Fără categorie

ŞIRUL RUGĂCIUNILOR PENTRU UNITATE A ÎNCEPUT ÎN BISERICA ROMANO-CATOLICĂ

,,Să fim tot mai sensibili la inspiraţiile Spiritului Sfânt, să ne dea Dumnezeu harurile şi darurile Sale, încât acolo unde trăim fiecare să fim instrumente ale păcii”.

,,Doar pornind de la El, bunătatea şi dreptatea vor veni din sufletul nostru, acestea fiind roade spirituale şi daruri de la Dumnezeu”.

,,Doamne, ajută-ne să ne oprim un moment pe drumul vieţii noastre şi să facem binele”.

Preasfinţitul László Böcskei i-a întâmpinat cu bucurie pe oaspeţi, în prima seară a evenimentului, amintind faptul că biserica gazdă Sfântul Ladislau, din centrul oraşului, tocmai a împlinit în această lună 300 de ani de când ajută la întâlnirea omului cu Dumnezeu prin intermediul serviciului divin.

Pe de altă parte, în anul 1964 credincioşi din Oradea, indiferent de limbă ori confesiune, au format un zid viu pentru a apăra acest locaş de cult, împiedicând utilajele care se apropiau în scopul de a demola biserica de lângă Primărie. Acei oameni au dus mai departe învăţămintele primite de la înaintaşi, într-un spirit ecumenic, gestul dovedind statornicia lor în credinţă.

,,Văd în această aniversare un prilej de încurajare a reuşitei, fiindcă înaintaşii noştri numai în lumina credinţei au făcut-o. La fel şi noi, să clădim unitatea între noi, să nu ezităm să ne apropiem unii de alţii, încât principiile creştine să modeleze viaţa noastră şi a societăţii.”

Opt culte şi comunităţi creştine din oraşul nostru se vor ruga împreună în această perioadă, respectiv Biserica Greco-Catolică, Biserica Romano-Catolică, Biserica Ortodoxă, Biserica Reformată, Biserica Penticostală, Biserica Evanghelică-Lutherană, Biserica Unitariană şi Comunitatea Evreilor Mesianici.

Predica din această seară de rugăciune a fost în grija Bisericii Reformate, fiind rostită de către Preasfinţitul János Szabolcs Bogdán. Pornind de la realităţile vieţii religioase din perioada profetului Isaia şi de la tema aleasă în 2023 pentru ,,Săptămâna Universală de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor”: ,,Faceţi binele; căutaţi dreptatea!” (Isaia, 1:17), când relaţia omului cu Dumnezeu era mai mult formală, goală de conţinut, concentrată pe ofrandele și sacrificiile Templului, Preasfinţitul a explicat cum, prin intermediul profetului, Dumnezeu a avertizat că nu se mulţumeşte cu practicarea unor obiceiuri de rutină, ci are nevoie de inimile oamenilor, arătând şi cum ,,Omul nu poate să fie bun prin el însuşi, bunătatea omului fiind foarte relativă, realitate valabilă şi în domeniul justiţiei; Isus a spus: Nimeni nu este bun în afară de Dumnezeu iar legat de dreptate: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”. ,,Să încercăm să-i aducem în faţa lui Dumnezeu pe cei ce nu Îi sunt aproape, încât să fie vindecată lumea noastră bolnavă de păcatele umane”.

A fost amintit şi proiectul Colectei Comune, care în 2023 va fi gestionat de către Biserica Romano-Catolică. Fondurile adunate vor sprijini activitățile Asociației Sfântul Vincențiu de Paul, aceasta ajutând victimele războiului din Ucraina. Asociaţia își are sediul în Oradea, la Parohia Romano-Catolică Sf. Ecaterina. De la izbucnirea războiului din Ucraina, Asociația Sfântul Vincențiu de Paul a livrat pachete cu alimente și produse de igienă în Ucraina, exprimând solidaritatea şi frăţietatea, dând sens iubirii creştine.

Biserica Greco-Catolică a fost reprezentată de către Preasfințitul Virgil Bercea, însoţit de preoţi şi credincioşi ai Bisericii.

În această seară Rugăciunea pentru Unitate va continua în Biserica Unitariană, situată pe strada Nicolae Jiga nr.72, începând cu ora 18:00.

Cei care doresc să vizioneze desfăşurarea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor în Oradea au la îndemână această adresă on-line:
https://www.facebook.com/unitatea.crestinilor.oradea/

Laura Ologu
Biroul Pastoral


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul ŞIRUL RUGĂCIUNILOR PENTRU UNITATE A ÎNCEPUT ÎN BISERICA ROMANO-CATOLICĂ apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita