmite nouă, tuturor, ‘învie, ridică-te, nu ești rânduit spre moarte, ci ești rânduit spre viață!’ Este lecția evangheliei de astăzi, este lecția martirilor pe care, de acum înainte, îi aveți aici ca mijlocitori și vom continua această Liturghie nu numai cu rugăciunea pentru vindecarea bolnavilor, dar și cu rugăciunea închinată Fericiților Episcopi martiri.”
În cadrul celebrării, PS Florentin a mulțumit celor care au făcut posibilă frumoasa realizare a picturilor pe care le-a binecuvântat: “Cine ne ajută să înțelegem că, de fapt, nu trebuie să ne temem de moarte ca trecere? Ne învață ei, această frumoasă ‘Cunună a martirilor și mărturisitorilor Bisericii’ pe care vă felicit că ați pus-o aici. Sunteți prima biserică, prima parohie care are împrejurul iconostasului, adică, în acea zonă spre care se îndreaptă privirile noastre la celebrarea liturgică, ‘Cununa Fericiților Episcopi martiri’ și, cu siguranță, ei vor mijloci pentru voi și vă vor ocroti în continuare. Vă felicit că ați făcut această frumoasă investiție, rentabilă în timp, spun eu, care se va întoarce în multe haruri. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în această acțiune, în primul rând pr. paroh Ovidiu, pr. Mihai, vicar parohial, de asemenea, dumneavoastră, curatorilor, prof. Mihail Abrudean, primul curator, care ați dus tratativele cu iconarii, să facă aceste frumoase imagini. Ele nu trebuie să rămână doar decor, imagini, ci trebuie să devină trăire, credința pe care ei ne-o oferă.”
“Aveți aici imaginile unor oameni care au înțeles că jertfa pentru Hristos este mai presus de viață. Ce este martiriul? O foarte frumoasă definiție ne-o dă un alt sfânt al Bisericii, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea: ‘martiriul este o experiență spirituală a aceluia care a înțeles că jertfa lui Hristos este mai presus de viață’. L-au iubit atât de mult pe Dumnezeu, încât I-au oferit chiar și viața lor, acesta este exemplul pe care ei ni l-au oferit: credința lor, a fost viața lor – cum este și motoul Cardinalului nostru, astăzi Fericitul Arhiereu Iuliu.”
“Să ne amintim de acești Fericiți Episcopi martiri și de toți mărturisitorii atunci când venim aici și vedem că este foarte frumoasă această ‘Cunună a martirilor Bisericii’ care stă deasupra Bisericii noastre: ne ocrotește, dar ne și obligă, ne responsabilizează. Să ne aducem aminte de fiecare dintre ei: Episcopul Vasile Aftenie, auxiliar de București, mort în 1950 la închisoarea Văcărești după torturi bestiale, apoi Episcopul Valeriu Traian Frențiu mort în 1952 la Sighet, Episcopul Ionel Suciu mort în 1953 tot la Sighet, Episcopul Tit Liviu Chinezu, unul dintre episcopii consacrați în timpul arestului la Căldărușani în 1949 și care a murit la Sighet, în ianuarie 1955. Apoi este Episcopul Ioan Bălan care moare în 1959, în domiciliu obligatoriu, la mănăstirea Ciorogârla, departe de comunitatea sa; este Episcopul Alexandru Rusu al Maramureșului care moare în închisoarea din Gherla în 1963, după ce a fost închis de mai multe ori în diferite închisori și aresturi, trecând și prin arest domiciliar și, ultimul, dar nu și cel din urmă, este Cardinalul in pectore Iuliu Hossu care moare, în 1970, fiind în arest domiciliar la Mănăstirea Căldărușani, la spitalul Colentina din București.”
“Alături de aceștia, este și Monseniorul Vladimir Ghika care provenea dintr-o familie ortodoxă: familia nobilă Ghika și care este hirotonit preot, la vârsta de 50 de ani, pentru Dieceza de Paris, de către Arhiepiscopul Parisului. Este preot de rit latin provenit dintr-o familie bizantină, frate al unui mare diplomat și care avea relații foarte bune cu Sfântul Părinte. El este cel care cere să vină în România în timpul persecuției și rămâne aici în timpul persecuției, având un rol extraordinar, așa cum reiese din biografia sa. Moare la Jilava, în condiții extreme, grele și ostenit de ani, în 1954; un monument de cultură, un om extraordinar, cu intuiție extraordinară și care a săvârșit multe miracole deja atestate în viața lui. Iată ce ‘Cunună’ frumoasă a Martirilor aveți aici și, nu întâmplător cuvântul ‘cunună’, pentru că, într-o predică din 1948, atunci când norii negri erau deja asupra Bisericii, Preasfințitul Ionel Suciu, supranumit și ‘Gură de Aur’, pentru că avea predici extraordinare, spunea, la Blaj, sub supravegherea ofițerilor de securitate și a celor care îl urmăreau: ‘Bisericii noastre îi lipsește cununa de spini a lui Hristos, acea cunună a martirilor’. Într-adevăr, acea generație de episcopi a fost arestată in corpore. Toți episcopii care se aflau în sediile lor, în anul 1948 au fost arestați…”
“Luna octombrie este, pentru noi, pentru Biserică, o lună foarte importantă, pentru că la 11 octombrie 1698 se celebra al II-lea Sinod al reafirmării unirii cu Roma, la Alba Iulia, sub Episcopul Atanasie; la 7 octombrie 1754 se deschideau porțile celei mai importante școli publice din zona Transilvaniei, Școlile Blajului, întemeiate de către Episcopul Petru Pavel Aron, care nu făceau diferența de confesiune sau de etnie; și apoi, 28/29 octombrie 1948 este momentul arestării in corpore a tuturor episcopilor Episcopatului nostru greco-catolic. Iată ce providențiale coincidențe cu evenimentul pe care îl celebrăm astăzi, această vizită pastorală și binecuvântarea acestei frumoase ‘Cununi a martirilor’ care rămâne aici pentru dumneavoastră, pentru această parohie, transmițând mesajul vieții: ‘învie, Parohie a Coborârii Spiritului Sfânt!’”
În contextul perioadei dificile pe care o traversează societatea, la încheierea celebrării din biserica Parohiei Mănăștur 1, Episcopul de Cluj-Gherla a îndemnat la rugăciune, “arma Bisericii pentru combaterea acestei pandemii”, a spus: “Este important să nu ne lăsăm purtați de gânduri de disperare, sau descurajare, în fața acestei pandemii: uniți-vă în familii, familia este nucleul fundamental al Bisericii și al societății.”
“În parohie este familia dumneavoastră, veniți și participați activ la viața Bisericii. Aici este Izvorul Vieții. Uniți-vă între voi în familii, discutați între voi și nu uitați: încurajați-vă, pentru că în această societate în care școala este în confuzie, universitățile sunt în confuzie, spitalele sunt în confuzie, rolul familiei este esențial. Aveți un rol esențial dumneavoastră, părinții, bunicii, aveți rolul de a menține verticalitatea în credință a viitorului Bisericii noastre. Dumneavoastră sunteți, în primul rând, un exemplu pentru copiii și nepoții dumneavoastră, dar aveți marea responsabilitate de a crește viitorul acestei societăți. Luați-vă în serios această responsabilitate, nu sunteți singuri, Hristos este cu voi, Măicuța Sfântă ne ajută, ne ajută și Sfinții noștri, Fericiții noștri episcopi martiri (…). Chiar dacă este timpul pandemiei, nu facem acțiuni de masă, dar putem face acțiuni pe nuclee mici, și, vă invit să utilizați rugăciunea pentru bolnavi, faceți-o în fiecare zi, este arma noastră de luptă, este contribuția noastră la această luptă împotriva pandemiei.”
“Dacă suntem întrebați: cu ce contribuie Biserica? Biserica are puterea rugăciunii! Rugați-vă, invit Reuniunea Mariana în mod particular la Rugăciunea Rozariului, pe cât este cu putință complet, în această lună octombrie [nn. luna Rozariului în Biserica Catolică], și, dacă va fi cazul și în luna care urmează. Nu știm ce va fi… dar, suntem în mâinile Domnului. Arma noastră este rugăciunea. Faceți rugăciunea și în familii. Uniți-vă în familii, în jurul Bisericii!” În încheiere, Preasfinția Sa a dorit să își manifeste recunoștința față de acest moment pastoral și a oferit pr. paroh Ovidiu o icoană, drept amintire și ca mulțumire. Și Pr. Ovidiu a mulțumit Preasfinției Sale pentru bucuria de a fi împreună, a mulțumit de asemenea unei familii care a avut o generoasă contribuție pentru realizarea crucii din fața bisericii. Preasfinția Sa a încheiat binecuvântând credincioșii care, întăriți în credință, au plecat la casele lor.
Album foto: aici
Articol preluat de pe eparhiaclujgherla.ro
.fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 a:not(.fusion-button):not(.fusion-builder-module-control):not(.fusion-social-network-icon):not(.fb-icon-element):not(.fusion-countdown-link):not(.fusion-rollover-link):not(.fusion-rollover-gallery):not(.fusion-button-bar):not(.add_to_cart_button):not(.show_details_button):not(.product_type_external):not(.fusion-quick-view):not(.fusion-rollover-title-link):not(.fusion-breadcrumb-link) , .fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 a:not(.fusion-button):not(.fusion-builder-module-control):not(.fusion-social-network-icon):not(.fb-icon-element):not(.fusion-countdown-link):not(.fusion-rollover-link):not(.fusion-rollover-gallery):not(.fusion-button-bar):not(.add_to_cart_button):not(.show_details_button):not(.product_type_external):not(.fusion-quick-view):not(.fusion-rollover-title-link):not(.fusion-breadcrumb-link):before, .fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 a:not(.fusion-button):not(.fusion-builder-module-control):not(.fusion-social-network-icon):not(.fb-icon-element):not(.fusion-countdown-link):not(.fusion-rollover-link):not(.fusion-rollover-gallery):not(.fusion-button-bar):not(.add_to_cart_button):not(.show_details_button):not(.product_type_external):not(.fusion-quick-view):not(.fusion-rollover-title-link):not(.fusion-breadcrumb-link):after {color: #333333;}.fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 a:not(.fusion-button):not(.fusion-builder-module-control):not(.fusion-social-network-icon):not(.fb-icon-element):not(.fusion-countdown-link):not(.fusion-rollover-link):not(.fusion-rollover-gallery):not(.fusion-button-bar):not(.add_to_cart_button):not(.show_details_button):not(.product_type_external):not(.fusion-quick-view):not(.fusion-rollover-title-link):not(.fusion-breadcrumb-link):hover, .fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 a:not(.fusion-button):not(.fusion-builder-module-control):not(.fusion-social-network-icon):not(.fb-icon-element):not(.fusion-countdown-link):not(.fusion-rollover-link):not(.fusion-rollover-gallery):not(.fusion-button-bar):not(.add_to_cart_button):not(.show_details_button):not(.product_type_external):not(.fusion-quick-view):not(.fusion-rollover-title-link):not(.fusion-breadcrumb-link):hover:before, .fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 a:not(.fusion-button):not(.fusion-builder-module-control):not(.fusion-social-network-icon):not(.fb-icon-element):not(.fusion-countdown-link):not(.fusion-rollover-link):not(.fusion-rollover-gallery):not(.fusion-button-bar):not(.add_to_cart_button):not(.show_details_button):not(.product_type_external):not(.fusion-quick-view):not(.fusion-rollover-title-link):not(.fusion-breadcrumb-link):hover:after {color: #c00000;}.fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 .pagination a.inactive:hover, .fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 .fusion-filters .fusion-filter.fusion-active a {border-color: #c00000;}.fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 .pagination .current {border-color: #c00000; background-color: #c00000;}.fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 .fusion-filters .fusion-filter.fusion-active a, .fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 .fusion-date-and-formats .fusion-format-box, .fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 .fusion-popover, .fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 .tooltip-shortcode {color: #c00000;}#main .fusion-fullwidth.fusion-builder-row-4 .post .blog-shortcode-post-title a:hover {color: #c00000;}
Articolul Binecuvântarea de către PS Florentin a picturilor Fericiților Episcopi martiri apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
Source: Biserica Romana Unita