Fără categorie

Deschiderea Anului Centenar al CMD, An „de mulțumire și profundă recunoștință”

Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD) a celebrat marți, 2 febr. 2021, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, deschiderea Anului Centenar al CMD – cel de-al 100-lea an de la fondarea, la Blaj, a Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD).

În 2 februarie este Sărbătoarea împărătească a Întâmpinării Domnului în Templu, supranumită și sărbătoarea luminii, după spusele dreptului Simeon, care îl primește pe Pruncul Isus pe brațele Sale și identifică prin harul Spiritului Sfânt că acel Copilaș este „lumină spre luminarea neamurilor”. Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia și Făgăraș, l-a reprezentat pe Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major, «Capul și Părintele» Bisericii Române Unite la deschiderea Anului Centenar al Congregației Surorilor Maicii Domnului.

Această zi, în care Biserica celebrează și Ziua Mondială a Vieții Consacrate, rămâne ca fiind o „Sărbătoare a luminii”, în care Surorile CMD s-au reunit „pentru a da mărturie, și mai mult, pentru a fi mărturie a lucrării minunate pe care Dumnezeu a împlinit-o în primul secol de existență al CMD”, cum o definea Maica Teodorina Birtoc, Superioara generală a CMD, care după intrarea în procesiune a episcopului, preoților și reprezentantelor surorilor, a deschis în mod oficial Anul Centenar al CMD. În cuvântul de deschidere, Preacuvioasa Maică Teodorina a evocat istoria Congregației întemeiată la Blaj, la data de 2 februarie 1921, de Părintele Mitropolit dr. Vasile Suciu „ca pe o realitate vie”. Încă de la începuturi, misiunea noii familii călugărești a fost aceea „«de-a apropia neamul nostru cât mai mult de Domnul prin credință vie», prin educație și caritate, prin slujirea plină de dragoste a celor mai necăjiți și nevoiași.

După rememorarea, cu recunoștință, a mărturiilor trecutului, în bucuria prezentului trecerii pragului spre un nou centenar, Maica Superioară generală și-a încheiat Cuvântul, exprimând speranța cu care privește spre viitorul CMD, prin angajamentul solemn – asumat în numele surorilor generației prezente care și-a „format și structurat viața de persoane consacrate sub privirile, mărturiile și trăirea virtuoasă a vrednicelor noastre înaintașe”. A spus: „Provocările actuale nu sunt puține, iar chemarea adresată nouă în contextul social și istoric de azi, nu este mai puțin exigentă, dar suntem clădite pe stâncă! Aceasta ne dă curajul de a continua să scriem istorie, în filele Cărții Congregației, prin viețile noastre oferite lui Dumnezeu și slujirii aproapelui!”

A fost invitat în continuare Mons. Marius Cerghizan, Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla, care a dat citire mesajului Sfântului Părinte Papa Francisc, transmis prin intermediul ES Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, mesaj care a venit însoțit și de Binecuvântarea Apostolică a Congregației Surorilor Maicii Domnului: „Sfântul Părinte, Papa Francisc, împreună cu dumneavoastră și cu surorile dumneavoastră, înalță către Dumnezeu un Imn de laudă și mulțumire pentru nenumăratele haruri primite și pentru roadele abundente ale misiunii maturizate deja, încă din 2 februarie 1921, când Mitropolitul Vasile Suciu împreună cu Sora Febronia Mureșanu a fondat Congregația Surorilor Maicii Domnului”.

Sfânta Liturghie de deschidere a Anului Centenar s-a celebrat în continuare de către PS Claudiu Lucian, cu participarea Mons. Marius Cerghizan, a pr. Cristian David, capelan al Mănăstirii Maicii Domnului și a pr. diacon Marius Cîmpean, cancelar eparhial. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Surorilor CMD care, la finalul celebrării, a intonat Imnul Anului Centenar, muzica și versurile acestui Imn fiind compuse de sr. Dominica, dirijoarea corului. Cuvântul de învățătură, rostit de Preasfinția Sa Claudiu Lucian, a exprimat mai întâi, bucuria dea putea fi prezent, reprezentându-l pe Preafericitul Părinte Lucian Card. Mureșan, Arhiepiscopul Major al BRU la acest moment cu totul special din viața CMD și, totodată, a îndreptat un gând de amintire spre PS Florentin, „care trebuia să fie astăzi aici și care s-a reîntors la Casa Tatălui, de aici, însoțit de rugăciunile voastre”.

Preasfinția Sa a oferit exemplul Preasfintei Fecioare Maria, martora Bunei Vestiri, dar și a morții pe Cruce a Fiului său, cea care a „păstrat toate lucrurile frumoase în inima ei” și, mergând „dincolo de ceea ce mintea umană poate înțelege, a putut să rămână statornică în credință, să vadă Învierea, biruința binelui, a luminii asupra puterilor întunericului”. Și, ca semn concret al bucuriei biruinței vieții, Episcopul Claudiu Lucian a proclamat solemn vestea bună a hotărârii PF Părinte Lucian Mureșan, care, cu ocazia Anului Centenar al Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD), a ridicat Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca la rang de Sanctuar Arhiepiscopal Major. Preasfinția Sa a dat citire Decretului Preafericirii Sale, dat la Blaj, la sediul Arhiepiscopului Major, în 26 ianuarie 2021 și care a intrat în vigoare începând cu data de 1 februarie 2021.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. capelan Cristian David a urat „La mulți ani sfinți și binecuvântați Congregației surorilor Maicii Domnului”, a transmis calde mulțumiri Preafericitului Părinte Lucian și totodată, a mulțumit participanților la această zi a bucuriei, precum și tuturor celor care s-au unit în rugăciune prin intermediul transmisiei în direct realizată de Postul Radio Maria și de Postul de televiziune Maria TV. Ca încununare a momentului marii treceri prin «poarta» Jubileului de 100 de ani, Corala Surorilor a intonat solemn Imnul Anului Centenar.

În încheiere, au fost oferite, din partea Congregației, semne de amintire și recunoștință – care au inclus icoana Maicii Domnului, precum și o simbolică medalie omagială „Mitropolit dr. Vasile Suciu, Părintele fondator al Congregației Maicii Domnului” – pentru PS Claudiu, Mons. Marius Cerghizan – cu care au avut o îndelungată colaborare, care continuă și în prezent cu rodnicie, Pr. capelan Cristian David – acela care a însoțit drumul Comunității de la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, încă din anul 2001, precum și Pr. diacon Marius Cîmpean, cancelar episcopal.

Sărbătoarea CMD, pusă sub semnul acestei Lumini și toată atmosfera aniversară a Centenarului, au luminat cu lumina credinței perioada de doliu a Eparhiei de Cluj-Gherla. Păstorul eparhiei, acum trecut la Domnul, PS Florentin Crihălmeanu de pie amintire, a încurajat și a susținut, cu multă bucurie, Conducerea generală a CMD, în toate proiectele derulate pe parcursul anului pregătitor 2020, în vederea bunei organizări a acestui eveniment aniversar, în multiplele sale valențe. PS Florentin a fost animat de dorința vie ca mărturia de credință prin jertfă oferită de surorile CMD – dintru începuturi, de-a lungul celor 100 de ani de istorie până în prezent, dar mai ales, în perioada de persecuție comunistă a BRU, să fie adusă la lumină și făcută cunoscută. Avea convingerea fermă că este un dar de la Dumnezeu care aparține nu doar patrimoniului spiritual al acestei prime Congregații feminine din BRU, ci prin ele, a devenit un tezaur al întregii Biserici Catolice, iar pentru BRU în mod particular.

Emoționant a fost momentul în care Surorile CMD au primit semnul prețuirii Ierarhului de Cluj-Gherla, acum trecut la Domnul, un dar pregătit de Preasfinția sa încă din anul trecut, tocmai pentru acest moment de mare sărbătoare. Mons. Marius Cerghizan a oferit Preacuvioasei Maici Teodorina, Superioara generală a CMD, o frumoasă icoană a Maicii Domnului din partea Preasfințitului Florentin, „care astăzi din cer ne privește și ne dăruiește din nou binecuvântarea sa”.

Album foto: aici

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Deschiderea Anului Centenar al CMD, An „de mulțumire și profundă recunoștință” apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita