Fără categorie

ȘIRUL RUGĂCIUNILOR PENTRU UNITATE S-A ÎNCHEIAT ÎN CATEDRALA GRECO-CATOLICĂ

,,Faceţi binele; căutaţi dreptatea” (Iasia, 1:17)

,,Este foarte important să stăm împreună cu Domnul, El ajută să dispară orice teamă dintre noi”
,,Nu este un sincretism această rugăciune”

,,Nu trebuie să fii un tânăr bogat (asemeni celui menţionat în evanghelie) pentru a face cuiva ziua mai bună, pentru a-i ușura povara vieții de zi cu zi”

,,Ascultăm pe cineva fără să judecăm, suntem alături de cineva fără acea binecunoscută atitudine de superioritate şi deja am devenit discipolii lui Isus, deja am început să construim împărăția lui Dumnezeu pe măsura posibilităților noastre”

,,Și tu poți fi tânărul bogat în dragoste, în generozitate, cu diferența că nu te îndepărtezi mâhnit sau cu tristețe de Isus, ci vei fi discipolul său în vorbă și în faptă”

,,Maica Tereza spunea: Nu contează cât dăruiești, ci cât de multă dragoste pui în ceea ce dăruiești”

Preasfinţitul Virgil Bercea i-a întâmpinat călduros pe oaspeţii din cea de-a opta seară de rugăciuni comune, cea care marchează în Oradea încheierea Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor: ,,Din mila Domnului astăzi încheiem Octava de Rugăciune şi de o săptămână facem acest periplu pe la diverse biserici şi comunităţi din Oradea. Acum mulţi ani am început să ne rugăm în această săptămână şi, fraţilor, cred că sunteţi de acord că am stabilit o legătură sinceră, care a trecut de foarte multe bariere, ne întâlnim cu prieteni adevăraţi, cu fraţi, ca să ne rugăm după tradiţia fiecăruia, în conformitate cu ceea ce Octava presupune, iar apoi când ne întâlnim pe stradă ne uităm cu seninătate şi bucurie unul la celălalt.

Nu este un sincretism această rugăciune. Vă mulţumesc că aţi făcut un efort de a veni în mai multe locuri, să ne rugăm cu inimă deschisă. Am observat cât de multă atenţie aţi acordat acestor întâlniri. Este foarte important să stăm împreună cu Domnul, El ajută să dispară orice teamă dintre noi.”

Predica din această seară de rugăciune a fost în grija Bisericii Unitariene, cuvântul de înţelepciune fiind pregătit de către Părintele paroh Kardos József, pornind de la întâmplarea tânărului bogat din Evanghelia după Marcu (10,17-22), preocupat să afle care ar fi cea mai importantă poruncă în viziunea lui Isus, care i-a şi avertizat pe oameni ,,să se ferească de orice lăcomie, pentru că viața omului nu depinde de mărimea bogăției”. Tocmai în această lumină, Părintele Kardos József explică de ce ,,nu trebuie să fii un tânăr bogat pentru a face cuiva ziua mai bună”, fiindcă ,,cele mai frumoase lucruri din viaţa omului sunt gratuite”.

,,Poate că unii au fost surprinși de întrebarea tânărului. De ce te preocupă astfel de lucruri când ești tânăr, sănătos și înstărit? La vârsta ta ar trebui să te preocupe alte lucruri, să te bucuri de viață, să trăiești viața pe care ți-o dorești, să te bucuri de averea dobândită.
Poate că am putea pune problema și altfel: cum poate trăi un creştin în mod autentic și corect în viața de zi cu zi? Ce valori ar trebui să alegem și să îmbrățișăm pentru a beneficia de bunăvoința și binecuvântarea lui Dumnezeu? Isus menționează cele Zece Porunci, țintind acele prevederi care reglementează viața socială. Se pare că aceste porunci, aparent banale, dar de fapt extrem de dificile, au fost respectate în totalitate de acest tânăr. Poate că acest lucru ar trebui să ne conducă la un exercițiu de autocunoaștere şi sinceritate, dragi frați și surori. Oare noi astăzi am putea spune în biserică cu mâna pe inimă că întotdeauna am respectat cu sfințenie, la virgulă, cele ZECE PORUNCI, că nu am greșit niciodată în această privință? Sincere felicitări pentru cine a reușit toată viața acest lucru! Adevărul este că omul pune deoparte de prea multe ori ceea ce Dumnezeu îi cere în aceste porunci. Toți suntem oameni și fiecărei persoane i se întâmplă, din când în când, ca propria-i slăbiciune să o copleșească. Poate că din acest motiv ne este teamă să ne privim în oglinda conștiinței noastre, fiindcă atunci ne dăm seama că noi toți avem loc de îmbunătățiri, de schimbări în viața noastră, în atitudinile noastre, în comportamentul nostru.

Ascultând dialogul dintre Isus și tânărul din pasajul biblic pe care l-am citit astăzi, avem sentimentul că tânărul se aștepta ca Isus să-i recunoască meritele, să-l ofere drept exemplu pentru ceilalți oameni sau să-i dea un răspuns liniștitor privind viața veșnică după care tânjea. Dar, în schimb, Isus încerca să-l conducă pe calea milei, a generozității și a dragostei concretizate în fapte bune, iar acest tânăr nu a putut trece peste propria lui slăbiciune, care a fost zgârcenia lui. O întâlnire care, din păcate, nu a adus o schimbare în viața tânărului, a fost o oportunitate ratată de a se apropia de Dumnezeu, de a deveni un promotor al Împărăției lui Dumnezeu.

Dragi Frați și Surori! Ascultând povestea tânărului bogat, și noi ar trebui să reflectăm la modul în care suntem alături de Isus, în ce măsură facem ceea ce El așteaptă de la fiecare creștin pentru Împărăția lui Dumnezeu: să fim în slujba lui Dumnezeu prin viața și faptele noastre. Să NU fim preocupați doar de ceea ce este în beneficiul nostru, să NU facem sacrificii doar pentru ceea ce este în interesul nostru, ci să facem ceva de folos, în funcție de posibilitățile noastre, în beneficiul persoanelor care vor experimenta binecuvântarea și bunăvoinţa lui Dumnezeu prin noi.
Maica Tereza spunea: Nu putem face lucruri mari pe acest Pământ. Putem face numai lucruri mici, cu multă dragoste.

Dragi Frați și Surori! Chiar și atunci când nu cunoaștem cealaltă persoană, îi putem oferi multe, nemaivorbind dacă o cunoaștem. Doar prin simpla ascultare, o putem face să simtă că este importantă și ea. Ascultăm, punem câteva întrebări bine intenționate, împărtășim câteva gânduri pline de bunăvoință și speranță, oferim câteva sfaturi bune, dacă este nevoie. Uneori, puțină grijă, puțină atenție, un cuvânt de încurajare sau de înțelegere poate fi de mare ajutor. Nu trebuie să fii un tânăr bogat pentru a face cuiva ziua mai bună, pentru a-i ușura povara vieții de zi cu zi. Ascultăm pe cineva, problemele cuiva fără să judecăm, suntem alături de cineva fără acea binecunoscută atitudine de superioritate, şi deja am devenit discipolii lui Isus, deja am început să construim împărăția lui Dumnezeu pe măsura posibilităților noastre.
Tot maica Tereza spunea: Nu contează cât dăruiești, ci cât de multă dragoste pui în ceea ce dăruiești.
Cele mai frumoase lucruri în viață sunt gratuite: să oferi un zâmbet, o îmbrățișare, o încurajare, o îndrumare ascultându-l pe cel care are nevoie, grija reală, prietenia adevărată, înţelegerea faţă de defectele şi slăbiciunile celorlalţi, grija şi dragostea reală față de semeni nu te costă nimic nu fiindcă ar fi ieftine sau lipsite de valoare, ci pentru că sunt de nepreţuit, fiindcă nu pot fi cumpărate cu bani, înseamnă să fim binecuvântarea lui Dumnezeu.
Și tu poți fi tânărul bogat în dragoste, în generozitate, cu diferența că nu te îndepărtezi mâhnit sau cu tristețe de Isus, ci vei fi discipolul său în vorbă și în faptă. Împărtășind bogățiile și binecuvântările lui Dumnezeu vei avea și tu o viață mai bogată, mai binecuvântată. Amin.”

În această perioadă, precum cultele creştine din întreaga lume, au fost alături în rugăciune Biserica Romano-Catolică, Biserica Unitariană, Biserica Evanghelică-Lutherană, Biserica Ortodoxă, Biserica Penticostală, Comunitatea Evreilor Mesianici, Biserica Reformată şi Biserica Greco-Catolică, care, în această ordine, au fost gazde primitoare.
Rugăciunea Comună nu s-a încheiat înainte ca reprezentanții cultelor și comunităților participante să adreseze, fiecare, câte un gând celor prezenţi.
Atmosfera de rugăciune a fost îmbogăţită de Corul Seminarului Teologic Greco-Catolic condus de Maestrul Radu Mureșan, cărora le mulţumim şi pe această cale.

În încheiere, Preasfinţitul Virgil Bercea a încurajat cultele participante să continue colaborarea de-a lungul anului, comunicând tuturor evenimentele pe care fiecare le organizează.
Mulţumim Părintelui Paroh Ovidiu Duma pentru străduinţa din fiecare an, pentru bunăvoinţă şi ospitalitate, mulţumim tuturor celor care au fost aprope cu gândul şi cu sufletul de-a lungul acestei ocazii de rugăciune comună, mulţumim tuturor cultelor, tuturor gazdelor pentru implicarea, strădania şi prietenia pe care au oferit-o celor care le-au trecut pragul.

Nu în ultimul rând, cu toţii ne bucurăm să-i mulţumim Ipod. Eugen Ivuț, Secretar episcopal, care cu discreţia şi cu modestia caracteristică a fost alături pe tot parcursul Octavei, pentru a o documenta, pentru a imortaliza cu deosebit simţ artistic sute de imagini care ne vor ajuta pe toţi, pe parcursul timpului, să rememorăm toate aceste momente de har şi comuniune.

În ziua de joi, 26 ianuarie 2023, la Palatul Episcopal Romano-Catolic va avea loc o conferinţă de presă cu ocazia deschiderii Cutiei Albe. Colecta Comună din acest an, aflată la cea de-a şasea ediție şi care vizează victimele războiului din Ucraina, este un proiect care în acest an se află în grija Bisericii Romano-Catolice.

Cei care doresc să vizioneze pagina Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor în Oradea au la îndemână această adresă on-line:
https://www.facebook.com/unitatea.crestinilor.oradea/

Laura Ologu
Biroul Pastoral


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul ȘIRUL RUGĂCIUNILOR PENTRU UNITATE S-A ÎNCHEIAT ÎN CATEDRALA GRECO-CATOLICĂ apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita