Fără categorie

Seara de Ajun şi prima zi de Crăciun 2022 la Catedrala din Lugoj

Marele praznic al Naşterii Domnului nostru Isus Cristos a fost celebrat cu solemnitate şi în acest an 2022 la catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj.

De 31 ani, Catedrala din Lugoj se transformă în Ajunul Crăciunului (24 decembrie) într-o „peşteră” primitoare, pentru naşterea în lume a lui Isus Cristos, printr-un program special în cinstea sărbătoritului Isus, susţinut de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de Prof. Olimpia Drăgan şi sceneta interpretată de copiii de la religie coordonați de Surorile Baziliene.

În deschiderea programului, Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj a rostit un cuvânt despre taina Naşterii lui Cristos care, în această seară „va fi aşezată în cântec de colinde şi în gesturi de copii”. Pentru a înţelege ce este o taină, Preasfinţia Sa a făcut două sublinieri în acest sens:

O taină este o realitate mai mare decât posibilitățile de exprimare.
O taină pentru a ajunge la noi, pentru a fi primită, presupune dispoziţii din partea celui faţă de care se exprimă, a destinatarului. El trebuie să o dorească, să se pregătească, să o aştepte.
Programul a continuat cu Concertul tradiţional de colinde al corului „Reînvierea” al catedralei. Coriștii au interpretat piese din repertoriul românesc şi internațional, printre care amintim: „O ce veste minunată”, „Floricica”, „Trei Păstori”, … Colinda „Noapte de vis” cântată în trei limbi, a avut şi un aranjament orchestral cu vioară.

După concertul de colinde, copiii şi tinerii care frecventează orele de religie, pregătiți de Sora Valentina Hădărău, OSBM, au prezentat tradiționala scenetă a Naşterii Domnului. Programul susţinut de copii s-a încheiat cu interpretarea câtorva colinde şi poezii.

După toate aceste momente, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj, a adresat credincioşilor câteva gânduri de Crăciun. A felicitat corul catedralei, precum şi pe copiii de la cateheză pentru scenetă. De-asemenea a felicitat pe Sora Valentina care s-a implicat în realizarea scenetei copiilor. Nu în ultimul rând i-a felicitat pe părinţii şi bunicii copiilor. „Să nu uităm că de fapt esența sărbătorii este „astăzi s-a născut Cristos”, a spus PS Alexandru. Ierarhul a acordat binecuvântarea arhierească, rugându-l pe Isus Cristos care a venit în lume să aducă mântuirea neamului omenesc să binecuvânteze pe toţi cei prezenţi şi pe toți cei care au urmărit pe internet transmisiunea.

La sfârşitul programului, toţi copiii prezenţi s-au bucurat de darurile trimise de Pruncul Isus prin „Moş Crăciun”.

În Ziua de Crăciun – 25 decembrie – la Sfânta Liturghie de la orele 10.30, alături de Preasfinţiile Lor, Alexandru şi Ioan au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, pr. prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei şi pr. Narcis Ardelean, paroh la Şanoviţa. Răspunsurile au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei.

Preasfinţitul Alexandru, a dat citire Scrisorii Pastorale de Crăciun. Redăm un fragment din această scrisoare pastorală: «Nașterea lui Cristos este culmea care desparte două lumi: lumea înainte de Cristos (î.d.C.) și lumea după Cristos (d.C.). Nașterea lui Cristos subîmparte apoi lumea de după Cristos în alte două lumi: lumea celor cu Cristos și lumea celor fără Cristos. „Lăudați și cântați și vă bucurați” pentru că S-a născut Cristos, iar noi, din mila lui Dumnezeu, facem parte din lumea celor care cred în Cristos».

Preasfinţitul Alexandru a mulţumit Monseniorului Angelo-Narcis Pop, Vicar General și preoţilor de la catedrală, în special Părintelui paroh Ioan Pop, Surorilor Baziliene, consiliului parohial, corului şi credincioșilor care s-au implicat pentru ca şi aceste sărbători de Crăciun să fie la fel de frumoase ca şi în anii precedenţi.

Preasfinţia Sa Alexandru împreună cu Preasfinția Sa Călin Ioan Bot, Episcopul auxiliar al Eparhiei de Lugoj, adresează[1] tuturor credincioşilor Crăciun fericit, cu sănătate şi bucurii, iar Anul Nou 2023 să aducă belşug de haruri de la Pruncul Isus.

Text şi video: Raimondo-Mario Rupp
Foto: Ştefan Festo


[1] Episcop Alexandru – Pastorala de Crăciun 2022.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Seara de Ajun şi prima zi de Crăciun 2022 la Catedrala din Lugoj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita