Fără categorie

PS Cristian Crișan a vizitat trei comunități aflate în sudul Spaniei

Între 4-6 decembrie 2022, Vizitatorul Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală a întâlnit credincioșii și păstorii comunităților greco-catolice românești din Alicante, Almería și Granada.

Duminică 4 decembrie 2022, a fost celebrat hramul comunității din Alicante, sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae. Episcopul Cristian, împreună cu Excelența Sa Jose Ignacio Munilla Aguirre, Episcop de Orihuela-Alicante, cu pr. Sorin Catrinescu de la Granada și cu pr. paroh Radu Bokor au celebrat Sfânta Liturghie, bilingvă, a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica San Roque.

La celebrarea liturgică au participat consulul României la Castellon de la Plana, Excelența Sa Irina Marin, Cătălina Iliescu, vice-rector al Universității din Alicante și președinta Asociației ARIPI, Nicolae Boniș, președintele Asociației Zestrea României, Manuel Villar și Mario Ortola, consilieri ai primăriei din Alicante, precum și președinții diferitelor asociații și confraternități locale: Cofradia San Roque, Fiestas Tradicionales San Roque, Hermandad de la Santa Cruz, Fiestas Tradicionales Cruzes de Mayo, Patronado del barrio de la Santa Cruz, Hermandad de los Agustinos, Fogueras Puente Villa Vieja, etc.

Sărbătoarea de la Alicante a continuat cu un moment tradițional specific alicantin în emblematicul cartier Santa Cruz și Casco Antiguo, după care în Plaza del Puente a fost organizată o agapă frățească cu bucate tradiționale românești și spaniole.

În dimineața zilei de 6 decembrie 2022, PS Cristian a prezidat Sfânta Liturghie Arhierească în localitatea Almería, în regiunea Andaluzia. La finalul celebrării liturgice, Preasfinția Sa Cristian i-a înmânat părintelui paroh Gheorghe Boroș o Diplomă de aleasă cinstire din partea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, la aniversarea a 30 de ani de la hirotonirea întru preoție. În predica sa Episcopul Cristian i-a încurajat pe cei prezenți sa trăiască cu bucurie darul credinței, să se apropie des de Sfintele Taine și sătransmită credința noilor generații. Vizitatorul Apostolic a avut o întâlnire cu membrii comunității, vizitaîncheindu-se cu o un moment de împărtășire frățească.

A fost prezent Vicarul General al Diecezei de Almería, Mons. Ignacio López Román, care a transmis salutul Episcopului locului, Excelența Sa Antonio Gómez Cantero. Din partea Statului Român, a fost prezent șeful oficiului consular de la Almería, Excelența Sa Robert-Claudiu Hellvig.

Comunitatea greco-catolică din Almeria se reunește pentru celebrările liturgice în biserica Sagrada Famiglia pusă la dispoziție de Dieceza locală în anul 2005, și în care a fost instalat un frumos iconostas.

În seara zilei de 6 decembrie 2022, credincioșii români greco-catolici din Granada, păstoriți de Pr. Sorin Catrinescu l-au primit pe Vizitatorul Apostolic în “Capilla de las Misericordias”. La celebrarea liturgică a luat parte Pr. Vicar Francisco Tejerizo Linares, care a salutat credincioșii în numele Diecezei locale. Comunitatea românească in Granada și-a început activitatea în 2007, colaborând cu Asociația culturală Ekinox, care se ocupă de propagarea culturii literare românești, și organizând numeroase conferințe împreună cu Universitatea din Granada. În cuvântul de învățătură, Episcopul Cristian și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul credincioșilor din Granada, îndemnându-i la o temeinică pregătire spirituală pentru primirea celui mai mare Dar: nașterea Pruncului Isus.

Vizitatorul Apostolic a dăruit celor trei comunități câte o icoană a celor șapte fericiți martiri greco-catolici români, ridicați la cinstea altarelor de Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj pe 2 iunie 2019. Chiar dacă trăiesc departe de țara de origine, greco-catolicii de limba română din sudul Spaniei rămân fideli credinței strămoșești și tradițiilor lor, iar vizita Episcopului Cristian i-a încurajat și mai mult în a transmite acest odor noilor generații.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.

I Accept

Comunitățile românești greco-catolice din Peninsula Iberică se află în jurisdicția Ordinariatului pentru catolicii orientali de la Madrid, sub purtarea de grijă a Eminenței Sale Carlos Card. Osoro Sierra, Arhiepiscop de Madrid. Ordinariatul din Spania a fost înființat de Sfântul Părinte Papa Francisc pe 9 iunie 2016.

Articolul PS Cristian Crișan a vizitat trei comunități aflate în sudul Spaniei apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita