Fără categorie

Ziua Mondială a Bolnavului 2023 şi a Personalului Sanitar la Lugoj

A devenit o tradiţie de mai mulţi ani ca în fiecare an la 11 februarie, „Ziua Mondială a Bolnavului şi a Personalului Sanitar” să fie sărbătorită în mod solemn la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj. Acest eveniment a fost instituit de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în anul 1992 și celebrat pentru prima dată în anul 1993 la Lourdes, Franța. Ziua Mondială a Bolnavului şi a Personalului Sanitar se sărbătorește în întreaga lume catolică anual la 11 februarie și aniversează prima apariție a Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes.

La Catedrala din Lugoj, programul liturgic a început cu Rânduiala Vecerniei, de la ora 16.30. A urmat Sfânta Liturghie arhierească, pontificată de Preasfinţia Sa Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj. Au concelebrat: PS Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj, Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, pr. Inocenţiu Lung, Protopop de Lugoj şi paroh la Coştei şi Valea Lungă, Pr. Prot. On Ioan Pop, parohul catedralei, Pr. Iulian Hasciar, paroh la Scăiuş, pr. Olariu Cristian, paroh la Balinţ şi Narcis Ardelean, paroh la Şanoviţa. Răspunsurile au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de Prof. Olimpia Drăgan.

Preasfinţitul Ioan, în deschiderea Cuvântului său, a arătat scopul pentru care sărbătorim această zi, faptul că Biserica Catolică răspândită pe toată planeta este atentă la bolnavi. „Rugăciunea și sacramentul euharistiei – specific bolnavilor fiind sfântul Maslu – celebrat azi îl aduce, face spațiu Mântuitorului Isus în cele ce le trăim, în boala, suferința și neputința noastră. Prin cuminecare, Preacuratul Său Sânge dătător de Viață veșnică, se amestecă cu sângele nostru, uneori bolnav spre-al însănătoși”, a spus episcopul.

„Bolile noastre, atât trupeşti cât şi cele sufleteşti”, a continuat ierarhul, „pot atinge toate dimensiunile din care suntem făcuți: corp, suflet și spirit. Corpul, psihicul și spiritul prin care suntem legați de Creator, până și relația noastră cu Dumnezeu se poate îmbolnăvi, dar și însănătoși”.

Următorul punct spre reflecţie a fost pe marginea temei propuse de Papa Francisc pentru această XXXI-a Zi Mondială a Bolnavului, textul evanghelic al pildei Samarineanului milostiv, (Lc. 10) Episcopul a prezentat câteva elemente a lui … „a purta de grijă”.

Primul element este privirea. Samarineanul îl ”consultă” cu privirea pe omul rănit, poate gândindu-se că ar fi putut fi el în locul lui. Bolnavul, în acest caz cel rănit trebuie privit atent, astfel putem înțelege care e nevoia lui precisă și cum îl putem ajuta.

Samarineanul face doar o scurtă oprire din drumul lui, dar una care îl face să rămână amintit în Evanghelie pentru totdeauna. El samarineanul, străinul îl lasă pe cel rănit în grija celor care se ocupă cu asta; dar e generos și îi plătește zilele de spitalizare. Cu sau fără acei doi dinari samarineanul nici nu sărăcea nici nu se îmbogățea. Oferindu-i a salvat o viață, a redat un zâmbet, poate a salvat viețile fiilor, familiei acelui om.

„Putem învăța din această pildă că dacă oamenii nu lucrează în echipă, dacă nu se instaurează un mod de a gândi și proceda comunitar e mai dificil sau imposibil să facem binele, să ne facem bine unii altora” – a concluzionat Preasfinţitul Ioan.

După celebrarea Sfintei Liturghii, s-au rostit rugăciuni în cinstea Preacuratei Fecioare Maria şi rugăciuni pentru cei bolnavi, apoi credincioşii au fost stropiţi cu apă sfinţită.

În încheierea programului a avut loc o procesiune solemnă în jurul Catedralei cu Statuia Sfintei Fecioare Maria.

Raimondo-Mario Rupp

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Ziua Mondială a Bolnavului 2023 şi a Personalului Sanitar la Lugoj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita