Fără categorie

Vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru în parohia Cărpiniş

În Duminica a XXIV-a după Rusalii, la 6 noiembrie 2022 Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Cărpiniş, Protopopiatul de Sânnicolau Mare. Preasfinţitul a fost însoțit de către Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj.

La sosirea în parohie, Episcopul a fost întâmpinat în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către Părintele Dumitru Crişan, protopop de Sânicolau Mare, de pr. Ilie Tomioagă, parohul locului şi de dl. Emanuel Conțiu viceprimarul comunei Cărpiniş. Copii l-au întâmpinat pe ierarh cu flori, pâine şi sare, conform tradiţiei.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de către Preasfinţitul Alexandru. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general; pr. Dumitru Crişan, Protopop de Sânicolau Mare, pr. prot. on. Ioan Grad, paroh la Darova, pr. pr. Ioan Brândău, paroh la Budinţ, pr. Ioan Rad, paroh la Coşarii, Traian Ardelean, paroh la Periam şi pr. Ilie Tomoioagă, parohul locului.

La Sfânta Liturghie au luat parte şi Surorile din Congregatia Fiicelor Sf. Francisc de Assisi, care îşi desfăşoară misiunea la Centrul de Îngrijiri Paliative de tip Hospice „Casa Milostivirii Divine” – Timişoara.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a vorbit despre Învierea fiicei lui Iair şi despre Sf. Arhangheli Mihail şi Gaviil.

„Cel care se roagă lui Cristos cu credinţă”, a spus PS Alexandru, „nu va rămâne fără să fie ajutat într-un fel sau altul; de aceea şi noi când avem o problemă de sănătate sau de altă formă, totdeauna să apelăm cu credinţă şi cu încredere că Cristos care este Dumnezeu, El ajută pe oameni, tocmai de aceea şi-a făcut prezenţa în lume ca lumea să-l cunoască că este Fiul lui Dumnezeu.”

În continuare Preasfinţitul Alexandru a prezentat câteva repere din istoria parohiei, amintindu-i pe preoţii care au slujit de-a lungul timpului în această parohie. L-a felicitat în mod deosebit pe Părintele Ilie Tomoioagă pentru activitatea depusă în cei 14 ani de când păstoreşte parohia Cărpiniş.

La final, pr. paroh Ilie a mulţumit în primul rând lui Dumnezeu şi Preacuratei Fecioare Maria apoi Preasfinţitului Alexandru, Mons. Angelo-Narcis Pop, d-lui viceprimar prezent şi oficialităţilor locale. A mulţumit familiei care a contribuit financiar la sărbătoarea hramului si tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la bucuria acestui eveniment. A mulţumit credincioşilor veniţi din împrejurimi: Comloşu-Mare, Periam, Sânicolau Mare, precum şi celor veniţi din Maramureş (locul de origine al părintelui paroh).

După Sfânta Liturghie a urmat, ceea ce în Banat se numeşte, „Slujba tăierii colacului de rugă”[1].

Preasfinţitul Alexandru a binecuvântat un tablou de dimensiuni mari cu Fericiţii Episcopi Greco-Catolici Români morţi ca martiri în timpul regimului comunist, beatificaţi de Sfântul Părinte Papa Francisc la 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă la căminul cultural din localitate unde au fost invitaţi toţi cei care au luat parte la Sfânta Liturghie.

***

Parohia Cărpiniş. Scurtă istorie:

În comuna Cărpiniş nu a existat parohie greco-catolică înainte de 1948. De-a lungul vremii în localitate s-au stabilit familii de greco-catolici venite din Ardeal, care au frecventat biserica romano-catolică, datorită faptului că Biserica Greco-Catolică din România era scoasă în afara legii. Parohia Greco-Catolică a fost înfiinţată în anul 1992. Prin bunăvoinţa Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara în special a ES Sebastian Kräuter de pie memorie, şi ulterior a ES Martin Roos, Sfânta Liturghie s-a săvârşit în biserica romano-catolică în cei aproape 20 de ani. Primul preot care a asigurat serviciile religioase pentru comunitatea unită din Cărpiniş în rit bizantin a fost pr. Mihai Vereş, capelan onorific al Sfântului Părinte. Între anii 1998-2001 paroh al comunităţii a fost pr. Ovidiu Telescu, iar între anii 2001-2007, pr. Vasile Borda. În anul 2001 s-a cumpărat o casă parohială, asigurându-i-se preotului paroh condiţiile necesare pentru a locui în mijlocul comunităţii. Primăria din Cărpiniş prin bunăvoinţa fostului primar Nelu Balaş a acordat un teren pentru construirea noului locaş de cult iar piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în data de 7 noiembrie 2004 de către Preasfinţitul Alexandru. În anul 2007, mai exact în ziua de 16 noiembrie, pr. Ilie Tomoioagă a fost instalat ca paroh al comunităţii din Cărpiniş, stabilindu-se totodată în localitate. În anul 2010 au început lucrările pentru construirea noii biserici, sfinţirea ei având loc la 13 noiembrie 2011.

Raimondo-Mario Rupp

–––––––––––––––––––––-

[1] Ruga este o sărbătoare specifică Banatului. Este cunoscută în general sub acest nume, dar pe alocuri se numeşte şi nedee. Este o sărbătoare care pune în relaţie hramul unei biserici ortodoxe sau greco-catolice dintr-o localitate cu viaţa cotidiană a localităţii, cu familiile din interiorul comunităţii respective. În ziua în care este hramul bisericii, este slujba festivă, mai mult decât un serviciu religios, dar, în aceeaşi zi, mai sunt şi alte momente ale sărbătorii, reprezentate diferit de la o comunitate la alta. – cfr. prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, etnolog şi membru în Consiliul Naţional pentru Patrimoniul Imaterial (CNPI) http://dozadebine.ro/ruga-banateana-ingemanare-intre-viata-civila-si-viata-religioasa/ ultima consultare 7.11.2022.

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru în parohia Cărpiniş apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita