Fără categorie

Scrisoarea Cardinalului Lucian Mureșan la trecerea la Domnul a Papei emerit Benedict al XVI-lea

La trecerea la cele veșnice a Papei emerit Benedict al XVI-lea, Preafericitul Părinte Card. Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și Președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, i-a trimis o scrisoare Sfântului Părinte Papa Francisc în care exprimă comuniunea de rugăciune din partea Bisericii Catolice de ambele rituri din România.

Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice amintește cuvintele Papei Benedict rostite în limba română pe data de 20 februarie 2012, cu ocazia audienței acordate în Aula Paul al VI-lea din Vatican noilor Cardinali şi tuturor pelerinilor provenind din întreaga lume. Cu acest prilej, Papa emerit a afirmat: „Salut cu bucurie pe Preafericirea Sa Lucian Mureşan şi pe voi toţi, credincioşi din România, care aţi dorit să vă strângeţi în jurul iubitului vostru Păstor, pe care l-am creat cardinal. Împreună cu voi salut întregul popor român şi Patria voastră, legată acum şi mai mult de Scaunul Sfântului Petru! Binecuvântarea mea să vă susţină mereu”.

În scrisoarea trimisă pe data de 31 decembrie 2022 Sfântului Părinte Papa Francisc, Cardinalul Lucian îi cere Domnului, prin mijlocirea Maicii Preacurate și a tuturor sfinților din ținuturile românești, odihna cea veșnică pentru Pontiful trecut la cele veșnice:

„Îți mulțumim Doamne pentru darul vieții sale.

Îți mulțumim pentru slujirea sa și pentru fidelitatea sa”.

Amintim că la 16 decembrie 2005, prin Bula Ad totius Dominici gregis, Papa Benedict al XVI-lea a ridicat Biserica Greco-Catolică Română la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, iar pe Preafericitul Părinte Card. Lucian Mureșan la demnitatea de Arhiepiscop Major al acestei Biserici.

Totodată, Papa emerit, primindu-i pe data de 12 februarie 2010 pe episcopii catolici din România în vizită ad limina la Vatican, a afirmat: „salut comunităţile creştine din România şi din Republica Moldova, atât de greu încercate în trecut, şi aduc omagiu acelor Episcopi şi nenumăraţi preoţi, călugări, călugăriţe şi credincioşi care, în timpul persecuţiei, au dovedit un ataşament neclintit faţă de Cristos şi faţă de Biserica sa şi au păstrat intactă credinţa lor”.

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 

Articolul Scrisoarea Cardinalului Lucian Mureșan la trecerea la Domnul a Papei emerit Benedict al XVI-lea apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita