Fără categorie

Sfinţirea Bisericii Greco-Catolice „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Anton de Padova” Marca, judeţul Sălaj

Duminică, 16 octombrie 2022 în localitatea Marca din judeţul Sălaj a avut loc sfinţirea noii Biserici Greco-Catolice cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Anton de Padova” din  comuna Marca, judeţul Sălaj. Liturghia a început la ora 10:30 şi a fost celebrată de Preasfinția Sa, dr. Virgil Bercea, episcopul locului, însoțit de alți doi ierarhi, Preasfinția Sa, Vasile Bizău, episcop de Maramureș și Preasfinția Sa, Ioan Călin Bot, episcop auxiliar de Lugoj, părintele vicar general, Mihai Vătămănelu, părintele vicar cu preoții, Antoniu Chifor și părintele vicar cu familiile, Mihai Tegzeș, însoțiți de un sobor de 40 de preoţi, fiind prezenţi un număr impresionant de credincioşi greco-catolici, la care s-au adăugat credincioșii ortodocși din localitate însoțiți de preotul paroh, Ioan Iacob, părintele romano-catolic, Anton Merceac, și nu în cele din urmă comunitatea baptistă împreună cu pastorul Remus Burcă.

O notă de frumusețe și solemnitate a constituit-o prezența corului teologilor „Bunavestire” de la Seminarul Teologic din Oradea care a animat Sfânta Liturghie, sub bagheta dirijorului dr. Radu Mureșan.

Totul a început cu procesiunea de întâmpinare a Ierarhilor, până la poalele dealului pe care este construită noua biserică, cu crucea procesuală, un mare număr de ministranți, copii din parohiile protopopiatului Șimleu Silvaniei, îmveșmântați în dalmațici de diaconași și purtând torțe și prapori, la care s-au adăugat fetele în straie populare care au dus icoana Fericiților Episcopi Martiri ai Bisericii Greco-Catolice, flori, celor trei ierarhi, și pâinea și sarea ca semn al dragostei, bunătății și omeniei.

N-au lipsit nici autoritățile locale și județene, fiind reprezentate la cel mai înalt nivel de domnul Dinu Iancu Sălăjeanu, Președintele Consiliului Județean Sălaj și de domnul Ioan Șumălan, primarul comunei Marca.

Era mult așteptată prezența Excelenței Sale, Monsignor Miguel Maurì Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, dar datorită unor obligații de ultimă oră a trebuit să revoce prezența, trimițând doar un frumos cuvânt de învătătură, de mulțumire și de reverență pentru jertfa și munca credincioșilor din această mică comunitate și a tuturor celor care s-au implicat, fiecare după putința sa în realizarea acestui sfânt deziderat.

Preasfinția Sa, dr. Virgil Bercea, în omelia Sa, după ce i-a felicitat pe cei implicați direct în acest proiect, de la preot, curatori, credincioși, autorități locale, binefăcători și participanți ca fiind pământul cel bun, cu trimitere la evanghelia zilei, aceea a semănătorului, a făcut referire și la meleagurile sălăjene ca un tărâm care a dat țării atâția oameni de seamă, precum Simion Bărnuțiu, Iuliu Maniu, Teofil Bălibanu, Corneliu Coposu și mulți alții. N-a ezitat să sublinieze bucuria prezenței preoților și comnităților de alte culte din localitate.

Cuvântările și mulțumirile finale, însoțite de oferirea crucii pectorale, vrednicului preot paroh, Ionel Costaș, cât și diplome de recunoștință și onoruri aduse domnului arhitect Eugen Vereș, constructorului Florian Costaș și curatorilor pentru extraordinara ctitorire, au fost momentele care au încheiat celebrarea de sfințire.

Comunitatea tânără a parohiei greco-catolice din Marca o oferit cu generozitate o agapă fraternă credincioşilor prezenţi cu care s-a încheiat evenimentul.

Pr. Nicolae Bodea


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Sfinţirea Bisericii Greco-Catolice „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Anton de Padova” Marca, judeţul Sălaj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita