Fără categorie

Instalarea noului protopop de Lugoj

În Duminica după Botezul Domnului, la 8 ianuarie 2023, a avut loc în catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj, în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti, instalarea festivă a noului Protopop de Lugoj: rvs. pr. ic. stavr. Inocenţiu Lung.

La Sfânta Liturghie, alături de Preasfinţitul Alexandru, Episcop eparhial de Lugoj şi Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj au concelebat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, mons. dr. Gabriel Buboi, Rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” Roma, pr. dr. Marius-Petru Pop, consilier şi secretar eparhial, pr. prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei, pr. Inocenţiu Lung, Protopop de Lugoj şi Consilier Eparhial, pr. Teodor Baba, Protopop emerit al Lugojului, pr. ieromonah Atanasie, stareţul mănăstirii „Preasfânta Treime” Giroc, pr. Răzvan Oprişa, Protopop de Timişoara, alături de un sobor de 9 preoţi din Protopopiatul de Lugoj. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al Catedralei, dirijat de prof. Olimpia Drăgan.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Alexandru l-a prezentat pe noul Protopop de Lugoj.

„Părintele Inocenţiu pe lângă activitatea pastorală ca preot la Coştei şi Valea Lungă” a spus PS Alexandru, „va conduce şi partea de Protopopiat a Lugojului”. A adus mulţumiri deosebite părintelui protopop emerit, Teodor Baba şi familiei dânsului care s-a implicat într-un mod foarte frumos în Viaţa Bisericii prin reactivarea mai multor parohii din teritoriul Protopopiatului de Lugoj.

În continuare, pr. dr. Marius-Petru Pop a dat citire Decretelor 850 şi 851 emise de Episcopul eparhial, prin care rvs. Pr. Inocenţiu Lung a primit numirea de Protopop al Lugojului şi Consilier Eparhial.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfinţitul Alexandru a ţinut un Cuvânt de învățătură pe tema Evangheliei Duminicii – începutul activităţii publice a lui Isus Cristos. „Iubiţi credincioşi”, a spus episcopul „acest început al învăţăturii pe care Isus Cristos o face, coincide pentru noi cu ziua de astăzi când este un început a unei activităţi a părintelui nostru protopop de Lugoj, a părintelui Inocenţiu”.

PS Alexandru a salutat prezenţa d-lui Petru Carebia, primarul Comunei Coştei. De-asemenea a salutat prezenţa credincioşilor din parohiile Coştei şi Valea Lungă.

În continuare Părintele Protopop Inocenţiu a ţinut un cuvânt în care a subliniat două dimensiuni ale misiunii încredinţate: cea spirituală şi cea socială, umană, civilă. În planul spiritual a făcut o frumoasă analogie cu figura Sfântului Iosif, tatăl purtător de grijă a lui Isus, subliniind cum acesta s-a îngrijit de Sfânta Familie, discret şi eficient „cu multă încredere în prezența lui Dumnezeu în viaţa lui şi cu multă credinţă”.

În continuare, pr. Inocenţiu a adresat mulţumiri: în primul rând ierarhiei care a considerat de cuviinţă să-i acorde încrederea acestei misiuni. A mulţumit confraţilor preoţi pentru viaţa frumoasă de până acum şi pentru sprijinul din viitor. A mulţumit pr. Teodor Baba „Înaintemergător” şi la Coştei şi la Protopopiatul de Lugoj. A mulţumit credincioşilor din parohiile Coştei şi Valea Lungă care au fost mereu înţelegători; a mulţumit credincioşilor de acum din Lugoj şi din celelalte parohii ale Protopopiatului. A mulţumit corului „Reînvierea” pentru frumuseţea celebrării de astăzi şi a tuturor celorlalte celebrări de acum înainte. Nu în ultimul rând a mulţumit familiei, părinţilor, rudelor, soţiei şi copiilor.

Părintele Protopop emerit Teodor Baba a adresat un cuvânt cu această ocazie, îndemnându-l pe noul protopop de Lugoj să fie un ascultător de ierarhia Bisericii, împreună-lucrător cu fraţii preoţi cu care este coleg, să-şi aplece urechea la dorinţele/doleanţele credincioşilor şi astfel să întărească Biserica şi să mărească pe Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Sfântul Spirit, Treimea cea de o fiinţă şi nedespărţită. „Întru mulţi şi fericiţi ani Părinte Protopop, şi felicitări!” a încheiat pr. Teodor.

* * *

Părintele Ioncenţiu Lung s-a născut la 13 septembrie 1973 în oraşul Luduş judeţul Mureş. Între anii 1992-1996 urmat cursurile Instititului Teologic din Blaj, pe care l-a absolvit obţinând Licenţa în Teologie.

În perioada 1996-2002 a obţinut o bursă de studii la Roma. Prima specializare pe care a urmat-o a fost în Teologie Liturgică la Ateneul Pontifical Sant’Anselmo, apoi a urmat un Master în Ştiinţe Ecleziastice Orientale – la Institutul Pontifical Oriental.

La 17 octombrie 2002 prin cerere de transfer, a fost încardinat din Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş în Eparhia de Lugoj.

A fost hirotonit preot la 21 noiembrie 2002 de către Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. În acelaşi an a primit numire de paroh în parohia „Sf. Gheorghe” din Coştei iar în anul 2007 este numit administrator parohial şi în parohia „Naşterea Maicii Domnului” din Valea Lungă.

La 29 aprilie 2012 PS Alexandru i-a conferit Crucea Pectorală – distincţie conferită ca recunoştină pentru activitatea pastorală desfăşurată în cei zece ani de preoţie în parohiile Coştei şi Valea Lungă.

În anul 2019 a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, specializarea Tehnică dentară. Este căsătorit şi are doi copii. Soţia părintelui a absolvit facultatea de Ingineria Sistemelor de Productie din cadrul Politehnicii Timisoara şi a urmat apoi o specializare în Teologie Catehetică la Universitatea Pontificală „Urbaniana” din Roma.

Părintele Inocenţiu provine dintr-o familie cu tradiţie preoţească dintre care amintim pe: fratele său Lung Ionel Adrian, este Preot în Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş, actualmente Protopop de Reghin, Gheorgheni şi Teaca.

De-asemenea unul dintre cumnaţi: mons Gabriel Buboi, este Rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno, Roma, iar pr. Eugen Damian este paroh al bisericii „Preasfânta Treime” din Hunedoara şi administrator parohial la Călan.

Raimondo-Mario Rupp

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Instalarea noului protopop de Lugoj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita