Fără categorie

Vizită pastorală a PS Alexandru Mesian și a PS Ioan Călin Bot în parohia Arad-Micălaca

Este cunoscut faptul că de aproape 15 ani, există o tradiție pentru Eparhia de Lugoj, ca Episcopul eparhial să efectueze vizite pastorale anuale în marile centre şi capitale de judeţe ale eparhiei: Deva, Reşiţa, Timişoara şi Arad, cu ocazia marilor sărbători. În fiecare a doua zi de Crăciun, episcopul vizitează una din bisericile aflate în Arad, unde la ora actuală sunt mai multe parohii.

Astfel, în a doua zi de Crăciun, la 26 decembrie 2022, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj s-a aflat în vizită pastorală la Arad în parohia „Sfântul Anton de Padova” din cartierul Micălaca. Vizita pastorală a fost efectuată împreună cu Preasfinţia Sa Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj. Preasfinţiile Lor au fost însoţiti de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj.

La eveniment, alături de credincioșii parohiei au participat și credincioși din celelalte parohii arădene: capela „Bunavestire”, parohia „Nașterea Maicii Domnului” și parohia Arad-Șega „Sf. Petru și Pavel”. La sosire, cei doi ierarhi au fost întâmpinați cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad, de parohul locului pr. Bodea Romeo, precum și de alți preoți.

Programul a început cu rugăciunea Sfântului Rozar, apoi a urmat Sfânta Liturghie Arhierească. Alături de Preasfinţiile Lor Alexandru şi Ioan au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general, pr. Radu Vorindan, Protopopul Aradului, pr. Teodor Baba, Protopop emerit al Lugojului, pr. Romeo Bodea, parohul locului, pr. Ovidiu Crişan, administrator parohial la Capela „Bunavestire” din Arad și pr. Tarce Marcel, paroh la Cruceni. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de credincioşi din corurile parohiei Arad-Centru şi Arad-Micălaca.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniţi toţi preoţii trecuţi la cele veşnice care au slujit de-a lungul vemii în parohiile oraşului Arad.

În cuvântul său, Preasfinţitul Alexandru a amintit câteva repere legate de această nouă biserică de care s-a ocupat rvs. Pr. Nistor Chişbora, de pie memorie, fost Protopop al Aradului. „Este pentru noi o mare bucurie ca la această Sfântă Liturghie să fim prezenţi doi episcopi ai eparhiei Lugojului” a spus PS Alexandru.

În continuare, tema prezentată a fost legată de Evanghelia zilei: închinarea magilor şi fuga în Egipt. „După o Noapte Sfântă de Crăciun” a spus Preasfinţia Sa, „cu cântece de îngeri şi păstori şi adorația magilor, a urmat o altă noapte de groază: Fuga în Egipt”.

Episcopul a scos în evidenţă condiţiile foarte modeste în care Isus Cristos a venit în lume, după planul lui Dumnezeu. „Nu a venit într-un mod triumfal, ci a venit ca un om care să aducă jertfa, să aducă mântuirea şi împăcarea Omului cu Dumnezeu, împăcare în care omenirea se găsea încă de la căderea strămoşilor noştri”, a spus PS Alexandru.

În partea a doua a predicii, ierarhul a dat citire câtorva puncte din pastorala Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

În încheierea cuvântului său, Preasfințitul Alexandru a spus „Sărbătoarea Crăciunului să o considerăm unul din cele mai mari haruri pe care Dumnezeu ni le-a dat nouă, a dăruit omenirii cel mai mare cadou, pe Fiul Său unul născut”. Totodată, episcopul a transmis tuturor credincioșilor bucurii, sănătate, pace și haruri și un An Nou 2023 fericit!

Părintele paroh Romeo Bodea a mulţumit bunului Dumnezeu pentru frumuseţea sărbătorii, a mulţumit celor doi episcopi pentru vizită şi de-asemenea a mulţumit corului şi preoţilor concelebranţi şi credincioşilor pentru participare.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă.

Raimondo-Mario Rupp

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Vizită pastorală a PS Alexandru Mesian și a PS Ioan Călin Bot în parohia Arad-Micălaca apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita